رمزگشایی از یک غله باستانی برای تولید نان بهتر

بر اساس مطالعه جدیدی که در مجله نیچر منتشر شد، دانشمندان در یک گام علمی منحصر به فرد، از کل نقشه ژنوم یک غله باستانی به نام آینکورن پرده برداری کردند.

به گزارش تکناک، اهمیت تاریخی و انعطاف پذیری آینکورن در برابر تغییرات آب و هوایی ممکن است با آمیختن اسرار ژنتیکی آن با گندم مدرن، مسیری را به سوی آینده کشاورزی پایدار هموار کند.

آینکورن چه ویژگی خاصی دارد؟

آینکورن که به عنوان یکی از اولین غلات بومی معرفی شده است و با نام علمی Triticum monococcum شناخته می شود، دارای تاریخچه ای است که قدمت آن به بیش از 10000 سال قبل از مهد تمدن در خاورمیانه می رسد.

علیرغم اهمیت تاریخی آن، نقش آینکورن در کشت مواد غذایی مدرن با صعود انواع گندم نان امروزی کاهش یافته بود که امروزه به دلیل بازدهی بالاتر و دوام اقتصادی آنها مورد تحسین قرار گرفته اند.

تحقیق انجام شده در این مورد، تنوع ژنتیکی و پتانسیل منحصر به فرد آینکورن را مشخص کرده است.

دانشمندان با رمزگشایی دقیق توالی ژنتیکی 5.2 میلیارد حرفی این غلات باستانی، مسیرهای تکاملی پیچیده‌ای را که منجر به گونه‌های متنوع گندم می‌شد، مشاهده کردند.

این کشف، نوید مزایای قابل توجهی را برای اصلاح محصولات آینده می دهد، که امکان ایجاد گونه های گندم غنی شده با مقاومت در برابر بیماری، بهبود تحمل شرایط سخت و افزایش عملکرد را فراهم می کند.

یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه به نام هانین احمد توضیح داد: با درک تنوع ژنتیکی و تاریخچه تکاملی آینکورن، محققان اکنون می‌توانند از پتانسیل آن برای اصلاحات آینده و توسعه گونه‌های گندم انعطاف‌پذیرتر و مغذی‌تر استفاده کنند.

گنجینه ژنتیکی آینکورن از توانایی آن در حفظ یک مخزن ژنی قوی در طول هزاران سال سرچشمه می گیرد، کیفیتی که کاملاً در تضاد با انواع گندم نان مدرن است.

تصویری از گندم تریتیکوم مونوکوکوم که سرشاخه‌های گندم اینکورن وحشی (در سمت راست) و گندم اینکورن اهلی شده (در سمت چپ) را نشان می‌دهد.

غذای مقاوم در برابر آب و هوا

از آنجایی که تغییرات آب و هوایی و بیماری های نوظهور چالش های جدیدی را برای کشاورزی جهانی ایجاد می کند، حفظ تنوع ژنتیکی در مرکز توجه قرار می گیرد.

کشفیات این مطالعه مفهوم تکامل خطی گندم را به چالش می کشد و یک تعامل پیچیده از اختلاط و جریان ژن را در میان گونه های مختلف گندم از جمله آینکورن کشف می کند.

به نظر می رسد میراث ژنتیکی آینکورن در بافت ژنوم گندم نان امروزی جای گرفته است، که یادآور آثار ژنتیکی به جا مانده از اجداد باستانی ما است.

گندم نان امروزی مانند چگونگی حفظ DNA انسان، آثاری از اجداد نئاندرتال را در خود جای داده است.

این آمیختگی مواد ژنتیکی ممکن است سازگاری گندم نان را با شرایط محیطی در حال تغییر در طول زمان، تسهیل کند.

از آنجایی که جهان ما با آب و هوای در حال تغییر و جمعیت در حال گسترش دست و پنجه نرم می کند، اسرار ژنتیکی آینکورن ممکن است طرحی برای انعطاف پذیری ارائه دهد.

دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته اصلاح مولکولی، از ویژگی‌های مفید موجود در کد ژنتیکی آینکورن استفاده کرده و آن‌ها را به گندم نان امروزی منتقل کنند.

این تحقیق پیشگام نه تنها اهمیت یک غله باستانی را احیا می کند، بلکه مسیر امیدوارکننده ای را برای پیشرفت علم کشاورزی و تأمین معاش نسل های آینده ترسیم می کند.

همانطور که بینش هایی از گذشته آشپزی خود به دست می آوریم، به لطف دانش ماندگاری که در ژنوم آینکورن حبس شده است، کشت محصولات انعطاف پذیر و پر رونق اکنون در اختیار ماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.