تحقیقات نشان میدهند که استفاده از مشوقهای مالی، شانس ترک سیگار را به طور قابل توجهی افزایش میدهند و اثرات مثبت مشوقها حتی پس از اتمام ادامه دارند.
به گزارش تکناک، این مشوقها میتوانند نرخهای ترک سیگار را به طور چشمگیری افزایش دهند، که این مسئله نشاندهنده اهمیت ایجاد برنامههای تشویقی در سیاستگذاریها است.
تحقیقات جدیدی که دانشگاه ایست آنگلیا (UEA) انجام داده، بررسی کرده است که این مشوقهای مالی به چه میزان میتوانند در کمک به زنان باردار برای ترک سیگار مؤثر باشند.
مطالعات قبلی نشان میدادند که مشوقها تأثیر کمی بر ترک سیگار در زنان باردار دارند، اما این تحقیق جدید نشان میدهد که این برنامهها برای زنان باردار بسیار مؤثر هستند.
فهرست مطالب
فواید بلندمدت مشوقهای مالی برای ترک سیگار
پروفسور کایتلین ناتلی، نویسنده اصلی این مطالعه تأکید کرد: «سیگار کشیدن بزرگترین علت بیماریها و مرگ زودهنگام در سراسر جهان است و ترک سیگار برای کمک به افراد در راستای زندگی طولانیتر و سالمتر بسیار حیاتی میباشد.»
وی تصریح کرد: «ما میخواستیم بدانیم که آیا دادن مشوق به افراد کمک میکند که سیگار را برای مدت طولانیتری ترک کنند یا خیر. حالا میدانیم که مشوقهای مالی به افراد، به ویژه زنان باردار، کمک میکند تا بهتر از کسانی که تشویقی دریافت نمیکنند، سیگار را ترک نمایند. همچنین شواهد نشان میدهند که اثربخشی این موضوع حتی پس از پایان دادن به آنها نیز ادامه مییابد.»
یافتهها و روششناسی تحقیق
محققان 48 مطالعه را بررسی کردند که بیش از 21,900 نفر در آنها شرکت و برنامههای مختلف مشوقها را برای کمک به ترک سیگار ارزیابی کرده بودند. مشوقهای مالی شامل پرداخت نقدی، کوپن یا بازگشت پول سپردهشده توسط شرکتکنندگان بود.
بعد از حذف مطالعات کمکیفیت، نتایج نشان داد افرادی که مشوق دریافت کرده بودند، شش ماه یا بیشتر بعد از شروع آزمایش، نسبت به کسانی که مشوقی دریافت نکرده بودند، احتمال بیشتری برای ترک سیگار داشتند. این نتیجه از 39 مطالعه با 18,303 نفر به دست آمد.
نرخهای موفقیت و ملاحظات فرهنگی
در یک تحقیق، مشخص شد برای هر 100 نفر که مشوق مالی دریافت کردند، 10 نفر موفق به ترک سیگار برای حداقل شش ماه شدند. این در حالی است که در گروههای بدون این مشوقها، تنها 7 نفر از 100 نفر توانستند سیگار را ترک کنند. حتی پس از اتمام مشوقها نیز درصد موفقیت ادامه داشت.
در میان زنان بارداری که مشوق دریافت کرده بودند، احتمال ترک سیگار بیشتر بود، هم در پایان بارداری و هم پس از تولد نوزاد این موضوع خود را نشان داد. از 100 زن بارداری که مشوق مالی دریافت کردند، 13 نفر توانستند سیگار را ترک کنند، در حالی که در گروه تحت کنترل این عدد فقط 6 نفر بود.
مطالعات نشان دادند که میزان مشوقهای پرداختی تأثیر زیادی بر نتایج نداشت. تفاوتی بین آزمایشهایی که مشوقهای کمتری (کمتر از 100 دلار) و آنهایی که مشوقهای بیشتری (بیش از 700 دلار) دریافت میکردند، وجود نداشت.
با وجود این، محققان گفتند که مقایسه نتایج این مطالعات دشوار است، چرا که اهمیت پول در فرهنگهای مختلف متفاوت میباشد و تحقیقات از کشورهای مختلف انجام شدهاند.
دیدگاهها در مورد اثربخشی مشوقهای مالی در ترک سیگار
پروفسور لیندا بولد، یکی از محققان این مطالعه گفت: «سیگار کشیدن در دوران بارداری یکی از دلایل اصلی مشکلات بارداری مانند: سقط جنین و مرگ هنگام تولد است. این تحقیق نشان میدهد که مشوقهای مالی میتوانند احتمال ترک سیگار را در دوران بارداری بیش از دو برابر کنند، همچنین در جلوگیری از بازگشت زنان به سیگار کشیدن بعد از زایمان مؤثر باشند.»
همچنین وی اشاره کرد که این شواهد از ضرورت سرمایهگذاری بیشتر در برنامههای تشویقی برای زنان باردار در انگلستان حمایت میکند.
جیمی هارتمان-بویس، استاد دانشگاه ماساچوست نیز بیان کرد: «در دوران بارداری، بسیاری از زنان از درمانهای دارویی برای ترک سیگار استفاده نمیکنند. ما در تلاش هستیم تا روشهایی بیابیم که به زنان باردار کمک نماید تا سیگار را ترک کنند.»
وی اعلام کرد: «شواهد زیادی نشان میدهد که مشوقهای مالی بر سیستمهای پاداش مغز تأثیر میگذارند، که در اعتیاد به نیکوتین نقش دارند.»
به گفته هارتمان-بویس، بسیاری از افرادی که در این مطالعه شرکت کردند، چندین بار تلاش کرده بودند که سیگار را ترک کنند و واقعاً میخواستند ترک کنند، اما موفق نشده بودند و این مشوقها به آنها کمک کرد.
جهتهای آینده تحقیقات
تحقیقات فعلی و آینده ممکن است بیشتر به بررسی تفاوتها در آزمایشهایی بپردازند که مشوقهای مالی کم یا زیاد، یا مشوقهای دیگر (مثل سپردهها) را به گروههای مختلف افراد سیگاری ارائه میدهند. این موضوع به ویژه در کشورهای کمدرآمد و متوسط که تعداد افراد سیگاری در آنها زیاد است، اهمیت دارد.