آکادمی علوم و هنرهای سینمایی از تغییرات عمدهای در قوانین اسکار پرده برداشت که بازتابی از تحولات جاری در صنعت سینما، بهویژه در زمینه نقش روزافزون هوش مصنوعی (AI) در فرایند تولید فیلم است.
به گزارش تکناک، این آکادمی به طور رسمی تاریخ برگزاری نود و هشتمین دوره جوایز اسکار را نیز اعلام کرد. این مراسم قرار است روز یکشنبه، ۱۵ مارس ۲۰۲۶ (۲۵ اسفند ۱۴۰۴)، در بورلیهیلز، هالیوود برگزار شود.
آکادمی علوم و هنرهای سینمایی در حال بررسی فرایندهای رأیگیری و تغییر شرایط پذیرش فیلمهای تولیدشده با هوش مصنوعی است. هدف این است که ضمن حفظ کیفیت هنری با پیشرفتهای فناوری همگام شوند.
این آکادمی دیدگاه خود را درباره بهکارگیری هوش مصنوعی مولد در تولید فیلم روشن کرده است.
براساس قوانین جدید، استفاده از هوش مصنوعی یا دیگر ابزارهای دیجیتال، به خودی خود «نه به نفع و نه به ضرر» یک فیلم در روند نامزدی و داوری خواهد بود.

این دستورالعملها از سوی شورای علم و فناوری آکادمی ارائه شده است و بر اهمیت نقش انسان در فرایند خلاقانه تأکید دارد.
در بیانیه آکادمی آمده است:
«آکادمی و هر یک از شاخههای تخصصی آن، دستاوردها را با در نظر گرفتن میزان مشارکت انسان در قلب آفرینش خلاقانه ارزیابی خواهند کرد.»
فهرست مطالب
نقش هوش مصنوعی در فیلمهای برنده اسکار
نقش هوش مصنوعی در تولید فیلم، به موضوعی داغ در مراسم اسکار امسال تبدیل شد. آدرین برودی برای بازی در فیلم The Brutalist جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد و در این فیلم از هوش مصنوعی برای تقویت لهجه مجارستانی او استفاده شده بود.
این فیلم ۱۰ نامزدی دریافت کرد و بهرهگیری آن از هوش مصنوعی، باعث بحثهای اخلاقی گستردهای شد.
به طور مشابه، فیلم Emilia Perez که موفق به کسب جایزه اسکار شد، از فناوری شبیهسازی صدا برای ارتقای اجرای موسیقیایی خود بهره برد.
فیلم Dune: Part Two نیز از هوش مصنوعی برای تنظیمات بصری و صوتی استفاده کرد.
با پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی، استفاده از آن در فیلمهای برنده جایزه به یک نقطه تحول در ترکیب هنر و فناوری در سینما تبدیل شده است.
نگرانیهای صنعت نسبت به تأثیر هوش مصنوعی
با وجود محبوبیت روزافزون هوش مصنوعی، افراد بسیاری در جامعه سینما نسبت به پیامدهای آن نگران هستند.
اعتصابات هالیوود در سال ۲۰۲۳، این نگرانیها را به طور برجستهای مطرح کرد.
فیلمنامهنویسان و بازیگران نسبت به احتمال جایگزینی نیروی انسانی با هوش مصنوعی هشدار دادند.
هدف توافقنامههایی که در جریان این اعتصابات به دست آمدند، محافظت از هنرمندان در برابر سوءاستفاده از آثار یا شبیهسازی چهره و صدای آنها بود.
با وجود این، افرادی مثل اسکارلت جوهانسون همچنان نسبت به خطرات سوءاستفاده از محتوای تولیدشده با هوش مصنوعی هشدار میدهند.
از سوی دیگر، انیماتورها نیز به توانایی خلاقانه هوش مصنوعی مشکوک هستند.
آکادمی علوم و هنرهای سینمایی در جهت افزایش عدالت در رأیگیری، اکنون تمامی اعضای خود را ملزم کرده است که قبل از ثبت رأی نهایی، همه فیلمهای یک دستهبندی خاص را تماشا کرده باشند.

تغییرات در فرایند رأیدهی اسکار
همچنین رأیدهندگان باید گزارش دهند که هر فیلم را چه زمانی و کجا تماشا کردهاند (چه در سینما، چه در یک جشنواره، یا از طریق دیگر پلتفرمها).
به این منظور، یک سرویس استریم اختصاصی، فقط برای اعضای آکادمی در نظر گرفته شده است، که روند تماشا و مشارکت را نظارت میکند تا شفافیت کامل برقرار شود.
این اقدامات برای رفع نگرانیهای قدیمی انجام شدهاند؛ مثل اینکه برخی رأیدهندگان بدون دیدن همه فیلمها، فقط بر اساس شهرت یا تبلیغات رأی میدادند.
نود و هشتمین دوره جوایز اسکار نهتنها یک رویداد سینمایی است، بلکه آزمایشگاهی برای تعامل هنر و فناوری خواهد بود. آیا هالیوود میتواند بین خلاقیت انسان و نوآوری دیجیتال تعادل برقرار کند؟
نظر شما چیست؟ آیا استفاده از هوش مصنوعی در سینما را مثبت میدانید یا نگران تأثیرات آن هستید؟