محققان کلینیک کلیولند، واکسن آنفولانزای جدیدی را برای مقابله با این بیماری ساختهاند، که میتواند در برابر انواع مختلف ویروسهای آنفولانزا محافظت داشته باشد و برای چندین فصل مؤثر عمل کند.
به گزارش تکناک، این واکسن جهانی آنفولانزا که در نمونههای حیوانی نتایج امیدوارکنندهای داشته است، در آیندهای نزدیک وارد آزمایشات انسانی خواهد شد.
این واکسن از پروتئینهای هشت نوع ویروس مختلف استفاده میکند و میتواند مشکلات ناشی از تغییرات ویروسهای فصلی را کاهش دهد.
واکسن آنفولانزای جدید میتواند به طور بالقوه در برابر سویههای مختلف آنفولانزا در فصول مختلف از انسان محافظت کند.
پیشرفت در ساخت واکسن جهانی
واکسنهای سالانه آنفولانزا در برابر عفونت شدید محافظت میکنند، اما اثربخشی آنها متفاوت است و امکان دارد با خطرناکترین سویههای فصل مطابقت نداشته باشد.
ساخت یک واکسن جهانی آنفولانزا، که از افراد در برابر تمام سویهها محافظت کند و در حالت ایدئال طولانیتر از یک فصل اثربخشی خود را حفظ نماید، تاکنون انجام نشده است.
یافتههای منتشر شده در مجله Journal of Virology نشان میدهد که محققان در حال ساخت چنین واکسنی هستند.
محققان مؤسسه تحقیقاتی لرنر کلینیک کلیولند گزارش دادهاند که واکسن جهانی آنفولانزا که روی نمونههای حیوانی آزمایش شده است، یک پاسخ ایمنی قوی ایجاد میکند و پس از قرار گرفتن در معرض ویروس از ابتلا به عفونت شدید جلوگیری مینماید.
تحقیق جدید بر اساس مطالعات قبلی روی موشها و به رهبری دکتر تد ام. راس، در کلینیک کلیولند است.
دکتر نائوکو اونو، سرپرست این مطالعه جدید گفت: «محققان امیدوار هستند در مدت 1 تا 3 سال آزمایشهای بالینی انسانی را آغاز کنند.»
وی تأکید کرد: «ما میخواهیم مطمئن شویم که این واکسن میتواند برای چندین فصل مؤثر باشد و در برابر تمام سویههایی که انسان را تحت تأثیر قرار میدهند، از بدن محافظت کند.»
نوآوری در طراحی واکسن آنفولانزای جدید
دانشمندان تاکنون 4 نوع ویروس آنفولانزا را شناسایی کردهاند، اما 2 نوع از آنها (آنفولانزای A و B) بیشترین خطر را برای انسان به همراه دارند.
واکسنهای آنفولانزای فصلی شامل پروتئینهایی از 3 یا 4 زیرگروه در گردش از این ویروسها هستند، که شامل سویههای H1N1، H3N2 و IBV میشود.
هر چند از آنجایی که ویروس آنفولانزا خیلی سریع جهش مییابد، پیشبینی اینکه کدام سویهها بیشترین خطر را دارند و انتخاب مواد تشکیلدهنده واکسن را دشوار میکند.
محققان در آزمایشگاه راس، واکسن احتمالی جدید خود را با استفاده از روشی به نام COBRA یا آنتی ژنهای واکنشی گسترده محاسباتی بهینه شده طراحی کردند.
آنها با دانلود هزاران توالی ژنتیکی از سویههای بیماریزای آنفولانزا، در چندین فصل از یک پایگاه داده آنلاین، تحقیقات خود را آغاز کردند.
سپس آنها این توالیها را به صورت دیجیتالی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند تا مشخص کنند کدام اسیدهای آمینه (بلوکهای سازنده پروتئینها) در ویروسها و فصول حفظ شدهاند.
محققان گروههایی از پروتئینها را برای زیرگروههای مختلف شناسایی کردند.
اونو در این باره توضیح داد: «برای توسعه واکسن گستردهتر، 8 پروتئین را از مطالعات قبلی مرتبط با پاسخ ایمنی پایدار شناسایی کردیم.»
حفاظت گسترده و چشمانداز آینده
اونو بیان کرد: «این موفقیت بزرگ شامل پروتئینهایی از سویههای H1 و H3 ویروسهای آنفولانزا بود.»
وی تصریح کرد: «همچنین پروتئینهایی از ویروسهای H2، H5 و H7 داشت، که اکثر مردم در برابر این سویهها آنتیبادی ندارند.»
برخی از این سویهها پتانسیل شروع همهگیری دارند و شیوع گذشته آنفولانزای پرندگان یا H5N1 باعث میزان بالایی از مرگ و میر در انسان شده است و در مارس 2024 این ویروس در گاوهای شیری در تگزاس یافت شد.
از آن زمان تاکنون 4 نفر که با گاو کار میکردند، به این بیماری تشخیص داده شدند.
همچنین این سویه به دهها گله در ایالتهای مختلف آمریکا و در گونههای دیگر از جمله شیرهای دریایی، پرندگان، گربهها و آلپاکاها (گونهای از لاما) گسترش یافته است.
اونو اعلام کرد: «ما نشان دادهایم که واکسن H5 ما سویههای مختلف آنفولانزا را پوشش میدهد.»
برای انجام تحقیق جدید، محققان کلینیک کلیولند این واکسن را به صورت داخل بینی تجویز کردند.
آزمایشهای خون نشان داد که 4 هفته بعد، حیوانات آنتیبادیهایی علیه ویروس تولید کردند و هنگامی که حیوانات در معرض پاتوژن قرار گرفتند، در برابر ابتلا به عفونت محافظت شدند.
اعضای آزمایشگاه راس در حال حاضر تلاشهای گروه خود را برای پیشبرد آزمایشهای داوطلبانه در ایالات متحده رهبری میکنند و اونو در تلاش است تا با محققانی در هند و اتحادیه اروپا همکاری کند.
اونو تأکید کرد: «روش COBRA به یافتن و جمعآوری پروتئینهای نوترکیب برای آنفولانزا محدود نمیشود.»
وی توضیح داد: «ممکن است برای تجزیه و تحلیل mRNA یا سایر مولکولهای زیستی یا ساخت واکسنهایی برای بیماریهای ویروسی مانند تب دنگی بتوان از این روش بهره برد، چرا که این روش میتواند در بسیاری از ویروسها استفاده شود.»