به تازگی برای جلوگیری از حملات قلبی یک روش درمانی جدید با استفاده از نانوذرات روی خوکها آزمایش شده است، که پلاکهای چسبنده روی دیوارههای رگهای خونی را به طور ایمن تجزیه میکند.
به گزارش تکناک، چربیها، کلسترول و سایر مواد موجود در خون میتوانند به مرور زمان به صورت پلاک روی دیوارههای شریانی تجمع کنند. این موضوع میتواند باعث انسداد مستقیم شود یا یک پاسخ التهابی به نام آترواسکلروز را تحریک کند. هر دو حالت میتوانند باعث حملات قلبی و سکته شوند، اما حالت دوم به نوعی خطرناکتر است چرا که علائم هشداردهنده کمی دارد.
برایان اسمیت، یکی از محققان این مطالعه گفت: «آترواسکلروز ترسناکتر است و سبب بیشتر حملات قلبی میباشد، چرا که چنین پلاکهایی لزوماً بخش زیادی از شریان را مسدود نمیکنند و به دلیل اینکه اثرات پارگی میتواند به طور ناگهانی جریان خون را مسدود نماید، امکان دارد به نظر برسد چنین حمله قلبی بیدلیل رخ داده است.»
بخشی از مشکل آترواسکلروز این است که سلولهای مرده در بافت عروقی به درستی توسط سلولهای ایمنی پاک نمیشوند و باعث ایجاد ضایعات در شریانها میشوند.
این سلولها، مولکولی به نام CD47 تولید میکنند که به سلولهای ایمنی سیگنال «مرا نخور» را میدهد. مطالعات قبلی نشان دادهاند که مسدود کردن CD47 به سلولهای ایمنی اجازه میدهد تا دوباره سلولهای مرده را پاک کنند اما متأسفانه، آنها همچنین تمایل دارند به سلولهای قرمز خون حمله نمایند که باعث کمخونی به عنوان یک عارضه جانبی میشود.
در مطالعه جدید، محققان از نانوذرات مسدودکننده CD47 استفاده کردند که بیشتر به سمت مونوسیتها و ماکروفاژها که دو نوع سلول ایمنی هستند و با التهاب در پلاکها ارتباط دارند، هدفگیری شدهاند.
همانطور که انتظار میرفت، در آزمایشهای انجام شده روی خوکها، این روش درمانی به اندازه داروهای قلبی و بدون اینکه به سلولهای خونی آسیبی وارد کند، آترواسکلروز را کاهش داد.
اسمیت اعلام کرد: «با استفاده از اسکنهای PET، توانستیم اثرات این نوع روش درمانی را بر روی شریانهای خوک اندازهگیری کنیم. ما در نمونههای حیوانی مانند خوکها نشان دادیم که نه تنها بر اساس این تکنیک تصویربرداری PET که به صورت بالینی استفاده میشود، بلکه با استفاده از آزمایشهای مولکولی میتوانیم میزان التهاب در پلاک را کاهش دهیم. در ضمن هیچ کدام از عوارض جانبی که در صورت عدم هدفگیری دقیق درمان پیشبینی میشد، مشاهده نکردیم.»
نکته مهم این است که آزمایشهای انجام شده روی خوکها نشان میدهد که نانوذرات برای جلوگیری از حملات قلبی میتوانند در مقیاسهای بزرگ تولید شوند تا در بدن ما نیز کار کنند. این مطالعه مشخص میکند که این تکنیک به اندازه کافی امیدوارکننده است که به آزمایشهای انسانی منتقل شود.
این تحقیق در مجله Nature Communications منتشر شده است.