چندی پیش محققان این بحث را مطرح کردند که آیا خوردن تخم مرغ برای ما مفید است یا خیر. اکنون محققان این مسئله را به روشی جدید مورد بررسی قرار داده اند.
به گزارش تکناک، محققان به جای اینکه ببینند چگونه مصرف تخم مرغ (egg : edible animal product) بر سیستم ها و بیماری های خاص بدن تأثیر می گذارد، روش گسترده تری را اتخاذ کردند و کشف کردند که به طور کلی، خوردن تخم مرغ کامل، سلامت جوانان را بهبود می بخشد.
ده ها سال است که خواص تخم مرغ برای سلامتی، اغلب با نتایج متناقضی همراه بوده است. برخی تحقیقات نشان داده اند که تخم مرغ LDL یا کلسترول بد و نشانگرهای التهابی مرتبط با بیماری قلبی و دیابت را افزایش می دهد، در حالی که تحقیقات دیگر تراکم مواد مغذی تخم مرغ را نشان داده اند.
بیشتر تحقیقات قبلی تأثیر تخم مرغ را بر روی نشانگرهای زیستی خاص برای بیماری های قلبی، دیابت، ترکیب بدنی، التهاب، سلامت ایمنی و کم خونی به صورت مجزا و نه به عنوان یک تصویر کامل از بدن، بررسی کرده اند.
حالا یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه کانکتیکات (UConn) چشم انداز وسیع تری را در این مورد ارائه کرده است.
محققان 28 شرکت کننده سالم 18 تا 35 ساله را انتخاب کردند و به مدت چهار هفته یکی از سه رژیم غذایی زیر را به آنها دادند:
بدون تخم مرغ، سه عدد سفیده تخم مرغ در روز یا روزانه سه تخم مرغ کامل.
پس از چهار هفته رژیم بدون تخم مرغ، شرکت کنندگانی که تخم مرغ مصرف می کردند به رژیم غذایی جایگزین روی آوردند. تخم مرغ ها را به هر نحوی که شرکت کنندگان ترجیح می دادند، آماده می شدند. سپس محققان تأثیر رژیم های مختلف تخم مرغ را بر شاخص های متابولیک، ایمنی و هماتولوژیک شرکت کنندگان بررسی کردند.
آنها متوجه شدند که نمونههای خون شرکتکنندگانی که تخممرغ کامل میخوردند، افزایش قابلتوجهی در کولین که یک ماده مغذی ضروری موجود در زرده است، نشان داد. مغز و سیستم عصبی از کولین برای تنظیم حافظه، خلق و خو، کنترل عضلات و سایر عملکردهای بدن استفاده می کنند. متابولیسم کولین باعث تولید تری متیل آمین N-اکسید (TMAO) می شود و مطالعات TMAO را با بیماری قلبی مرتبط می دانند. محققان مشاهده کردند که TMAO در شرکتکنندگانی که تخممرغ کامل میخوردند، تغییری نکرده است.
همچنین محققان هیچ تغییر نامطلوبی را در التهاب یا میزان کلسترول خون مشاهده نکردند. مصرف سفیده تخم مرغ ایزولوسین محلول در خون را افزایش می دهد که نشانگر افزایش خطر مقاومت به انسولین است، در حالی که خوردن تخم مرغ کامل گلیسین سرم را کاهش می دهد که نشانگر کاهش خطر مقاومت به انسولین است.
مصرف تخم مرغ کامل باعث افزایش هماتوکریت(اندازه گیری نسبت گلبول های قرمز خون که می تواند در کم خونی کاهش یابد) می شود، در حالی که سفیده تخم مرغ و تخم مرغ کامل تعداد پلاکت های خون را کاهش می دهند. پلاکت ها سلول های خونی هستند که لخته ایجاد می کنند.
اندرسن که یکی از نویسندگان این مطالعه بود، گفت: این واقعیت که ما در حال بررسی یک محدوده جامع برای بررسی بودیم، امکان ارزیابی بهتری از اثرات کلی خوردن تخم مرغ را فراهم می کند.
محققان کشف کردند که شرکتکنندگان زن که از قرصهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی استفاده میکردند، نتایج متفاوتی داشتند. نمونههای خون زنانی که قرص مصرف نمیکردند، افزایش بیشتری در نسبت کلسترول تام به کلسترول HDL یا خوب داشتند که یک عامل خطرناک برای ابتلا به بیماری های قلبی در نظر گرفته میشود.
اندرسن گفت: این برعکس چیزی بود که ما انتظار داشتیم، زیرا داروهای ضد بارداری هورمونی اغلب با تغییرات متابولیک نامطلوب همراه هستند. ام، در این مورد، به نظر میرسد که در پاسخ به تخممرغ، داروهای ضد بارداری اثر محافظتی بیشتری دارند.
زنانی که قرص ضدبارداری استفاده نمیکردند، مونوسیتهای بیشتری در خون نسبت به کسانی که از این قرص ها مصرف میکردند، داشتند. مونوسیت ها بخشی از پاسخ ایمنی خط اول بدن هستند.
محققان گفتند: به طور کلی، مصرف تخم مرغ کامل منجر به بهبود کلی بیشتر در کیفیت رژیم غذایی ریزمغذیها، وضعیت کولین، HDL و مشخصات هماتولوژیک شد، در حالی که سفیده تخممرغ بر نشانگرهای مقاومت به انسولین تأثیر کمتر و در عین حال نامطلوبتری داشت.
محققان به مطالعه تأثیر مصرف تخم مرغ بر روابط HDL-سیستم ایمنی ادامه خواهند داد و قصد دارند تأثیرات تخم مرغ خوردن را بر شرکت کنندگان مسن تر نیز مطالعه کنند.