آیا میدانستید که وقتی به صدای طبعیت مانند صدای خروشان آب در رودخانه یا خش خش برگها در باد گوش می دهید، احساس آرامش بینظیری شما را فرا میگیرد؟
به گزارش تکناک، محققان می گویند برای این که چرا صداهای طبیعت چنین اثر ترمیمی بر روان ما دارند یک توضیح علمی پیدا کرده اند.
بر اساس مطالعه ای که در مجله Scientific Reports در مارس 2017 منتشر شد، صداهای طبیعت به طور فیزیکی ارتباطات مغز ما را تغییر می دهند و غریزه طبیعی جنگ یا گریز بدن ما را کاهش می دهند.
صدای طبیعت و آرامش
صدها سال است که مشخص شده است که صدای طبیعت و محیط های سبز با آرامش و رفاه مرتبط بوده اند. نکته منحصر به فرد این مطالعه این است که یکی از اولین مطالعاتی بود که از اسکن مغز، بررسی ضربان قلب و آزمایشات رفتاری برای پیشنهاد یک علت فیزیولوژیکی برای این اثرات استفاده کرد.
برای بررسی ارتباط بین مغز، بدن و صدای پس زمینه، محققان 17 بزرگسال سالم را برای دریافت اسکن های تصویربرداری تشدید مغناطیسی کاربردی (fMRI) در حالی که به مجموعه ای از مناظر صوتی پنج دقیقه ای از محیط های طبیعی و مصنوعی گوش می دادند، به کار گرفتند.
شرکت کنندگان همچنین وظیفه ای را برای اندازه گیری توجه و زمان واکنش خود در طول هر منظره صوتی انجام دادند. ضربان قلب آنها نیز برای نشان دادن تغییرات در سیستم عصبی خودمختار که سیستم اندام هایی است که در فرآیندهای غیرارادی مانند تنفس، فشار خون، دما، متابولیسم و هضم دخیل هستند، بررسی شد.
هنگامی که محققان نتایج fMRI را مطالعه کردند، متوجه شدند که فعالیت در شبکه حالت پیشفرض مغز که ناحیهای است که درگیر در سرگردانی ذهن و حالتهای بیداری درحالتی که فعالیتی انجام نمی شود، است، بسته به صداهای پسزمینه در حال پخش متفاوت است. به طور خاص گوش دادن به صداهای مصنوعی با الگوهای توجه متمرکز به درون مرتبط بود، در حالی که صداهای طبیعت باعث توجه بیشتر متمرکز بر بیرونی می شدند.
توجه متمرکز بر درون می تواند شامل نگرانی و بیش از حد فکر کردن در مورد چیزهای خاص خود فرد باشد؛ مانند الگوهایی که با شرایطی مرتبط با استرس روانی (از جمله افسردگی، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه) مرتبط است. زمان واکنش شرکت کنندگان هنگام گوش دادن به صداهای مصنوعی کمتر از صداهای طبیعی بود.
در این مطالعه تفاوت های جزئی در ضربان قلب نیز مشاهده شد که نشان دهنده تغییر در پاسخ سیستم عصبی خودمختار بدن است. به طور کلی، صداهای طبیعت با کاهش پاسخ سمپاتیک بدن (که باعث ایجاد احساس جنگ یا گریز میشود) و افزایش پاسخ پاراسمپاتیک که به بدن کمک میکند در شرایط عادی، آرام عمل کند و گاهی اوقات به عنوان پاسخ استراحت-هضم نیز نامیده میشود، مرتبط بود.
این نتایج برای همه یکسان نبود: افرادی که مطالعه را با بالاترین میزان استرس شروع کردند، بیشترین آرامش را شنیدن صداهای طبیعت گرفتند. از سوی دیگر، افرادی که با میزان پایین پاسخ سمپاتیک شروع کردند و استرس کمتری داشتند، در واقع هنگام گوش دادن به صداهای طبیعی نسبت به صداهای مصنوعی، افزایش جزئی در آرامش خود داشتند.
چگونه صدای طبیعت را در زندگی روزمره خود بگنجانیم؟
نویسنده اصلی این مطالعه دکتر کاساندرا گولد ون پراگ، گفت که یافتههای این مطالعه ممکن است تأثیرات زیادی در دنیای واقعی داشته باشد، بهویژه برای افرادی که استرس بالایی دارند. گولد ون پراگ گفت: پیاده روی در طبیعت بهترین راه برای گرفتن آرامش از صدای طبیعت است، حتی اگر این پیاده روی کوتاه باشد.
گولد ون پراگ گفت که این تحقیق به خود او انگیزه داده است که در طول روزهای کاری خود به بیرون از منزل برود یا به صداهای طبیعت گوش دهد.
گولد ون پراگ گفت که وقتی صدای طبیعت را برایتان خوشایند می بینید، ممکن است این مسئله به بهبود تمرکز شما نیز کمک کند. در این مطالعه، شرکتکنندگان هنگام گوش دادن به صداهایی که در مقایسه با صداهای ناآشنا، آشنا به حساب میآمدند، بهترین عملکرد را در وظایف مربوط به توجه داشتند. صدای جنگل های بارانی تنها زمانی ممکن است اثر آرام بخش قوی داشته باشد که از قبل با جنگل های بارانی آشنا باشید.
یافتن یک منظره صوتی ایدهآل میتواند به طور موثر به ترویج استراحت بهتر نیز کمک کند. خواب ضعیف باعث استرس خودمختار (پاسخ جنگ یا گریز) می شود و استرس اتونومیک باعث خواب ضعیف می شود. این مسئله نشان می دهد که هر چیزی که بتواند پاسخ جنگ یا گریز را کاهش دهد، ممکن است برای بهبود کیفیت خواب مفید باشد. گولد ون پراگ اضافه کرد که به حداقل رساندن در معرض صداهای مصنوعی قرار گرفتن مانند ترافیک نیز ممکن است مفید باشد.