دلایل ایالات متحده برای ممنوعیت استفاده از تیکتاک در میان کاربران آمریکایی به نگرانیها درباره امنیت دادهها و حریم خصوصی آنان مربوط میشود.
به گزارش تکناک، در تصمیم مهم قضایی، دادگاه تجدیدنظر فدرال ایالات متحده بهنفع قانونی حکم داد که از شرکت چینی بایتدنس میخواهد اپلیکیشن تیکتاک را تا اوایل سال آینده از بازار ایالات متحده خارج کند یا با ممنوعیت مواجه شود. این حکم پساز نگرانیهای فزاینده درباره تهدیدات امنیت ملی ناشی از تیکتاک صادر شد. در مقابل، رئیسجمهور منتخب، دونالد ترامپ، اعلام کرده که اجازه نخواهد داد تیکتاک که ۱۷۰ میلیون نفر کاربر آمریکایی دارد، از بازار ایالات متحده حذف شود.
فهرست مطالب
اتهامات ایالات متحده علیه تیکتاک و بایتدنس

مدیریت تیکتاک تحتتأثیر دولت چین است
به نقل از رویترز، یکی از اتهامات اصلی واردشده به تیکتاک این است که این اپلیکیشن تحتتأثیر دولت چین قرار دارد. کریس رِی، رئیس FBI، در اظهارنظرهای خود اعلام کرده بود که تیکتاک تهدیدی برای امنیت ملی به شمار میآید؛ چراکه شرکتهای چینی به همکاری با دولت چین در زمینه اشتراکگذاری اطلاعات ملزم هستند. اعضای کنگره ایالات متحده نیز معتقدند که دولت چین ازطریق سهم طلایی که در شرکت مادر تیکتاک، یعنی بایتدنس دارد، میتواند بر این اپلیکیشن تأثیر بگذارد.
در واکنش به این ادعاها، تیکتاک گفته است که یکی از نهادهای وابسته به دولت چین فقط ۱ درصد از یکی از شرکتهای تابعه بایتدنس به نام Douyin Information Service را در اختیار دارد و این سهم هیچ تأثیری بر عملیات جهانی تیکتاک نمیگذارد.
استفاده از تیکتاک برای تأثیرگذاری بر کاربران آمریکایی
یکی دیگر از نگرانیهای امنیتی مقامهای ایالات متحده این است که تیکتاک ممکن است به ابزاری برای تأثیرگذاری بر کاربران آمریکایی تبدیل شود. رِی اعلام کرده است که دولت چین میتواند از این اپلیکیشن برای جمعآوری دادههای کاربران یا کنترل الگوریتمهای توصیه محتوا استفاده کند. به گفته پُل ناکاسونه، رئیس سازمان امنیت ملی ایالات متحده، تیکتاک ممکن است امکان اجرای عملیات تأثیرگذاری گستردهای را فراهم کند؛ زیرا این پلتفرم میتواند بهطور مستقیم بر رفتار کاربران تأثیر بگذارد و حتی پیامها را خاموش کند.
نگرانیها از دسترسی به دادههای کاربران
قانونگذاران ایالات متحده نیز ادعا کردهاند که براساس قانون اطلاعات ملی ۲۰۱۷ چین، دولت این کشور ممکن است بتواند دادههای کاربران تیکتاک را در اختیار بگیرد. باوجوداین، تیکتاک مدعی است که با توجه به ثبت این شرکت در ایالات متحده، تحت قوانین و مقررات این کشور قرار دارد و هرگز دادههای کاربران آمریکایی را با دولت چین به اشتراک نگذاشته است.
آسیبهای روانی تیکتاک به کودکان
مارس ۲۰۲۲، هشت ایالت آمریکایی، ازجمله کالیفرنیا و ماساچوست، تحقیقاتی را آغاز کردند تا بررسی کنند آیا تیکتاک به کودکان آسیب جسمی یا روانی وارد میکند یا خیر. تحقیقات متمرکز بر نحوه افزایش مدتزمان استفاده از اپلیکیشن و تأثیر آن بر سلامت روانی نوجوانان بوده است. تیکتاک در واکنش گفته است که این شرکت اقدامات زیادی برای ایمنی نوجوانان انجام داده است و محدودیتهایی را در اپلیکیشن قرار داده که در پلتفرمهای مشابه وجود ندارد.

جاسوسی از خبرنگاران
یکی از اتهامات جنجالی علیه تیکتاک، جاسوسی کارکنان بایتدنس از دو خبرنگار است. در دسامبر ۲۰۲۲، این شرکت اعلام کرد که برخی از کارکنانش بهطور غیرقانونی به دادههای کاربران تیکتاک دو خبرنگار دسترسی پیدا کردهاند. این افراد بهمنظور شناسایی منابع نشت اطلاعات در شرکت این کار را انجام داده بودند. پساز این حادثه، چهار نفر از کارکنان بایتدنس اخراج شدند و این شرکت اعلام کرد که در حال اتخاذ تدابیر جدید برای حفاظت از دادههای کاربران است.
واکنشها و تصمیمات قانونی
در تصمیمی که دادگاه تجدیدنظر فدرال ایالات متحده اتخاذ کرد، تأکید شده است که تلاشهای چندساله مقامهای ایالات متحده برای بررسی خطرات امنیت ملی ناشی از تیکتاک باید در نظر گرفته شود؛ به همین دلیل، این قانون بهطور مؤکد تأیید شده است. این حکم بیان میکند که تلاشهای مستمر هر دو بخش اجرایی و قانونگذاری ایالات متحده برای تحقیق درباره تهدیدات امنیت ملی و بررسی پیشنهادهای تیکتاک در این زمینه، بهطور ویژه به نفع حفظ قانون است.
بااینحال، تیکتاک همچنان بر این موضوع تأکید میکند که هیچ دولتی نخواهد نتوانست بر الگوریتمهای این پلتفرم تأثیر بگذارد و این اپلیکیشن هیچگاه اطلاعات کاربران آمریکایی را به دولت چین منتقل نخواهد کرد. درمجموع، باید بگوییم درحالیکه اتهامات مختلفی علیه تیکتاک مطرح شده است، این شرکت تلاش میکند تا نشان دهد هیچگونه تهدید امنیتی برای ایالات متحده به شمار نمیآید و بهطور مستقل از دولت چین فعالیت میکند.