برخی از قطعات کامپیوتر به دلیل عمر مفید کوتاهتر، حساسیت به خرابی یا نیاز به عملکرد بالا، برای خرید دست دوم مناسب نیستند.
به گزارش تکناک، با توجه به افزایش سریع قیمت قطعات رایانهای، به ویژه کارتهای گرافیک و CPUهای پیشرفته مورد استفاده در بازیها، طبیعی است که علاقهمندان به ساخت رایانههای شخصی به سمت بازار قطعات دست دوم گرایش پیدا کنند.
در ساخت یک رایانه شخصی، بودجه میتواند به راحتی از کنترل خارج شود، به خصوص اگر تنها به دنبال قطعات نو و نسل جدید باشید، اما با استفاده از قطعات دست دوم میتوانید عملکرد قابل قبولی را با هزینهای بسیار کمتر تجربه کنید.
با وجود این، نباید فراموش کرد که بازار قطعات دست دوم رایانهای همیشه امن و بیخطر نیست. برخی از قطعات ممکن است برای خرید به صورت کارکرده مناسب باشند، مشروط بر آنکه تحقیق و بررسی کافی انجام دهید. اگر چه برخی دیگر از قطعات وجود دارند که بهتر است از خرید آنها به صورت دست دوم خودداری کنید. اگر بودجه شما این امکان را میدهد، بهتر است کمی بیشتر هزینه نمایید و این قطعات را به شکل نو تهیه کنید تا از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری شود.
در این مقاله، پنج قطعه مهم که نباید به صورت دست دوم تهیه شوند، مورد بررسی قرار میگیرند. آشنایی با این موارد به شما کمک میکند تا از هزینههای غیرضروری و مشکلات احتمالی جلوگیری نمایید و به جای آن، سرمایهگذاری هوشمندانهتری انجام دهید. با ما همراه باشید تا از انتخابهای پرخطر در خرید قطعات کامپیوتر دست دوم جلوگیری کنید.
فهرست مطالب
هارد دیسک
حتی بدون در نظر گرفتن خطرات خرید هارد دیسکهای دست دوم، نمیتوان دلیل محکمی برای انتخاب آنها ارائه داد.
SSDها در تمام جنبهها، از جمله عملکرد، دوام، سطح نویز و قیمت، جایگزین مناسبی برای هارد دیسکها شدهاند، مگر در مواردی که نیاز به حجم زیاد فضای ذخیرهسازی برای دستگاههای NAS داشته باشید. بنابراین اگر دلیل قانعکنندهای وجود داشته باشد، بهتر است در سال ۲۰۲۴ از خرید HDDها صرفنظر کنید.
در مورد HDDهای مستعمل، توصیه میشود که به طور کلی از خرید آنها خودداری نمایید، چرا که مزایای مالی اندکی دارند و در عملکرد زیانهای بسیاری به همراه خواهند داشت. هارد دیسکهای قدیمیتر، به خصوص آنها که برای ۴ تا ۵ سال مورد استفاده قرار گرفتهاند، اغلب با مشکلاتی مانند نرخ بالای خرابی، سرعت دسترسی پایین، صداهای عجیب، عدم پاسخگویی یا عدم شناسایی مواجه هستند. به عنوان نمونه، من خودم مجبور شدم هارد دیسک ۱ ترابایتی Seagate خودم را که پس از ۴ سال استفاده، سرعت آن به شدت کاهش یافته بود، کنار بگذارم.
علاوه بر این، با خرابی هارد دیسک قدیمی، خطر از دست دادن دادهها نیز وجود دارد. اگر اطلاعات حساس یا مهمی را روی درایو ذخیره کردهاید و نمیتوانید از رایانه شخصی خود پشتیبانگیری مطمئنی داشته باشید، از دست دادن دادهها میتواند باعث پشیمانی شود.
درایوهای SSD
SSDها ممکن است قطعات متحرک نداشته باشند، بنابراین خطر خرابی مکانیکی ناچیز است، اما همچنان عمر محدودی دارند.
این روزها اکثر SSDها دارای رتبهبندی 600 ترابایت هستند، به این معنی که میتوانید قبل از فرسوده شدن اجزای داخلی، 600 ترابایت داده را در طول عمر آنها مصرف کنید. هنوز هم میتوانید از SSD استفاده نمایید و این امکان را دارد که دادهها را بخواند، اما دیگر نمیتوانید روی آن بنویسید. بر اساس این اعداد، یک SSD متوسط میتواند 5 سال یا حتی بیشتر دوام بیاورد.
با وجود این، هنگامی که طول عمر باقیمانده یک SSD دست دوم را ارزیابی میکنید، نمیدانید که در چه شرایطی مالک قبلی از آن استفاده کرده است. در استفاده سنگین حرفهای با حدود 500 گیگابایت داده نوشته شده روی درایو، یک SSD با رتبه 600 ترابایت ظرف مدت بیش از 3 سال استقامت نوشتن خود را تمام میکند. این ممکن است یک مثال افراطی باشد، اما نشان میدهد که حتی SSDها نیز بسته به کاربر امکان دارد دچار فرسایش و خرابی شدید شوند.
همیشه میتوانید از ابزارهایی مانند CrystalDiskInfo برای بررسی سلامت SSD که میخرید، از جمله میزان اطلاعاتی که در گذشته روی آن نوشته شده است، استفاده کنید، اما برای ایمن بودن، بهتر است از خرید درایوهای ذخیرهسازی کارکرده (HDD یا SSD) خودداری کنید.
