مطالعه جدیدی که توسط محققان دانشگاه کالج لندن (UCL) انجام شد، نشان داد افرادی که به کووید طولانی مدت مبتلا می شوند و از عارضه از دست دادن بویایی رنج می برند، فعالیت مغزشان متفاوت تر از افراد دیگر است.
به گزارش تکناک، در این مطالعه از اسکن MRI برای مقایسه فعالیت مغز افراد مبتلا به کووید طولانی مدت که حس بویایی خود را از دست دادهاند، افرادی که بویایی آنها پس از این بیماری به حالت عادی بازگشته بود و افرادی که هرگز به کرونا مبتلا نشده اند، استفاده شد.
نتیجه این مطالعه شهودی که در مجله الکترونیکی “eClinicalMedicine” منتشر شد، حاکی از آن بود که فعالیت مغزی در افرادی که پس از ابتلا به کووید-۱۹ حس بویایی خود را از دست داده بودند، کاهش مییابد. در این افراد، ارتباط بین دو ناحیه مغزی که اطلاعات مهم حس بویایی را پردازش میکنند، بهنام قشر اوربیتوفرونتال و قشر پیش پیشانی، بهطور قابل توجهی مختل میشود اما در افرادی که حس بویایی خود را دوباره به دست آورده بودند، این ارتباط مختل نشده بود.
با توجه به یافتههای یک مطالعه، از دست دادن حس بویایی که به آنوسمی معروف است، میتواند باعث عوارض طولانی مدتی شود که با تغییراتی در مغز مرتبط است و مانع از پردازش صحیح بوها میشود. با توجه به اینکه این عارضه از نظر بالینی قابل برگشت است، احتمالاً افرادی که از عوارض جانبی بیماری کووید رنج میبرند، با آموزش مجدد مغز، قادر به بازیابی حس بویایی خود باشند.
دکتر جد وینگرو نویسنده اصلی این مطالعه گفت: از دست دادن مداوم حس بویایی، تنها یکی از راههایی است که ویروس کرونا بر کیفیت زندگی افراد تأثیر میگذارد. بویایی چیزی است که ما انتظار داریم به طور طبیعی درست عمل کند چون هرگونه اختلال در آن، بر کیفیت زندگی ما تاثیر می گذارد. مطالعه ما اطمینان می دهد که برای اکثر افرادی که حس بویایی آنها بازگشته است، هیچ تغییر دائمی در فعالیت مغز ایجاد نمی شود.
یکی دیگر از نویسنده های این مطالعه میگوید: یافتههای ما تأثیر ویروس کرونا بر عملکرد مغز را نشان می دهد. آموزش مجدد مغز برای پردازش بوهای مختلف، میتواند به مغز در بازیابی مسیرهای از دست رفته، کمک کند و افراد را قادر می سازد که حس بویایی خود را بازیابی کنند.
همچنین براساس یافته های محققان، مغز افرادی که حس بویایی خود را از دست داده اند، میتواند با تقویت ارتباطاتش با مناطق حسی دیگر، این حس را جبران کند. به عنوان مثال، در این مطالعه، نشان داده شده است که فعالیت مغز آنها بین مناطقی که بویایی را پردازش میکنند و مناطقی که بینایی را پردازش میکنند (مانند قشر بینایی)، بیشتر است.
دکتر وینگرو میگوید: مشاهدات ما نشان می دهد که نورونهایی که به طور معمول بو را پردازش میکنند، هنوز وجود دارند، اما فقط به روشی متفاوت کار میکنند.
پروفسور راشل باترهام، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: این اولین مطالعه ای است که به چگونگی تغییر فعالیت مغز در افرادی که بعد از کرونا حس بویایی خود را از دست دادند، می پردازد. این مطالعه بر اساس آزمایشی است که ما در طول موج اول همهگیری انجام دادیم و یکی از اولین آزمایش هایی بود که ارتباط بین ویروس کرونا را با از دست دادن بویایی و چشایی توصیف کرد.