دانشمندان چینی یک مدل هوش مصنوعی ابداع کرده اند که قادر به تحلیل الگوهای گفتاری برای تشخیص زوال عقل یا ارزیابی اولیه آلزایمر در انسان هاست.
به گزارش تکناک، زهرا شاه، محقق ارشد این مطالعه تاکید میکند که ما علاقهمند هستیم به گفتار به عنوان یک پنجرهای به ذهن انسان نگاه کنیم. هدف ما این است که گفتار را به عنوان یک نشانگر زیستی قدرتمند بررسی کنیم تا بتوانیم الگوهایی را کشف کنیم که ممکن است در تشخیص و پایش اختلالات ذهنی مانند زوال عقل و بیماری آلزایمر به ما کمک کند.
سه خصیصه در گفتار وجود دارد که نشانههای زوال عقل را نشان میدهد: مکث در گفتار، طول یا پیچیدگی کلمه و قابل فهم بودن گفتار.
افراد مبتلا به زوال عقل، به دلیل نیاز به یادآوری بیشتر، ممکن است دچار فراموشی کلمات شوند و برای یادآوری آنها به زمان بیشتری نیاز داشته باشند. به همین دلیل، در گفتار آنها مکثهای طولانیتری وجود خواهد داشت. در واقع، این افراد نسبت به افراد سالم، سادگی در استفاده از کلمات را ترجیح میدهند و تلاش میکنند تا از کلمات ساده و آسان به جای کلمات پیچیده و سخت استفاده کنند.
آزمایش ها روی 237 انگلیسی زبان و 46 یونانی زبان انجام شد. تقریباً نیمی از شرکتکنندگان آزمایش مبتلا به زوال عقل بودند، در حالی که نیم دیگری از آنها عملکرد مغزی عادی داشتند.
دقت 70 درصدی در تشخیص زوال عقل
دقت این مدل هوش مصنوعی در حدود 70 تا 75 درصد قرار دارد. طبق گفته شاه، این مدل هوش مصنوعی می تواند به عنوان یک ابزار مکمل در تشخیص های بالینی مورد استفاده قرار گیرد، اما به عنوان یک ابزار تشخیصی اصلی قابل اتکا نیست. استفاده از این هوش مصنوعی ممکن است اولین مرحله تشخیص باشد.
اگرچه هنوز برای این ادعا زود است، اما هوش مصنوعی جدید میتواند امکان ارزیابی خطر ابتلا به بیماریهای زوال عقل را برای صاحبان گوشیهای هوشمند فراهم کند. احتمالا در آیندهای نزدیک، این هوش مصنوعی به صورت یک اپلیکیشن موبایل معرفی خواهد شد.