محققان دریافتهاند که میکروبهای موجود در چای کامبوچا میتوانند تأثیراتی شبیه به روزه در متابولیسم چربیها ایجاد کنند.
به گزارش تکناک، این تحقیق، که توسط تیمی از دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل انجام شده و به تازگی در مجلۀ PLOS Genetics منتشر شده است، نشان میدهد که این میکروبها میتوانند ژنهای مربوط به متابولیسم چربیها را تغییر دهند و به کاهش ذخایر چربی در کرمهای آزمایشگاهی منجر شوند.
چای کامبوچا یک نوشیدنی چای شیرین و تخمیر شده است که به تازگی محبوبیت زیادی پیدا کرده و این تا حدی به دلیل مزایای سلامتی فرضی آن مانند: کاهش فشار خون، پیشگیری از سرطان و محافظت در برابر بیماریهای متابولیک و سموم کبد است. این اعتقاد وجود دارد که فواید کامبوچا از میکروبهای پروبیوتیک و اثرات آنها بر متابولیسم ناشی میشود، امّا ادعاهای سلامتی مرتبط با آن تاکنون به خوبی در انسان مورد مطالعه قرار نگرفته است.
روش تحقیق و یافتهها
گروه تحقیقاتی داون بررسی کردند که چگونه میکروبهای چای کامبوچا با تغذیۀ آنها به کرم C. elegans بر متابولیسم تأثیر میگذارند. محققان کشف کردند که مخمر و باکتری، رودۀ کرمها را مستعمره کرده و تغییرات متابولیکی مشابه آنچه در رژیم فستینگ رخ میدهد، ایجاد میکنند. میکروبها فعالیت ژنهای دخیل در متابولیسم چربی را تغییر میدهند و باعث تولید پروتئینهای بیشتری میشوند که چربیها را تجزیه میکنند و پروتئینهای کمتری که نوعی مولکول چربی به نام تریگلیسیرید را میسازند. این تغییرات با هم باعث کاهش ذخایر چربی در کرمها میشود.
نتایج جدید بینشهایی را در مورد چگونگی تغییر شکل پروبیوتیکهای چای کامبوچا به متابولیسم در نمونههای کرم ارائه میکند، همچنین نکاتی را در مورد تأثیر این میکروبها بر متابولیسم انسان نشان میدهد. یادآوری این نکته مهم است که تحقیقات بیشتری مورد نیاز میباشد تا شواهد آن نشاندهندۀ تأثیر کامبوچا بر روی انسانها، همانند اثرات بر کرم C. elegans مورد مطالعه باشد، امّا به نظر محققان، این یافتهها با فواید سلامت درمورد انسان مطابقت دارد.
محققان اعلام کردند: ما شاهد این بودیم که در حیوانات دارای رژیم غذایی متشکل از میکروبهای پروبیوتیک موجود در چای کامبوچا، تجمع چربی کاهش یافته و سطوح تری گلیسیرید آنها پایینتر و قطرات چربی این حیوانات کوچکتر (اندامکی که چربیهای سلول را ذخیره میکند) از سایر حیوانات با رژیم غذایی دیگری است و این موضوع ما را شگفتزده کرد. این یافتهها حاکی از آن است که میکروبهای موجود در چای کامبوچا حتی در صورت وجود مواد مغذی کافی، حالتی شبیه رژیم فستینگ را در میزبان ایجاد میکنند.