یک مطالعه جدید نشان داده است که افراد مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD) ممکن است در معرض خطر بیشتری برای بیماری های قلبی عروقی باشند.
به گزارش تکناک، این مطالعه که توسط محققان موسسه Karolinska و دانشگاه Örebro در سوئد انجام شد، ارتباط بین ADHD (attention deficit hyperactivity disorder : neurodevelopmental disorder) و طیف گسترده ای از بیماری های قلبی عروقی را در بزرگسالان بررسی کرد.
نتایج نشان داد که از بین افرادی که به عنوان بخشی از مطالعه تحت نظر قرار گرفتند، 38 درصد از مبتلایان به ADHD در مقایسه با 24 درصد از افراد بدون این بیماری، به بیماری قلبی عروقی مبتلا شدند.
دکتر لین لی، نویسنده اصلی این مطالعه، در مصاحبه ای به Health گفت: خطرات در بین بزرگسالان مبتلا به ADHD برای ابتلا به انواع بیماری های قلبی عروقی، و به ویژه برای ایست قلبی، سکته مغزی هموراژیک، و بیماری های عروق محیطی بالا بود.
در حالی که پزشکان و دانشمندان قبلاً متوجه شده بودند که بین اختلالات روانی و بیماری های قلبی عروقی پیوندی وجود دارد، اما مطالعه جدید منتشر شده یکی از معدود مطالعاتی است که در مورد ارتباط بین ADHD و بیماری های قلبی عروقی وجود دارد.
در این مطلب نگاهی دقیقتر به پیامدهای این مطالعه برای کسانی که ADHD دارند، می اندازیم.
قبل از مطالعه جدید، شواهد زیادی وجود داشت که نشان می داد خطر بیشتری برای بیماریهای قلبی عروقی در میان افراد مبتلا به اختلالات روانی وجود دارد. با این حال، اطلاعات کمی در مورد خطر ابتلا به انواع خاصی از بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به ADHD وجود داشت.
در تلاش برای یافتن اطلاعات بیشتر، محققان مؤسسه کارولینسکا و دانشگاه Örebro اطلاعات بیش از 5 میلیون بزرگسال را که بین سالهای 1941 تا 1983 متولد شده بودند، جمعآوری کردند. بیش از 37000 نفر از این افراد مبتلا به ADHD بودند.
پس از یک آزمایش تقریباً 12 ساله، محققان متوجه شدند که 38٪ از افراد مبتلا به ADHD در مقایسه با 24٪ افراد بدون ADHD، حداقل یک تشخیص درمورد بیماری قلبی عروقی داشتند. به گفته محققان، یافته ها نشان می دهد که “ADHD به طور قابل توجهی با افزایش خطر ابتلا به هر گونه بیماری قلبی عروقی مرتبط است.”
محققان متوجه شدند که قوی ترین ارتباط ها مربوط به ایست قلبی، سکته مغزی هموراژیک و بیماری عروق محیطی است. علاوه بر این، ارتباط قویتری در مردان و بزرگسالان جوانتر مبتلا به ADHD یافت شد.
فقط ارتباط تایید شد، نه علت
در حالی که این مطالعه به دلیل وسعت آن و این واقعیت که میتوانست خطر بالای بیماری قلبی عروقی را در بین مبتلایان به ADHD تأیید کند، یک مطالعه مهم بود، اما نتوانست ثابت کند که قطعا ADHD علت چنین مشکلاتی است. در عوض، این مطالعه صرفاً تأیید کرد که بین ADHD و خطر قلبی عروقی ارتباط وجود دارد.
دکتر دنیس فینکیلشتاین ، به Health گفت: این مطالعه گسترده بود و شامل تعداد زیادی بیمار در مدت زمان طولانی بود. در این نوع تحقیقات، وقتی به دنبال علت می گردید، نیاز به اطلاعات فراوانی هم دارید و این مطالعه این اطلاعات را داشت اما بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این تحقیق ممکن نبود چون افرادی که در این مطالعه شرکت کرده بودند هم بیماری های قلبی عروقی داشتند و هم ADHD.
