مطالعهای جدید نشان داد که تفاوتهای ژنتیکی میتوانند بر نحوه عملکرد مغز و تواناییهای شناختی افراد تأثیر بگذارند.
به گزارش تکناک، این مطالعه جدید که در مجله علمی PNAS منتشر شده است، نشان میدهد که تعادل ظریف فعالیتهای مغز (که به آن «حالت بحرانی مغز» میگویند) تا حد زیادی تحت تأثیر ژنتیک است و با عملکردهای ذهنی مانند حافظه و یادگیری ارتباط نزدیکی دارد. این کشف مهم میتواند به دانشمندان کمک کند تا درک بهتری از سلامت مغز و بیماریهای مرتبط با آن پیدا کنند.
محققان به سرپرستی پروفسور نینگ لیو و پروفسور شان یو از آکادمی علوم چین، با بررسی اسکنهای مغزی بیش از ۱۰۰۰ نفر (شامل دوقلوهای همسان، غیرهمسان و افراد معمولی) به این نتایج دست یافتند. آنها از دادههای پروژه جهانی «کانکتوم انسانی» استفاده کردند، که مانند نقشهای از ارتباطات مغز است.
فهرست مطالب
بیشترین وراثتپذیری در نواحی حسی مغز
تحقیقات نشان داد که ژنهای ما به خصوص در بخشهای سادهتر مثل قسمتهای مربوط به بینایی و شنوایی، نقش مهمی در تنظیم تعادل مغز دارند. این تعادل مغزی مثل تنظیم دقیق یک دستگاه است و هرچه بهتر تنظیم شده باشد، مغز، اطلاعات را کارآمدتر پردازش میکند. جالب اینجا است که مانند بسیاری از خصوصیات دیگر بدن ما، این ویژگی نیز تا حد زیادی از والدین به ارث میرسد.

ارتباط ژنها با عملکرد بحرانی مغز
دانشمندان با ترکیب اسکنهای مغزی و اطلاعات ژنتیکی از بانک اطلاعاتی مغز انسان دریافتند که برخی ژنها واقعاً بر عملکرد مغز تأثیر میگذارند. این ژنها نهتنها در تنظیم فعالیتهای مغزی نقش دارند، بلکه به نظر میرسد در برخی بیماریهای عصبی هم دخیل هستند.
آیا هوش ارثی است؟
یکی از مهمترین کشفهای تحقیق این بود که بخشی از هوش و تواناییهای فکری ما واقعاً ارثی است. یعنی ژنهایی که از والدین خود به ارث میبریم، میتوانند بر عملکرد مغز و چگونگی پردازش اطلاعات تأثیر بگذارند.
پروفسور لیو، سرپرست این تحقیق توضیح داد: «مغز برای عملکرد درست نیاز به تعادل دقیقی دارد. حالا ما فهمیدیم که این تعادل تا حد زیادی تحت تأثیر ژنها است.»
این پژوهش، پایهای علمی برای مطالعات آینده درباره سازوکارهای مولکولی عملکرد بحرانی مغز و تأثیر آن بر سلامت روانی و عصبی فراهم میآورد.