یک نظرسنجی انجام شده توسط کنسرسیوم VACCELERATE نشان داده است که ویروسهای آنفولانزا از نظر پتانسیل همهگیری، در بالاترین میزان هستند.
به گزارش تکناک، این مطالعه شامل 187 متخصص بیماریهای عفونی از 57 کشور بود. اجماع بین شرکتکنندگان آشکار شد و 57 درصد از آنها آنفولانزا را به عنوان تهدید شماره یک جهان رتبهبندی کردند. 17 درصد دیگر نیز آنفولانزا را در رتبه دوم قرار دادند.
سایر پاتوژنهای بسیار رتبهبندی شده عبارتند از “بیماری X” (بیماری هنوز ناشناخته) و ویروسهای مسئول SARS، SARS-CoV-2 (عامل COVID-19) و ابولا. 21درصد از شرکتکنندگان “بیماری X” را در رتبه اول قرار دادند در حالی که 14درصد آن را در رتبه دوم قرار دادند.
برعکس، ویروسهایی مانند هانتا ویروس، لاسا، نیپا، هنیپا ویروس و تب دره ریفت از جمله ویروسهایی بودند که کمترین رتبه را در خطر همهگیری درک شده داشتند. به متخصصان اجازه داده شد تا 14 پاتوژن را به ترتیب خطر درک شده آنها رتبهبندی کنند. بر اساس موقعیت، به هر پاتوژن امتیازی اختصاص داده شد.
فهرست مطالب
تهدیدی مداوم
نویسنده اصلی این مطالعه، دکتر جان سالامانتون-گارسیا، یافتههای خود را در کنگره جهانی انجمن میکروبیولوژی بالینی و بیماریهای عفونی اروپا (ESCMID) اواخر این ماه در بارسلون ارائه خواهد کرد.
سویههای مختلف چالش بزرگی هستند
هر زمستان یک فصل آنفولانزا داریم. دکتر سلمانتون گارسیا در بیانیهای توضیح داد که میتوان گفت که این بدان معنی است که در هر زمستان همهگیریهای کمی رخ میدهند. این همهگیریها کم و بیش کنترل میشوند زیرا سویههای مختلف به اندازه کافی خطرناک نیستند.
با این حال در هر فصل، سویههای درگیر تغییر میکنند، به همین دلیل است که میتوانیم چندین بار در زندگی به آنفولانزا مبتلا شویم و واکسنها سال به سال تغییر میکنند. در صورتی که یک سویه جدید خطرناکتر شود، این کنترل ممکن است از بین برود.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) طرحی به نام تحقیق و توسعه (R&D) را برای پیشگیری از همهگیریها ترسیم کرده است که بیماریهای عفونی کلیدی را که تهدیدهای مهمی برای سلامت عمومی هستند، هدف قرار میدهد. در این طرح بیماریها پس از ارزیابی دقیق، با در نظر گرفتن عواملی مانند قابلیت انتقال، عفونتپذیری، شدت و پتانسیل تکاملی آنها انتخاب شدند.
درس هایی از ویروس کرونا
این مطالعه به این نتیجه رسید که آنفولانزا، بیماری X، SARS-CoV-1، SARS-Cov-2 و ویروس ابولا با در نظر گرفتن پتانسیل آنها برای ایجاد یک بیماری همهگیر دیگر، نگران کنندهترین پاتوژنها هستند.
در حالی که خطر یک بیماری همهگیر آنفولانزا به چشم میخورد، دکتر سلمانتون گارسیا اذعان کرد که جهان اکنون به دلیل تجربیاتی که در طول همهگیری کووید-19 به دست آمده، آمادگی بهتری دارد.
وی گفت: در همهگیری ویروس کرونا، ما چیزهای زیادی در مورد نحوه نزدیک شدن به یک بیماری همهگیر ویروس تنفسی آموختیم. این آموختهها شامل فاصله گذاری اجتماعی، تمیز کردن دستها، استفاده از ماسکهای صورت، تمرکز مجدد بر واکسیناسیون و اعتماد به موسسات مراقبتهای بهداشتی است.
به موازات آن، مؤسسات نیز چیزهای زیادی یاد گرفتهاند. آمادگی و نظارت در حال حاضر بهطور حیاتی دارای بودجه بهتری است.
187 پاسخ از متخصصان بیماریهای عفونی از 57 کشور مختلف جمعآوری شد. در این میان، آلمان با 14 درصد بیشترین پاسخ را به خود اختصاص داده است و پس از آن اسپانیا (11 درصد) و ایتالیا با 8 درصد قرار دارند.
جزئیات این مطالعه در مجله Travel Medicine and Infectious Disease منتشر شده است.