دکتر دنیس فینکیلشتاین افزو:مدتی است که مشخص شده است که بین بیماری های قلبی عروقی و اختلالات روانی ارتباط وجود دارد. وی گفت: سوال واقعی این است که آیا ADHD به نوعی باعث ایجاد بیماری های قلبی عروقی می شود یا عوامل دیگری در این زمینه دخالت دارند؟ به عنوان مثال، اگر شما یک بیماری مربوط به اعصاب دارید، کمتر احتمال دارد کارهای مفیدی مانند چکاپ دائمی، خوب غذا خوردن و ورزش را انجام دهید.
این تحقیق به بررسی سایر عوامل خطرناک برای بیماری های قلبی عروقی، از جمله دیابت نوع 2، چاقی، سیگار کشیدن، مشکل خواب و اختلالات روانی پرداخت.
لین گفت: این عوامل به طور کامل ارتباط مشاهده شده را توضیح نمی دهند، ما اطلاعات دقیقی در مورد سبک زندگی، مانند رژیم غذایی و فعالیت های بدنی بیماران نداریم. تحقیقات بیشتری برای کشف نقش این عوامل مورد نیاز است.
عامل دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، درمان ADHD و ارتباط آن با مشکلات قلبی عروقی است. دو مورد از متداولترین ترکیبات دارویی برای ADHD که یکی از آن ها متیل فنیدیت است که ماده فعال ریتالین و کنسرتا است و دیگری آمفتامین است که ماده موثره در Adderall و Vyvanse می باشد. هر دوی این داروها محرک هستند و طبق تحقیقات، محرک ها اغلب با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط هستند.
دکتر فینکیلشتاین افزود: ما نمی دانیم که آیا مصرف داروی محرک است که منجر به بیماری قلبی عروقی می شود یا این مسئله که بیماران مبتلا به ADHD رفتارهای سالم را نادیده می گیرند.
از آنجایی که مصرف داروی محرک برای کنترل و درمان ADHD بسیار رایج است، دکتر فینکیلشتاین پیشنهاد کرد که مرحله بعدی تحقیقات باید بر روی تأثیر دوز دارو متمرکز شود، که شامل مطالعه «گروهی که دارو صرف می کنند در مقابل گروهی است که دارو مصرف نمی کنند» است.
لین خاطرنشان کرد که در مطالعات آینده، محققین در واقع به بررسی نقشی که داروی ADHD و درمان غیردارویی می تواند در کاهش خطرات قلبی عروقی داشته باشد، می پردازند.
وی افزود: برای کشف مکانیسمهای بیولوژیکی قابل قبول، مانند مؤلفههای ژنتیکی برای ADHD و بیماری های قلبی عروقی، به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.
مهمترین اقدامات پیشگیرانه
به گفته محققان، هنوز نیاز به انجام تحقیقات بیشتری برای بررسی ارتباط بین ADHD و افزایش خطرات قلبی عروقی وجود دارد. اما در حال حاضر، یکی از نکات اصلی مطالعه فعلی این است که افراد مبتلا به ADHD باید با پزشک یا متخصص قلب خود صحبت کنند.
به گفته لین، پزشکان باید به دقت عوامل روانی و سبک زندگی را برای کمک به کاهش خطر بیماری قلبی عروقی در افراد مبتلا به ADHD در نظر بگیرند.
وی گفت: افراد مبتلا به ADHD ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هم باشند.
با یا بدون داشتن ADHD، بیماری قلبی عروقی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی است که آمریکایی ها با آن مواجه هستند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. بنابراین صرف نظر از اینکه آیا یک فرد مبتلا به ADHD است یا خیر، این یک مسئله سلامتی است که باید درمورد آن احتیاط شود.
دکتر فینکیلشتاین گفت: در جمعیت عمومی، وقتی در مورد عوامل خطرناک بیماری های قلبی عروقی صحبت می کنیم، مواردی که در نظر گرفته می شوند عبارتند از سابقه خانوادگی، مصرف سیگار و دخانیات، دیابت و کلسترول و البته انبوهی از موارد دیگر.
اولین قدم برای هر کسی این است که به پزشک خود مراجعه کند و در صورت لزوم، به متخصص قلب نیز مراجعه کند.
هم چنین سبک زندگی یکی از مؤلفههای اصلی در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی عروقی است که شامل سلامت روان، تغذیه سالم، کاهش استرس، خواب کافی و انجام ورزش منظم میشود.