آیا داروی مولنوپیراویر باعث ایجاد سویه های جدید کرونا می شود؟

طبق مطالعه ای جدید، یک داروی خوراکی ضد کرونای معروف به نام مولنوپیراویر ممکن است به افزایش سویه ژنتیکی SARS-CoV-2 کمک کند.

به گزارش تکناک، مولنوپیراویر که با نام تجاری Lagevrio در بازار موجود است،با ایجاد جهش های خاصی در ویروس SARS-CoV-2 عمل می کند که از تکثیر بیشتر آن جلوگیری می کند.

نویسندگان مطالعه گمان می کنند که این دارو در کاهش بار ویروسی در اکثر بیماران موثر است. با این حال در برخی موارد، جهش‌ها ممکن است باعث ایجاد یک سویه ویروسی تکامل‌یافته و عفونی‌تر شوند.

بیشتر جهش‌های تصادفی، احتمالاً برای ویروس مضر هستند. با این حال، اگر برخی از بیماران تحت درمان با مولنوپیراویر، عفونت‌های SARS-CoV-2 را به طور کامل از بین نبرند، ممکن است احتمال انتقال ویروس‌های جهش‌یافته مولنوپیراویر وجود داشته باشد.

ارتباط بین مولنوپیراویر و سویه های جدید کرونا

مولنوپیراویر برای اولین بار در نوامبر 2021 برای استفاده انسانی در بریتانیا تایید شد و سپس یک ماه بعد، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) نیز از این داروی خوراکی COVID-19 حمایت کرد.

در همان سال، تولیدکننده مولنوپیراویر که شرکت دارویی  Merck & Co (MSD) می باشد نیز قرارداد صدور مجوز را با هدف تولید و فروش دارو با قیمت های مقرون به صرفه در 105 کشوری که از کمبود واکسن کرونا رنج می برند، اعلام کرد.

در حال حاضر، علاوه بر ایالات متحده و بریتانیا، این دارو برای درمان SARS-CoV-2 در بیش از 20 کشور در سراسر جهان استفاده می شود. برخی از مطالعات و آزمایش های گذشته نشان می‌دهد که این دارو تاکنون در کاهش بستری شدن و مرگ ناشی از COVID-19 در بیمارستان مؤثر بوده است. اما به دلایلی برای درمان بیماران باردار استفاده نمی شود.

محققان برای مطالعه خود، 15 میلیون توالی ژنوم کروناویروس را از سراسر جهان بررسی کردند. آنها جهش های ویروسی را که در بیماران تحت درمان با مولنوپیراویر مشاهده شده بود، بررسی کردند.

محققان فراوانی بالایی از برخی از این جهش‌های ویروسی را یافتند و همچنین متوجه شدند که برخی از ویروس‌های جهش‌یافته مرتبط با مولنوپیراویر، افراد را به صورت گروهی آلوده می‌کنند که این مسئله نشان می‌دهد جهش‌های ناشی از دارو از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند.

نویسندگان این مطالعه خاطرنشان می کنند: ما متوجه شده‌ایم که یک کلاس خاص از شاخه‌های فیلوژنتیک طولانی که با نسبت بالای جفت‌شدگی G به A و C به T تمایز می‌یابند، تقریباً به صورت انحصاری در دنباله‌های سال 2022 پس از معرفی دارو مولنوپیراویر، در کشورها و گروه های سنی مختلف با استفاده گسترده از دارو ظاهر می‌شوند.

آیا مولنوپیراویر برای مصرف ایمن نیست؟

مولنوپیراویر با القای جهش عمل می کند و مطالعه فعلی خطری را که ممکن است با چنین درمان هایی مرتبط باشد، نشان می دهد. جهش های القایی برای آسیب رساندن به ویروس هستند، اما ممکن است گاهی برعکس عمل کنند.

با این حال، اینکه آیا تاکنون جهش‌های مرتبط با مولنوویراپیر در زنده‌تر کردن و خطرناک‌تر کردن ویروس کرونا نقش داشته یا نه، هنوز تایید نشده است.

به گفته محققان، این داروی خوراکی ممکن است در افزایش تنوع ژنتیکی ویروس SARS-Cov-2  نقش داشته باشد. با این حال هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد این دارو مسئول بهبود میزان بقا یا ایجاد سویه های مرگبار مانند امیکرون یا دلتا است.

امیدواریم مطالعات آتی، جهش‌های مرتبط با مولنوپیراویر و اثرات آن‌ها بر ویروس کرونا را روشن کنند.

محققان می‌گویند: داده‌های این مطالعه برای ارزیابی‌های مستمر خطرات و مزایای این درمان مفید خواهد بود و ممکن است به توسعه آینده عوامل جهش‌زا به‌عنوان عوامل ضد ویروسی به‌ویژه برای ویروس‌هایی با تحمل‌های جهشی بالا مانند کرونا، منجر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.