کمیته منتخب مجلس نمایندگان آمریکا در امور چین در گزارشی جدید، شرکت دیپسیک را تهدیدی جدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی کرده است.
به گزارش تکناک، کمیته منتخب مجلس نمایندگان ایالات متحده در امور چین در گزارشی رسمی دیپسیک، شرکت هوش مصنوعی مستقر در چین را تهدیدی جدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی کرده است. این کمیته از شرکت انویدیا نیز خواسته است تا اطلاعات دقیقتری درباره فروش تراشههای خود به این استارتاپ چینی ارائه دهد؛ تراشههایی که ممکن است در توسعه چتبات پیشرفته دیپسیک استفاده شده باشند.
براساس یافتههای این گزارش، دیپسیک که در سال ۲۰۲۳ تأسیس شده، پیوندهای نزدیکی با نهادهای دولتی چین دارد. این گزارش بهویژه بر نقش بنیانگذار شرکت، لیانگ وِنفِنگ و صندوق سرمایهگذاری High-Flyer Quant تمرکز دارد و آنها را بهعنوان بخشی از «اکوسیستم یکپارچه» متصل به توزیعکنندگان سختافزار و مؤسسه تحقیقاتی Zhejiang Lab معرفی کرده است.
بلومبرگ مینویسد که کمیته در این گزارش آورده است:
اگرچه این شرکت خود را بهعنوان چتباتی معمولی معرفی میکند که صرفاً برای تولید متن و پاسخ به پرسشها طراحی شده است، بررسیهای دقیقتر نشان میدهد که برنامه دیپسیک دادهها را به جمهوری خلق چین ارسال و آسیبپذیریهای امنیتی برای کاربران ایجاد میکند و از مدلی بهره میبرد که اطلاعات را مطابق با قوانین سانسور در چین، فیلتر و دستکاری میکند.
مطابق این گزارش، دیپسیک با استفاده از دههاهزار تراشه توانسته است مدل هوش مصنوعی خود را توسعه دهد. بهگفته تحلیلگران شرکت SemiAnalysis، این استارتاپ دستکم ۶۰ هزار پردازنده انویدیا را در اختیار دارد و سفارش هزاران تراشه H20 دیگر را نیز ثبت کرده است. کمیته مجلس همچنین احتمال داده است که دیپسیک با دورزدن تحریمهای صادراتی آمریکا این تجهیزات را بهدست آورده باشد.
در همین زمینه، دو نماینده ارشد کمیته، جان مولنار (جمهوریخواه از میشیگان) و راجا کریشنامورتی (دموکرات)، با ارسال نامهای به انویدیا، خواستار ارائه فهرستی از مشتریان ۱۱ کشور آسیایی شدهاند که از سال ۲۰۲۰ تاکنون بیش از ۴۹۹ تراشه هوش مصنوعی خریدهاند. در این نامه مشخصاً به مشتریان فعال در مالزی و سنگاپور اشاره و از انویدیا خواسته شده است تا اطلاعات مربوط به مصرفکنندگان نهایی این تراشهها را نیز افشا کند. این شرکت آمریکایی تا ۳۰ آوریل فرصت دارد به این درخواست پاسخ دهد.
در واکنش به این نامه، انویدیا اعلام کرد که تمام فعالیتهای صادراتی خود را مطابق با قوانین دولت ایالات متحده» انجام داده است. تیم سبز درباره صادرات از سنگاپور نیز توضیح داده است که محصولات از آن کشور به مقاصدی نظیر ایالات متحده و تایوان ارسال میشوند و نه به چین.
شرکت دیپسیک تاکنون واکنشی رسمی به این گزارش نشان نداده است. با این حال، سخنگوی سفارت چین در واشنگتن، لیو پِنگیو، ادعاهای مطرحشده را «بیاساس» خوانده و تأکید کرده است که دولت چین همواره به حریم خصوصی و امنیت دادهها احترام میگذارد و مطابق قانون از آنها محافظت میکند و هیچگاه شرکتها را به جمعآوری یا ذخیرهسازی غیرقانونی دادهها ملزم نکرده است.

انتشار این گزارش جدید و افزایش فشارها بر انویدیا در چهارچوب سیاستهای جدید ایالات متحده برای محدودسازی تواناییهای فناورانه چین، بهویژه درزمینه هوش مصنوعی، تفسیر میشود. پیشتر نیز، محدودیتهای اعمالشده دولت ترامپ علیه فروش تراشههای پیشرفته H20 به چین، موجب شده بود تا انویدیا با کاهش درآمدی تا سقف ۵/۵ میلیارد دلار در یک فصل مالی روبهرو شود.
در همین حال، گزارش کمیته با استناد به اطلاعات شرکت امنیت سایبری Feroot Security، دیپسیک را به جمعآوری گسترده اطلاعات کاربران ازطریق زیرساختهای متصل به شرکت China Mobile متهم کرده که از سال ۲۰۱۹ در بازار آمریکا ممنوع شده است.
در مقابل، شرکت OpenAI نیز در گزارشی به کنگره اعلام کرده است که برخی کارکنان دیپسیک با دورزدن محدودیتهای امنیتی، خروجیهای مدلهای هوش مصنوعی را استخراج کردهاند تا آنها را برای آموزش مدل خود با هزینهای کمتر استفاده کنند. برپایه این شهادت، دیپسیک از مدلهای متنباز برای تولید دادههای مصنوعی باکیفیت بهره گرفته است.
پیشتر در ماه ژانویه نیز، بلومبرگ گزارشی منتشر کرده بود که براساس آن، مایکروسافت و OpenAI در حال تحقیق درباره احتمال دسترسی غیرمجاز گروه مرتبط با دیپسیک به دادههای تولیدشده فناوری OpenAI بودند.
در پایان، کمیته مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا توصیه کرده است که تحریمهای صادراتی علیه چین افزایش یابد و استفاده از مدلهای هوش مصنوعی چینی در قراردادهای دولتی بهطور کامل ممنوع شود.
دونالد ترامپ در واکنش به پیشرفتهای دیپسیک گفته بود که این موضوع «باید هشداری جدی» برای صنایع آمریکایی باشد. وی همچنین تأکید کرده بود که ایالات متحده باید رقابت در حوزه هوش مصنوعی را جدیتر دنبال کند.