اتحادیه اروپا با استقرار ۲۹۰ ماهواره IRIS² تا سال ۲۰۳۰ قصد دارد با استارلینک رقابت و دسترسی پایدار و ایمن به خدمات اینترنت ماهوارهای را فراهم کند.
به گزارش تکناک، اتحادیه اروپا در اقدامی مهم، پروژه IRIS² را برای توسعه مجموعهای شامل ۲۹۰ ماهواره ارتباطی آغاز کرده است که تا سال ۲۰۳۰ ارتباطات امنی را برای کاربران دولتی و شرکتهای خصوصی و شهروندان اروپایی فراهم خواهد کرد. این ماهوارهها در مدارهای میانی و نزدیک به زمین مستقر میشوند و هدف آنها ارائه اینترنت پرسرعت به مناطقی است که تاکنون از پوشش اینترنت محروم بودهاند.
ورج مینویسد این پروژه که بهعنوان رقیب استارلینک شناخته میشود، ازطریق قرارداد عمومیخصوصی به ارزش ۱۰/۶ میلیارد یورو (معادل ۱۱ میلیارد دلار) اجرایی خواهد شد. به گزارش Financial Times، این پروژه قرار است تا پایان دهه جاری به بهرهبرداری برسد و به تقویت زیرساختهای دیجیتال اروپا کمک کند.
کنسرسیومی به نام SpaceRISE به رهبری اپراتورهای شبکه ماهوارهای اروپایی مانند SES و Eutelsat و Hispasat، همراه با حمایت پیمانکاران بزرگ اروپایی ازجمله Airbus و Deutsche Telekom، وظیفه توسعه و استقرار و بهرهبرداری از این مجموعه ماهوارهای را برعهده دارد. این کنسرسیوم قرارداد امتیاز ۱۲ ساله دریافت کرده است و هدف آن تحقق چشمانداز پروژه IRIS² (مخفف عبارت «زیرساخت برای تابآوری، ارتباطات و امنیت از طریق ماهواره») است.
هننا ویرکونن، معاون اجرایی فناوری، امنیت و دموکراسی اتحادیه اروپا، درباره این پروژه گفت:
این مجموعه پیشرفته زیرساختهای حیاتی ما را محافظت و دورافتادهترین مناطق اروپا را به شبکه متصل و استقلال راهبردی اروپا را تقویت میکند. همکاری ما با کنسرسیوم SpaceRISE قدرت نوآوری را ازطریق مشارکت عمومیخصوصی نشان میدهد و مزایای ملموسی را برای همه شهروندان اروپایی بههمراه خواهد داشت.
این اقدام اتحادیه اروپا در حالی صورت میگیرد که رقابت در حوزه ارتباطات ماهوارهای رو به افزایش است. در ماه سپتامبر، جسیکا روزنوورسل، رئیس کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا (FCC)، اعلام کرد که نیاز به رقابت بیشتر با استارلینک، پروژه ایلان ماسک، احساس میشود. استارلینک تاکنون بیش از ۷,۰۰۰ ماهواره را از سال ۲۰۱۸ به فضا پرتاب کرده و خدمات اینترنتی را در سراسر جهان ارائه داده است. با عملیاتیشدن پروژه IRIS²، اروپا امیدوار است نقشی مهم در ارائه خدمات ارتباطی جهانی ایفا و جایگاهش را بهعنوان یکی از رهبران فناوری فضایی تثبیت کند.