شرکت TSMC اعلام کرده است که از سال آینده تولید انبوه تراشههای 1.6 نانومتری را آغاز خواهد کرد.
به گزارش تکناک، در حال حاضر، شرکت TSMC در نظر دارد تولید تراشههای 2 نانومتری را نیز به عنوان گام بعدی در این مسیر آغاز کند. به گفته این شرکت، با کاهش اندازه گرههای فرایند (process node)، ترانزیستورهای داخل این تراشهها کوچکتر میشوند، که این موضوع امکان قرار دادن تعداد بیشتری ترانزیستور در تراشهها را فراهم میکند. این تحول باعث افزایش چگالی ترانزیستور در تراشهها و در نتیجه بهبود کارایی و قدرت پردازش آنها خواهد شد.
در سالهای اخیر، شاهد کاهش چشمگیر گرههای فرایندی در صنعت تراشهسازی بودهایم. به عنوان مثال، در سال 2019، سری iPhone 11 از پردازشگر 7 نانومتری A13 Bionic با 8.5 میلیارد ترانزیستور استفاده میکرد. اما در سپتامبر گذشته، گوشی iPhone 16 Pro Max با پردازشگر A18 Pro 3 نانومتری عرضه شد، که به احتمال زیاد بیش از 20 میلیارد ترانزیستور دارد.
در حال حاضر، TSMC گزارش داده است که درآمد این شرکت در سهماهه چهارم سال گذشته با افزایش 37 درصدی به 26.88 میلیارد دلار رسیده است. این در حالی است که پیشبینی میشود درآمد این شرکت در سهماهه اول سال 2025 با کاهش مواجه شود، اما از نظر سالیانه، درآمد ناخالص این شرکت در این دوره 34.7 درصد افزایش خواهد یافت.
با شروع تولید تراشههای 2 نانومتری، شرکت TSMC از فناوری جدید Gate-All-Around (GAA) استفاده خواهد کرد، که از نانوشیتهای افقی به صورت عمودی انباشته برای پوشش چهار طرف کانال و جلوگیری از نشت جریان بهره میبرند. این فناوری باعث بهبود کارایی انرژی و عملکرد تراشهها خواهد شد.
شرکت TSMC در کنار آن، در تولید تراشههای 1.6 نانومتری از فناوری جدیدی به نام «انتقال توان از پشت» (BPD) استفاده خواهد کرد، که انرژی را از پشت ویفر سیلیکونی تأمین میکند، جایی که فضای کمتری برای ترانزیستورها باقی میماند.
این پیشرفتها در صنعت تراشهسازی در مقایسه با تکنولوژیهای گذشته، بسیار چشمگیر هستند. به عنوان مثال، آیفون اولیه که در سال 2007 عرضه شد، از تراشهای با گره فرایندی 90 نانومتری استفاده میکرد. در حالی که سری جدید آیفونها، یعنی iPhone 17 که قرار است در سپتامبر 2025 عرضه شود، به پردازندههای 3 نانومتری A19 و A19 Pro مجهز خواهند شد.
با توجه به این پیشرفتها، احتمال میرود که اولین آیفون با تراشه 2 نانومتری تا سال 2026 معرفی شود، که میتواند گام بزرگی در جهت پیشرفت تکنولوژی نیمههادیها باشد. همچنین انتظار میرود تراشههای 1.6 نانومتری در مقایسه با تراشههای 2 نانومتری از 8 تا 10 درصد بهبود در سرعت در همان سطح مصرف انرژی برخوردار باشند.
پیشبینیها نشان میدهند که این تغییرات، علاوه بر بهبود عملکرد تراشهها، میتواند باعث کاهش مصرف انرژی در گوشیهای هوشمند و دستگاههای دیگر شود، که به نوبه خود برای کاربران و تولیدکنندگان این محصولات مزایای زیادی به همراه خواهد داشت.