شرکت متا با همکاری مرکز شناخت، مغز و زبان باسک اسپانیا، یک مدل هوش مصنوعی توسعه داده که قادر است جملات را از فعالیتهای مغزی بازسازی کند و به دقتی تا ۸۰ درصد برسد.
به گزارش تکناک، این پژوهش به یک روش ثبت غیرتهاجمی فعالیت مغزی متکی است و متا اعتقاد دارد که در آینده میتواند به افرادی کمک کند که توانایی صحبت کردن را از دست دادهاند.
فهرست مطالب
نحوه عملکرد هوش مصنوعی متا
برخلاف رابطهای مغز-رایانه موجود که اغلب نیاز به کاشتهای تهاجمی دارند، روش متا از مگنتوانسفالوگرافی (MEG) و الکتروانسفالوگرافی (EEG) استفاده میکند.
این تکنیکها فعالیت مغزی را بدون نیاز به جراحی اندازهگیری میکنند. مدل هوش مصنوعی با استفاده از دادههای ثبتشده از مغز ۳۵ داوطلب، در حین تایپ جملات، آموزش داده شد.
شرکت متا ادعا میکند که این مدل هوش مصنوعی هنگام آزمایش روی جملات جدید، میتواند با استفاده از دادههای MEG تا ۸۰ درصد از کاراکترهای تایپشده را بهدرستی پیشبینی کند، که حداقل دو برابر دقیقتر از روش رمزگشایی مبتنی بر EEG است.
این روش همچنان محدودیتهایی دارد. MEG نیاز به یک اتاق محافظتشده مغناطیسی دارد و شرکتکنندگان باید برای دریافت خوانشهای دقیق، بیحرکت بمانند. این فناوری تنها روی افراد سالم آزمایش شده است، بنابراین میزان اثربخشی آن برای افراد دارای آسیب مغزی هنوز مشخص نیست.
ترسیم نقشهای از نحوه شکلگیری کلمات در مغز
همچنین هوش مصنوعی متا فراتر از تبدیل افکار به متن، به محققان کمک میکند تا درک کنند که مغز چگونه ایدهها را به زبان تبدیل میکند. این مدل هوش مصنوعی، دادههای MEG را تجزیهوتحلیل و فعالیتهای مغزی را در سطح میلیثانیه ردیابی کرده است. این فناوری نشان میدهد که مغز چگونه افکار انتزاعی را به کلمات، هجاها و حتی حرکات انگشتان هنگام تایپ تبدیل میکند.
![توانایی خواندن مغز انسان توسط هوش مصنوعی متا](https://technoc.ir/wp-content/uploads/2025/02/Meta-AI-1-1024x682.webp)
یکی از یافتههای کلیدی این است که مغز از یک «کد عصبی پویا» استفاده میکند، سازوکاری که مراحل مختلف تشکیل زبان را به یکدیگر متصل مینماید و اطلاعات گذشته را قابل دسترس نگه میدارد. این موضوع میتواند توضیح دهد که افراد چگونه هنگام صحبت کردن یا تایپ کردن، جملات را به طور یکپارچه ساختاردهی میکنند.
تحقیقات متا تأیید میکند که روزی هوش مصنوعی میتواند امکان ایجاد رابطهای مغز-رایانه غیرتهاجمی را برای افرادی فراهم کند که قادر به برقراری ارتباط کلامی نیستند. اما در حال حاضر، این فناوری برای استفاده در دنیای واقعی آماده نیست. دقت رمزگشایی نیاز به بهبود دارد و محدودیتهای سختافزاری MEG آن را برای استفاده خارج از محیطهای آزمایشگاهی غیرعملی میکند.
شرکت متا در حال سرمایهگذاری روی همکاریهایی برای پیشبرد این پژوهش است. این شرکت از اهدای ۲.۲ میلیون دلار به بیمارستان بنیاد Rothschild برای حمایت از مطالعات جاری خبر داده است. همچنین با مؤسساتی مانند: NeuroSpin، Inria و CNRS در اروپا همکاری میکند.