یک مطالعۀ جدید نشان میدهد که مکملهای حاوی امگا ۳ میتوانند پرخاشگری را تا ۳۰ درصد کاهش دهند.
به گزارش تکناک، این مکملها که برای سلامت قلب نیز مفید هستند، در کاهش رفتارهای تهاجمی در تمام سنین و جنسیتها مؤثر واقع شدهاند. تحقیقات نشان میدهد که مکملهای امگا ۳ به تعدیل مکانیزمهای عصبی که ممکن است در افراد پرخاشگر ناسالم باشد، کمک میکند.
محققان میگویند مکملهای ایمن و رایج باید در همه جا، از محیطهای بازی کودکان گرفته تا زندانها، استفاده شوند.
اعمال پرخاشگرانۀ آشکار شامل خشونت کلامی و فیزیکی و قلدری است. این رفتار، علائم پنهانی مانند خرابکاری و آسیب به اموال، آتشسوزی و سرقت دارد. هم اعمال و هم علائم پرخاشگرانه میتوانند بر روابط تأثیر منفی بگذارند و عواقب قانونی به همراه داشته باشند. همچنین در بسیاری از سطوح، اگر رفتارهای پرخاشگرانه کاهش یابد، وضعیت جامعه بهتر خواهد شد. امکان دارد که یک مطالعۀ جدید راهی برای کاهش چنین رفتارهایی کشف کرده باشد.
مطالعۀ محققان دانشگاه پنسیلوانیا (پن) نشان میدهد که مکملهای معمولی امگا 3 بدون در نظر گرفتن سن یا جنسیت، پرخاشگری را کاهش میدهند.
آدریان راین، نویسندۀ مسئول این پژوهش گفت: من فکر میکنم زمان مصرف مکملهای امگا 3 برای کاهش پرخاشگری فرا رسیده است، بدون توجه به اینکه در چه محیطی از جمله جامعه، بیمارستان یا سیستم عدالت کیفری قرار داریم نیاز به مصرف این مکمل وجود دارد. البته به طور قطع امگا 3 یک داروی جادویی نیست که مشکل خشونت را در جامعه حل کند، امّا میتواند کمک قابل توجهی برای کاهش چنین اعمالی داشته باشد.
فهرست مطالب
امگا-3 ارتباط عجیبی با کاهش رفتار خشونتآمیز دارد
در سال 2001، دکتر جوزف هیبلن، محقق ارشد بالینی در انستیتوی ملی بهداشت ایالات متحده (NIH)، مطالعهای را منتشر کرد که در آن ارتباط میان مصرف مقادیر زیاد ماهی (منبع غنی امگا-3) و میزان کمتر قتل وجود داشت. سال بعد، دانشگاه آکسفورد در انگلستان، مطالعهای را انجام داد که در آن به زندانیان انگلیسی مکملهای غذایی حاوی ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای چرب ضروری داده شد. محققان کشف کردند که زندانیانی که مکملهای غذایی دریافت میکردند، کمتر خشن و ضداجتماع بودند.
علاوه بر بررسی تأثیر مکملهای امگا-3 بر پرخاشگری، محققان در مطالعۀ کنونی به دنبال آن بودند تا مشخص کنند که آیا امگا 3 برای همۀ انواع پرخاشگری مؤثر است یا خیر. در روانشناسی، میان پرخاشگری واکنشی، یعنی پاسخی در لحظه به تهدید یا تحریک درک شده و پرخاشگری پیشگیرانه که نیاز به برنامهریزی دارد، تمایز قائل میشوند.
محققان 29 آزمایش تصادفی و کنترلشده را تجزیه و تحلیل کردند و به صراحت پرخاشگری را در افرادی که مکملهای امگا 3 مصرف کرده بودند را مورد بررسی قرار داردند. آنها بهطور خاص بر رفتار پرخاشگرانه تمرکز داشتند و به همین دلیل به ویژگیهای گستردهتر مانند خشم که بیشتر به عنوان یک احساس یا عاطفه تلقی میشود و خصومت که بیشتر یک نگرش است، بررسی نشدند. مطالعاتی نیز در زمینۀ مصرف مکملهای غذایی مانند کلسیم و ویتامین D انجام شده بود که محققان در این تجزیه و تحلیل خود به آن توجهی نداشتند.
یک اثر کوتاه مدت در ارتباط با مکمل امگا 3 که به گفتۀ محققان معادل 30 درصد کاهش پرخاشگری است، در سن، جنسیت، تشخیص اولیه، مدت زمان درمان و دوز مشاهده شد و نشان داد که امگا 3 هم پرخاشگری واکنشی و هم پیشگیرانه را کاهش میدهد.
چگونه امگا-3 اثرات خود را اعمال میکند
محققان میگویند: در گذشته مطالعاتی در مورد رفتار پرخاشگرانه و خشونتآمیز انجام شده است، که نشان دادهاند این رفتارها مبنای شناختی و عصبی شیمیایی دارد. امگا 3 نقش مهمی در ساختار و عملکرد مغز از جمله تنظیم انتقالدهندههای عصبی و فعالیت ژن، همچنین کاهش التهاب مغز، ایفا میکند،.
در همین راستا، این واقعیت غیرقابل انکار که امگا 3 بهطور فراگیر در جنبههای متعدد زیستشناسی عصبی نقش دارد، منطقی است. پس باید باور کنیم که مکمل امگا 3 میتواند با تنظیم کردن مکانیسمهای مغزی که امکان دارد در عملکرد ناکارآمد باشند، نقش واضحی در کاهش پرخاشگری افراد ایفا کند.
مطالعات بیشتری برای ارزیابی اثربخشی طولانی مدت مکمل امگا 3 در کاهش پرخاشگری مورد نیاز است. روشهای تحقیقاتی دیگر، مانند: استفاده از اسکنهای MRI برای تعیین اینکه آیا امگا 3 عملکرد مغز را بهبود میبخشد، همچنین بررسی اینکه آیا ژنتیک بر درمان امگا 3 تأثیر دارد یا خیر، لازم است که مورد بررسی قرار گیرند. با وجود این، محققان بر این باور هستند که مصرف این مکمل غذایی ایمن و ارزان و در دسترس افراد از جمله کودکان، ضرر کمی دارد.
راین عنوان کرد: والدینی که به دنبال درمان برای کودک پرخاشگر خود هستند، باید بدانند که علاوه بر درمان، عامل دیگری که میتواند تأثیر خوبی بر فرزندشان بگذارد، مصرف یک یا دو عدد ماهی در هفته است.
محققان میگویند که امگا 3 باید همراه با درمانهای روانی و روانپزشکی موجود استفاده شود.
ما استدلال میکنیم که مکمل امگا 3 باید به عنوان مکملی برای سایر مداخلات در نظر گرفته شود، خواه این مداخلات روانشناختی (مانند CBT یا درمان رفتاری شناختی) باشند یا درمان دارویی (مانند داروی ضد روان پریشی ریسپریدون) را شامل شوند. امّا نکتۀ مهم اینجاست که والدین باید از مزایای بالقوۀ مکمل امگا 3 مطلع شوند.
این مطالعه در مجلۀ Aggression and Violent Behavior منتشر شد.