پژوهش جدیدی که در دانشگاه بیرمنگام انجام شده است، نشان میدهد که مواد شیمیایی موسوم به PFAS که به دلیل خواص ضدآب و لکهگیری در محصولات مصرفی فراوان استفاده میشوند، میتوانند از طریق پوست انسان جذب شوند.
به گزارش تکناک، این کشف، فرضیات قبلی دربارۀ عدم توانایی این مواد برای عبور از سد پوستی را به چالش میکشد و اهمیت تحقیقات بیشتر برای فهم تأثیرات سلامتی آن را مورد تأکید قرار میدهد.
تحقیقات بر روی 17 مادۀ شیمیایی مصنوعی که بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند، نشان میدهد که این مواد مضر میتوانند به راحتی از طریق پوست انسان جذب شوند.
تحقیقات جدیدی که در مجلۀ Environment International منتشر شده است، برای اولین بار ثابت میکند که طیف وسیعی از PFAS (مواد پرفلوئوروآلکیل) یا مواد شیمیایی که در طبیعت تجزیه نمیشوند، میتوانند به سد پوست نفوذ کرده و به جریان خون بدن برسند.
مواد شیمیایی PFAS به طور گسترده در صنایع و محصولات مصرفی از لباس مدرسه گرفته تا محصولات مراقبت شخصی، به دلیل خواص ضد آب و لکهگیری که دارد، استفاده میشود. در حالی که برخی از این مواد توسط مقررات دولتی ممنوع شدهاند، برخی دیگر هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و اثرات سمی آنها هنوز به طور کامل بررسی نشده است.
PFAS از راههای دیگری مثل تنفس یا بلعیده شدن از طریق غذا یا آب وارد بدن میشود و برای سلامتی اثرات نامطلوبی مانند: کاهش پاسخ ایمنی به واکسیناسیون، اختلال در عملکرد کبد و کاهش وزن هنگام تولد ایجاد میکند.
اغلب تصور میشود که PFAS قادر به شکستن سد پوستی نیست، اگرچه مطالعات جدید ارتباط بین استفاده از محصولات مراقبت شخصی و غلظت PFAS در خون انسان و شیر مادر را نشان داده است. مطالعۀ جدید جامعترین ارزیابی میباشد که تاکنون از جذب PFAS در پوست انسان انجام شده است و تأیید میکند که بیشتر آنها میتوانند از این مسیر وارد بدن شوند.
فهرست مطالب
جزئیات تحقیق
نویسندۀ اصلی این مطالعه، دکتر Oddný Ragnarsdóttir توضیح داد: «قابلیت این مواد شیمیایی برای جذب از طریق پوست در گذشته نادیده گرفته شده بود، چرا که مولکولها یونیزه میشوند. قبلاً تصور میشد بار الکتریکی که به این مواد توانایی دفع آب و لکهها را میدهد، آنها را قادر به عبور از غشای پوست نیز نمیکند.»
وی تصریح کرد: «تحقیقات ما نشان میدهد که این نظریه همیشه درست نیست و در واقع، پوست میتواند منبع مهمی برای قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی مضر باشد.»
محققان 17 نوع PFAS مختلف را بررسی کردند. ترکیبات انتخاب شده از جمله ترکیباتی بودند که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگرفتند و به دلیل اثرات سمی و سایر راههایی که انسان از طریق آنها ممکن است در معرض آنها قرار گیرد، بیشتر مورد مطالعه قرار گرفتند. مهمتر از همه، آنها با مواد شیمیایی تنظیم شده توسط دستورالعمل آب آشامیدنی اتحادیۀ اروپا مطابقت دارند.
محققان در آزمایشهای خود، از نمونههای سهبُعدی معادل پوست انسان استفاده کردند، که بافتهای چندلایۀ رشد یافته در آزمایشگاه هستند، که ویژگیهای پوست طبیعی انسان را تقلید میکنند، به این معنی که مطالعه میتواند بدون استفاده از هیچ حیوانی انجام شود. آنها نمونههایی از هر مادۀ شیمیایی را برای اندازهگیری نسبتهایی که در نمونهها جذب، جذب نشده یا حفظ شده است، استفاده کردند.
یافتهها و پیامدهای آزمایش
از 17 PFAS آزمایش شده، محققان کشف کردند 15 ماده جذب پوستی قابلتوجهی را از خود نشان میدهند. در دوزهای مورد بررسی برای جذب در جریان خون، میزان جذب تنظیمشدهترین PFAS (پرفلورو اکتانوئیک اسید “PFOA”) 13.5 درصد بود و 38 درصد بیشتر از دوز اعمالشده در پوست برای جذب طولانیمدت به گردش خون باقی ماند.
به نظر میرسد مقدار جذب شده با طول زنجیرۀ کربنی درون مولکول ارتباط دارد. موادی با زنجیرههای کربنی طولانیتر، سطوح جذب کمتری را نشان دادند، در حالی که ترکیبات با زنجیرههای کوتاهتر که برای جایگزینی زنجیرۀ کربنی طولانیتر PFAS مانند PFOA معرفی شدند، راحتتر جذب شدند.
پروفسور استوارت هاراد، یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: «این پژوهش به ما کمک میکند تا بفهمیم قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی از طریق پوست در چه حد اهمیت دارد، همچنین کدام ساختار شیمیایی ممکن است راحتترین جذب را داشته باشد.»