تحقیقات جدید نشان میدهد که مصرف زیاد قهوه، آبمیوه و نوشیدنیهای گازدار میتواند با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط باشند.
به گزارش تکناک، یافتههای مطالعات جدید جهانی که توسط محققان دانشگاه گالوی و دانشگاه مکمستر کانادا و یک گروه بینالمللی از محققان سکته مغزی انجام شده، دانشمندان را شگفتزده کرده است و بر اهمیت تعادل در مصرف این نوشیدنیها برای کاهش خطرات سلامتی تأکید دارد.
بررسی دقیقتر این رابطه میتواند به بهبود آگاهی عمومی در زمینه تغذیه و سلامت کمک کند.
فهرست مطالب
درک خطر سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که خونرسانی به بخشی از مغز قطع شده است و سلولهای مغزی آسیب میبینند.
این سکته میتواند به صورت سکته مغزی ایسکمیک باشد که اغلب به دلیل لخته خون است، یا به صورت خونریزی داخل مغزی که خونریزی به داخل بافت مغز میباشد.
مطالعه INTERSTROKE یکی از بزرگترین مطالعات بینالمللی در مورد عوامل خطر سکته مغزی است که حدود ۲۷,۰۰۰ نفر از ۲۷ کشور، از جمله ۱۳,۵۰۰ نفر با اولین تجربه سکته مغزی، در آن شرکت کردهاند.
شرکتکنندگان در این مطالعه از طیف گستردهای از زمینههای جغرافیایی و قومی با مشخصات مختلف خطرات قلبی-عروقی، از جمله ایرلند و بریتانیا، آمدهاند.

مطالعهای که بر مصرف نوشابههای گازدار و آبمیوهها تمرکز داشت، نشان داد:
- نوشابههای گازدار، شامل نوشابههای شیرین شده با قند و شیرین شده مصنوعی مانند نوشابههای رژیمی یا بدون قند، با افزایش ۲۲ درصدی احتمال سکته مغزی مرتبط بودند و این خطر با مصرف دو یا بیشتر از این نوشیدنیها در روز به شدت افزایش مییابد.
- ارتباط بین نوشابههای گازدار و احتمال سکته مغزی در اروپای شرقی/مرکزی و خاورمیانه، آفریقا و آمریکای جنوبی در بیشترین میزان بود.
- تحقیقات نشان داد که بسیاری از محصولاتی که به عنوان آبمیوه به بازار عرضه میشوند، از کنسانترهها ساخته شدهاند و حاوی شکر و مواد نگهدارنده افزوده هستند، که ممکن است مزایای مرتبط با میوه تازه را خنثی کنند و در واقع خطر سکته مغزی را افزایش دهند.
- آبمیوهها با افزایش ۳۷ درصدی احتمال ناشی از خونریزی (خونریزی داخل جمجمه) مرتبط بودند. با مصرف دو نوشیدنی از آبمیوه در روز، این خطر سه برابر میشود.
- زنان بیشترین افزایش احتمال سکته مغزی ناشی از خونریزی (خونریزی داخل جمجمه) مرتبط با آبمیوهها/نوشیدنیها را از خود نشان دادند.
- نوشیدن بیش از ۷ فنجان آب در روز با کاهش احتمال سکته مغزی ناشی از لخته خون مرتبط بود.
دیدگاههای کارشناسان درباره نوشابههای گازدار و آبمیوهها
پروفسور اندرو اسمیت، که محقق اصلی هر دو مطالعه بود گفت: «همه نوشیدنیهای میوهای یکسان نیستند. آبمیوههای تازه به احتمال زیاد بیشترین فواید را دارند، اما نوشیدنیهای میوهای که از کنسانترهها ساخته شدهاند و حاوی شکر و مواد نگهدارنده زیادی هستند، ممکن است مضر باشند. تحقیقات ما همچنین نشان میدهند که با افزایش مصرف نوشابههای گازدار، احتمال سکته مغزی نیز افزایش مییابد.»
وی تصریح کرد: «به عنوان یک پزشک و فردی که در زمینه خطر سکته مغزی تحقیق کرده است، ما توصیه میکنیم که افراد از مصرف نوشابههای گازدار و آبمیوهها خودداری کنند یا آن را به حداقل برسانند و به جای آن به آب روی بیاورند.»

مطالعهای که بر مصرف قهوه و چای افراد تمرکز داشت، نشان داد:
- نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز احتمال سکته مغزی را ۳۷ درصد افزایش میدهد، اما مصرف کمتر از این مقدار با خطر سکته مغزی مرتبط نیست.
- نوشیدن چای با کاهش ۱۸-۲۰ درصدی احتمال سکته مغزی مرتبط بود.
- نوشیدن ۳-۴ فنجان چای سیاه در روز که شامل چای صبحانه و چای ارل گری، اما نه چای سبز یا چایهای گیاهی میباشد، با کاهش ۲۹ درصدی احتمال سکته مغزی مرتبط بود.
- نوشیدن ۳-۴ فنجان چای سبز در روز با کاهش ۲۷ درصدی احتمال سکته مغزی ارتباط داشت.
- افزودن شیر ممکن است اثرات مفید آنتیاکسیدانهای موجود در چای را کاهش دهد یا از بین ببرد. کاهش احتمال سکته مغزی ناشی از نوشیدن چای برای افرادی که شیر اضافه میکنند، از بین میرود.
- تفاوتهای جغرافیایی مهمی در یافتهها وجود داشت. به عنوان مثال چای با کاهش احتمال سکته مغزی در چین و آمریکای جنوبی مرتبط بود، اما با افزایش احتمال سکته مغزی در جنوب آسیا ارتباط داشت.
پروفسور مارتین اودانل، رئیس اجرایی دانشکده پزشکی، پرستاری و علوم بهداشتی دانشگاه گالوی و پزشک مشاور سکته مغزی در بیمارستانهای دانشگاه گالوی، به همراه پروفسور سلیم یوسف از مؤسسه تحقیقات بهداشت جمعیت در دانشگاه مکمستر کانادا، مطالعه INTERSTROKE را رهبری میکنند.
پروفسور اودانل بیان کرد: «یکی از اهداف اصلی مطالعه INTERSTROKE ارائه اطلاعات قابل استفاده در مورد چگونگی کاهش خطر سکته مغزی است. در حالی که فشار خون بالا مهمترین عامل خطرناک است، خطر سکته مغزی میتواند از طریق انتخابهای سبک زندگی سالم در رژیم غذایی و فعالیت بدنی نیز کاهش یابد.»
مطالعه فعلی به اطلاعات در مورد آنچه که انتخابهای سالم در مصرف روزانه نوشیدنیها را تشکیل میدهد، میافزاید.