عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران با ارزیابی وضعیت ویروس آبله میمونی و احتمال شیوع آن در ایران گفت: قرار نیست با این ویروس مانند کرونا درگیر شویم و خبری از یک پاندمی جدید نخواهد بود.
به گزارش تک ناک، دکتر مصطفی نوریزاده گفت: به خاطر ورود مسافر از کشورهای آفریقایی به ایران احتمال مشاهده آبله میمون در کشور وجود دارد. به همین خاطر وزارت بهداشت باید برای کنترل مرزهای ورودی به خصوص از کشورهای آفریقایی برنامه ریزی لازم را داشته باشد.
وی بیان کرد: وزارت بهداشت باید برای کنترل مرزهای ورودی به خصوص از کشورهای آفریقایی برنامه ریزی لازم را داشته باشد. قرار نیست با آبله میمونی مثل کرونا درگیر شویم و فوتیهای مختلف نخواهد داشت.
دکتر نوریزاده ادامه داد: ویروس آبله میمونی از طریق تماس پوستی طولانی مدت، مواد خونی، مادر باردار به جنین و استفاده از لباس زیر و تخت خواب مشترک افراد مبتلا میتواند منتقل شود و بیشتر نیز در آقایان همجنسگرا گزارش شد.
وی تصریح کرد: ویروس آبله میمون یک بیماری جدیدی نیست از سالهای ۱۹۵۰، ۱۹۶۰ این بیماری شناسایی شده و ویروسی است که از نخستینها به انسان منتقل شده. البته ما بیشتر از سال ۲۰۲۲ نام این بیماری را شنیدیم و در همین سال نیز تعداد ابتلاها گسترش یافته اما این بیماری بیشتر در مناطق شرق و مرکزی آفریقا مشاهده شده. البته از سال ۲۰۲۲ در کشورهای دیگر مثل آمریکا و اروپا هم مشاهده شده و در سال ۲۰۲۳ حدودا در ۱۰۰ کشور گزارش شد اما استفاده از واکسنی که مورد تایید FDA قرار گرفته موجب کاهش ابتلا به این ویروس شد. این ویروس بیشتر در افراد همجنسگرا و معمولا آقایان همجنسگرا مشاهده شده بود که با آموزشهای بهداشتی به این افراد و استفاده از واکسن آن رو به کاهش رفت.
بیشتر بخوانید:
وی ادامه داد: دو نوع ویروس آبله میمونی Clade I و Clade II وجود دارد. تا سال ۲۰۲۳ بیشتر نوعی از ویروس که مربوط به شرق قاره آفریقاست در حال گسترش بود که مرگ و میر کمتری داشت و هم قدرت سرایت پایینی داشت. اما نگرانی امسال از افزایش نوع دیگری از این ویروس است که منشا آن جمهوری کنگو است. این ویروس در ابتدا از کنگو به سه کشور همسایه خود منتقل شده و بعد به کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز رسید و متاسفانه طبق آماری که امروز منتشر شده ۱۶هزار مبتلا و ۵۸۴ فوتی در کنگو گزارش شده است. اخیرا یک نفر از پاکستان گزارش شده و دو سه نفر هم مشکوک و یک نفر ابتلای قطعی در ترکیه گزارش شده و مطمئنا از کشورهای دیگر هم گزارش هایی را خواهیم شنید.
دکتر نوریزاده افزود: نکته قابل توجه این است که اولا این بیماری از طریق تماس پوست طولانی مدت میتواند منتقل شود و مثل کرونا نیست که تنفسی باشد و سریعا همه مبتلا شوند و افراد بیمار یک سری عارضه پوستی دارند که راحتتر شناسایی میشوند و بیشتر از طریق پوست و مادر باردار به جنین، مواد خونی و استفاده از لباس زیر افراد یا تخت خوابی که فرد استفاده میکند چون احتمال وجود ریزشهای پوستی روی تخت خواب زیاد است، منتقل میشود و تمام این موارد برای ابتلا نیازمند تماس طولانی مدت است. اما از آنجا که قدرت سرایت این ویروس کمتر است و واکسن آن نیز از سالها قبل توسط FDA تایید شده، ما نگرانی ای که از ویروس کرونا داشتیم را برای این ویروس نداریم.
دکتر مصطفی نوریزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران در پایان تاکید کرد: به خاطر ورود مسافر و رفتوآمد از کشورهای آفریقایی و اروپایی به ایران احتمال مشاهده آبله میمون در کشور وجود دارد ولی قطعا قرار نیست با ویروس آبله میمونی نیز مثل ویروس کرونا درگیر شویم و یک پاندمی جدیدی شروع شود که فوتیهای مختلف نیز گزارش شود. حتی قرار نیست همه واکسن بزنند فقط یک سری افراد که در معرض خطر بیشتری قرار دارند میتوانند از واکسن در کشورهای مختلف استفاده کنند./منبع: سایت خبرمهم