شرکت اسپیسایکس ۲۰ ماهواره استارلینک را به مدار زمین فرستاده است تا به مشترکان امکان برقراری ارتباط مستقیم با تلفنهای همراه در هر نقطه از جهان را بدهد.
به گزارش تکناک، این پرتاب، اولین مرحله از استقرار کامل مجموعه ماهوارهها بود، که پس از پرتاب ماهوارههای آزمایشی در ژانویه انجام شد. ماهوارهها با موشک فالکون ۹ از پایگاه واندنبرگ در کالیفرنیا در تاریخ ۵ دسامبر پرتاب و به مدار پایین زمین رسیدند.
ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیسایکس، گفت که این ماهوارهها امکان اتصال اینترنتی به تلفنهای همراه در مناطق دورافتاده را بدون نیاز به تغییرات فراهم میکنند.
همچنین او اعلام کرد که پهنای باند فعلی هر پرتو ماهواره حدود ۱۰ مگابیت است، اما ماهوارههای بعدی قدرت بیشتری خواهند داشت. این پیشرفت نسبت به ماهوارههای آزمایشی اولیه که فقط ۷ مگابیت پهنای باند داشتند، قابل توجه است.
در حال حاضر، سرویس استارلینک فقط برای ارسال پیام متنی در دسترس میباشد و قرار است تا پایان سال ۲۰۲۴ خدمات صوتی و دادهای هم ارائه شود. همچنین از دستگاههای مجهز به اینترنت اشیاء مانند وسایل خانگی هوشمند پشتیبانی خواهد شد.
هزینه این سرویس هنوز مشخص نشده است، اما برای تخمین هزینه سرویس، میتوان هزینه اینترنت ماهوارهای استارلینک برای خودرو یا خانه متحرک را در نظر گرفت، که در ایالات متحده با سقف ۵۰ گیگابایت داده ماهانه، ۵۰ دلار هزینه دارد.

این سرویس ماهواره استارلینک چگونه کار میکند؟
نکته مهم سرویس در این است که برخلاف خدمات ماهوارهای قبلی برای تلفن همراه، نیازی به گوشی خاص یا اپلیکیشن ویژه نیست. استارلینک از پروتکلهای استاندارد LTE/4G استفاده میکند که اکثر تلفنها با آن سازگار هستند.
این سرویس با همکاری اپراتورهای موبایل مانند T-Mobile در ایالات متحده و راجرز در کانادا طراحی شده است.
سیستم بهگونهای است که سرویس به طور یکپارچه با تلفن همراه شما کار میکند و زمانی که تلفن همراه به ماهوارهها در فاصله ۳۴۰ مایلی (۵۴۰ کیلومتری) از زمین وصل میشود، به راحتی کار میکند.

برخلاف خدمات قبلی تلفنهای ماهوارهای، برای استفاده از فناوری ارتباط مستقیم تلفن استارلینک، نیازی به یک گوشی خاص یا اپلیکیشن نیست.
همچنین شرکت اسپیسایکس گفته که برای برقراری ارتباط پایدار، مسائل مختلفی مانند: تأخیر، ارتفاع و زاویه ماهوارهها را بررسی کرده است.
هر ماهواره استارلینک یک مودم LTE دارد و به مجموعه بزرگ ۶۷۰۰ ماهواره دیگر متصل میشود. این اتصال از طریق پشتیبانی لیزری است، که دادهها را بین ماهوارهها با استفاده از لیزر منتقل میکند.
این روش سرعت انتقال دادهها را تا ۱۰۰ برابر افزایش داده، پهنای باند بیشتری فراهم کرده و امنیت را بهبود بخشیده است.
این پیشرفت جدید برای اسپیسایکس گامی مهم است، چرا که این شرکت در حال رقابت با رقبای بزرگی در فناوری ارتباطات ماهوارهای میباشد.
برنامه ارتباط مستقیم به تلفن ابتدا در سال ۲۰۲۲ پیشنهاد شد و قرار بود سال بعد راهاندازی شود، اما این برنامه ماه گذشته مجوز قانونی ایالات متحده را دریافت کرد.
یکی از رقبای اسپیسایکس شرکت Lynk است، که ماهوارههایی در مدار دارد و در سال ۲۰۲۳ در پالائو راهاندازی شد. همچنین شرکت AST SpaceMobile از دیگر رقبای آن میباشد، که ماهوارههای خود را در مدار دارد و دارای قراردادهایی با دولتهای ایالات متحده، اروپا و ژاپن است.
