چین به تازگی تأسیس بزرگترین مجموعه سد برقآبی جهان را تصویب کرده است که در صورت تکمیل، قادر خواهد بود حدود سه برابر بیشتر از سد Three Gorges انرژی تولید کند.
به گزارش تکناک، این پروژه عظیم قرار است روی رودخانه یارلونگ زانگبو (Yarlung Zangbo) در تبت، نزدیک مرز هند، ساخته شود و هزینهای معادل 137 میلیارد دلار خواهد داشت. این سد بخشی از برنامه پنجساله چین است، که اهداف زیستمحیطی مانند: تسریع در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و مقابله با آلودگی را دنبال میکند.
سد پیشنهادی از موقعیت جغرافیایی شیبدار رودخانه برای تولید بیشترین میزان انرژی برقآبی بهره میبرد و قرار است سالانه 300 میلیارد کیلوواتساعت برق تولید کند که معادل 300 ترابایت ساعت است.
این میزان انرژی برای تأمین برق حدود 300 میلیون نفر در چین کافی خواهد بود. در حال حاضر، سد Three Gorges در رودخانه یانگتسه چین رکورددار تولید برقآبی است و سالانه بین 95 تا 112 ترابایت ساعت برق تولید میکند.
برای مقایسه، بزرگترین سد برقآبی ایالات متحده، سد Grand Coulee، که در رودخانه کلمبیا در ایالت واشنگتن قرار دارد، سالانه حدود 20 ترابایت ساعت برق تولید میکند. سد Hoover، که در مرز ایالتهای نوادا و آریزونا واقع است، تنها 4.2 ترابایت ساعت تولید انرژی دارد.
رودخانه یارلونگ زانگبو که پس از ورود به هند به رود Brahmaputra تبدیل میشود، یکی از مرتفعترین رودخانههای جهان است و از یخچال طبیعی آنگسی در تبت سرچشمه میگیرد.
این رودخانه بخش زیادی از دره یارلونگ تسانگپو را شکل داده، که از عمیقترین درههای جهان به شمار میرود و طول آن از گرندکنیون آمریکا نیز بیشتر است.
ویژگیهای خاص این منطقه آن را به یکی از غنیترین رودخانهها برای تولید برق آبی تبدیل کرده است. در بخش 50 کیلومتری نزدیک کوه نامچا باروا، درهای به ارتفاع 2,000 متر وجود دارد، که مکان ایدئالی برای ساخت یک ایستگاه برق آبی است.
ساخت سد در این منطقه نیاز به حفاری چند تونل به طول 20 کیلومتر برای انحراف رودخانه دارد. در این رودخانه حدود 2,000 متر مکعب آب در ثانیه جریان دارد، که معادل پر شدن سه استخر المپیک در هر ثانیه است.
در همین حال، مقامات هند ابراز نگرانی کردهاند که چین بر جریان رودخانه کنترل پیدا کند و این مسئله چه تأثیری میتواند در مرز آنها داشته باشد.
مقامات چینی ادعا میکنند که مطالعات زمینشناسی گستردهای در این منطقه فعال از نظر لرزهای انجام دادهاند و بر این باور هستند که ساخت پروژه به طور ایمن قابل انجام است. هنوز زمانبندی مشخصی برای ساخت پروژه تعیین نشده است.