همانگونه که در بالا ذکر شد، شما در نهایت در پول خود صرفهجویی نمیکنید و خطر کاهش طول عمر و از دست دادن دادهها را به جان میخرید. SSDهای SATA دست دوم به دلیل سرعت خواندن/نوشتن بسیار پایینتر، جذابیت کمتری دارند.
خنککننده مایع پردازنده
اگر قصد خرید یک خنککننده مایع CPU دست دوم را دارید، باید نسبت به خرید خنککننده هوای دست دوم، احتیاط بیشتری به خرج دهید. خنککنندههای هوا در مقایسه با خنککنندههای مایع AIO بسیار سادهتر هستند و به خرابیهای کمتری دچار میشوند. در اکثر موارد، بازرسی فیزیکی برای اطمینان از سلامت یک خنککننده هوا کافی است. اما خنککنندههای مایع AIO دارای نقاط ضعف بیشتری هستند که شامل پمپ، مایع خنککننده، رادیاتور و لولهها میشود.
حتی اگر یک AIO از نظر ظاهری سالم به نظر برسد، ممکن است چند ماه یا سال، پس از نصب آن روی رایانه شما از کار بیفتد. بسته به شیوه استفاده توسط مالک قبلی، احتمال فرسودگی و خرابی شدید وجود دارد.
میتوانید با بررسی دمای CPU تحت بار سنگین روی رایانه فروشنده، عملکرد AIO را ارزیابی کنید، اما حتی اگر در آن لحظه به خوبی کار کند، ممکن است بعد از مدت کوتاهی از کار بیفتد.
با توجه به ریسکهای مرتبط با خرید AIO دست دوم، بهتر است یک خنککننده مایع جدید 240 میلیمتری با قیمت حدود 50 دلار تهیه کنید. با این کار، از گارانتی کامل بهرهمند میشوید و خطر نشت مایع یا خرابیهای دیگر به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
مادربرد
خرید یک CPU یا کارت گرافیک دست دوم بسیار سادهتر از انتخاب یک مادربرد دست دوم است. شما میتوانید با بررسی فیزیکی و اجرای چند تست معیار، از عملکرد مناسب CPU یا GPU اطمینان حاصل کنید. اما مادربردها به دلیل داشتن اجزای پیچیدهای مانند: خازنها، مقاومتها، ماسفتها و فیوزها، حساسیت بیشتری دارند و ممکن است در طول زمان دچار خرابی شوند. بازرسی فیزیکی مادربرد همیشه قادر به تشخیص مشکلات پنهان نیست.
امکان دارد هیچ پین خمیده یا تغییر رنگی روی PCB مشاهده نکنید، اما ایرادات پنهان میتوانند به مرور زمان آشکار شوند. اجزای معیوب مانند VRMها ممکن است بعدها برای CPU مشکلات برقی ایجاد کنند.
اگر به فروشنده اطمینان کامل دارید و میخواهید همزمان CPU و مادربرد را بخرید، ممکن است این خرید منطقی باشد. اما برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، توصیه میشود که در صورت امکان، مادربرد را نو تهیه کنید تا از بروز مشکلات آینده جلوگیری شود.
پاور
منبع تغذیه دست دوم یکی از معدود قطعاتی است که همه به شما توصیه میکنند از آن دوری کنید. با توجه به نقش حیاتی یک PSU در تأمین برق پایدار و یکپارچه برای هر یک از قطعات رایانه شما، منطقی است که به PSU دست دوم اعتماد نکنید، به ویژه زمانی که از سن یا شرایط عملکرد آن اطلاعی ندارید. منابع تغذیه، درست مانند مادربردها، دارای قطعات داخلی بسیاری هستند که با گذشت زمان تحلیل رفته و کارایی خود را از دست میدهند.
هرچند امکان دارد منابع تغذیه تا 10 سال ضمانت داشته باشند، اما این به معنای تضمین کامل عملکرد آنها نیست. هرچه مدت زمان بیشتری از عمر یک PSU بگذرد و استفاده بیشتری از آن شده باشد، خطرناکتر میشود.
ممکن است پس از خرید از مالک قبلی، برای مدتی به خوبی کار کند، اما احتمال زیادی وجود دارد که در آیندهای نزدیک خراب شود، بهویژه اگر از آن با یک CPU و کارت گرافیک قدرتمند استفاده میکنید.
مانند مادربرد، اگر PSU دست دوم متعلق به شخصی است که خود شما میشناسید، از یک برند معتبر است و به نسبت نو به نظر میرسد، میتوانید آن را در نظر بگیرید. اما به طور کلی، توصیه میشود از خرید منابع تغذیه دست دوم خودداری کنید.
در نهایت، اگر دقت و مراقبت لازم را داشته باشید، خرید قطعات دست دوم میتواند مقرونبهصرفه و مفید باشد. خرید قطعات کامپیوتر دست دوم به ویژه برای افرادی که بودجه محدودی دارند، میتواند گزینهای مناسب باشد.
اگر احتیاط کنید و تحقیقات لازم را انجام دهید، میتوانید معاملات خوبی در بازار دست دوم پیدا کنید. با وجود این، برخی قطعات رایانهای هنگام خرید دست دوم ایمنتر از سایرین هستند، بنابراین به عنوان یک قاعده کلی، بهتر است از قطعاتی که در بالا به آنها اشاره شد، اجتناب کنید.
در موارد نادر، اگر تمام نگرانیها در مورد وضعیت قطعات را برطرف کردهاید و گارانتی مناسبی برای آنها دارید، میتوانید به خرید مادربرد، PSU یا خنککننده مایع دست دوم ادامه دهید.