طبق تازهترین گزارشها، اپل قصد دارد برای سایدلودینگ (نصب برنامههای جانبی خارج از App Store) از کاربران هزینه دریافت کند.
بهگزارش تکناک، اپل بهزودی برای مطابقت با قانون بازارهای دیجیتال (DMA) در اروپا سیاست خود را تغییر میدهد و مهلت اجرای آن تا ماه مارس است.
قانون DMA به اپل دستور میدهد که مجوز سایدلودینگ (نصب برنامههای آیفون خارج از App Store) را صادر کند. هدف این قانون کاهش کنترل انحصاری اپل بر نرمافزار در iOS است.
والاستریت ژورنال مدعی است که گزارش داخلی برنامههای اپل را دارد. اگرچه برای اولینبار است که برنامهها خارج از App Store دردسترس خواهند بود، این رسانه میگوید که اپل هنوز قصد دارد برای برنامههای جانبی هزینه دریافت و آنها را بررسی کند. هنوز مشخص نیست که آیا هزینهها مانند هزینههای In-App Purchase بهصورت کمیسیون مبتنیبر درآمد خواهد بود یا خیر.
درحالحاضر، اپل در آمریکا برای پیوندهای خارجی به سیستمهای پرداخت جایگزین از توسعهدهندگان میخواهد که 27 درصد کمیسیون پرداخت کنند. بسیاری از توسعهدهندگان در ابتدا فکر میکردند که میتوانند با استفادهنکردن از In-App Purchase از کمیسیون 30 درصدی اپل فرار کنند.
مشخص نیست که اپل چگونه میخواهد برنامههایی را بررسی کند که ازطریق App Store توزیع نمیشوند. بااینحال، اگر گزارش صحیح باشد، این امر بسیاری از محدودیتهای ضدرقابتی را تضعیف میکند که در ابتدا DMA تصورش را کرده بود. اپل با نظارت بر نرمافزارهایی که روی آیفون اجرا میشود و هزینههایی که بابت هر اپلیکیشن جمعآوری میکند، همچنان در صدر خواهد بود. اپل میتواند تقریباً هر کاری که بخواهد انجام دهد؛ اما باید دید آیا اقدامات اپل برای قانونگذاران پذیرفتنی است یا خیر.
ابهام قانون بازارهای دیجیتال بدیندلیل است که مشخص نیست چگونه به شرکتهای Gatekeeper اجازه میدهد تا مطابق قوانین باشند. بهاحتمال زیاد کمیسیون اروپا بعد از ماه مارس با الزامات اضافی این موضوع را پیگیری خواهد کرد. بنابراین، اپل ممکن است نتواند کنترل محدودکننده خود را بهطور نامحدود حفظ کند.
شایان ذکر است که درحالحاضر شرکت Epic Games در ایالات متحده درخواست دادگاه برای لغو الزامات 27 درصدی کمیسیون اپل برای روشهای پرداخت جایگزین را دارد. انتظار میرود اپل بهزودی رسماً سیستمعامل iOS 17.4 را منتشر کند. این بهروزرسانی شامل امکاناتی برای سایدلودینگ (نصب برنامهها از منابع خارجی در اروپا) خواهد بود.