عفونت کلیه که به عنوان پیلونفریت نیز شناخته می شود، نوعی عفونت ادراری است که زمانی رخ می دهد که یک باکتری وارد بدن شما می شود.
به گزارش تکناک، دستگاه ادراری، یک سیستم تعبیه شده در بدن شما برای خارج کردن ادرار است. ادرار از کلیه ها، رحم، مثانه و مجرای ادراری جریان می یابد و سپس از بدن شما خارج می شود. عفونت هر قسمت از این دستگاه، عفونت ادراری یا UTI نامیده می شود.
به طور کلی، عفونت هایی مانند عفونت ادراری در قسمت تحتانی دستگاه ادراری که شامل مجرای ادرار و مثانه است، شایع تر است. اما گاهی اوقات، عفونتها میتوانند تا رحم و کلیهها بالا بروند و باعث ایجاد پیلونفریت شوند. حدود 1 مورد از 30 مورد UTI منجر به عفونت کلیه می شود.
به طور معمول، علائم عفونت کلیه را تنها پس از مشاهده علائم اولیه عفونت دستگاه ادراری تحتانی تجربه می کنید. اگر دچار عفونت ادراری می شوید، معمولاً برای استفاده از دستشویی احساس فوریت می کنید و هنگام ادرار کردن احساس سوزش می کنید. اگر UTI بدتر شود و به عفونت کلیه تبدیل شود، احتمالاً علائمی مانند تب و کمردرد را تجربه خواهید کرد.
درد پهلو
درد پهلو یکی از علائم بارز عفونت کلیه است. این نوع درد به حساسیت و ناراحتی در پهلوها اشاره دارد. در برخی موارد، این درد می تواند به کشاله ران نیز سرایت کند.
مهم است که توجه داشته باشید که درد پهلو می تواند به شما کمک کند عفونت کلیه را از عفونت دستگاه ادراری تحتانی تشخیص دهید. اگر عفونت دستگاه ادراری تحتانی دارید که به کلیه های شما سرایت نکرده است، بعید است که درد پهلو را تجربه کنید.
اگر عفونت شما به کلیهها برسد، درد در یک طرف بدن شایع است. علاوه بر درد، لمس ناحیه ای که درد پهلو در آن رخ می دهد نیز ممکن است دردناک باشد و همچنین معده شما نیز ممکن است حساس شود. در بیشتر موارد، این درد تدریجی است و به جای درد تیز یا کوبنده، مانند یک درد مبهم است.
علائم عفونت
زمانی که دچار عفونت کلیه می شوید، علائم عمومی عفونت را تجربه می کنید. اکثر افراد مبتلا به عفونت کلیه تب بالایی دارند. همچنین ممکن است لرز، خستگی، حالت تهوع و یک احساس ناخوشی کلی را تجربه کنید که علامتی است که به عنوان کسالت نیز شناخته می شود.
توجه داشته باشید: علائم تب و لرز بسیار کمتر احتمال دارد در عفونت ادراری ناشی از عفونت دستگاه های ادراری تحتانی مانند مثانه یا رحم رخ دهد.
اگرچه عفونت کلیه کمتر شایع است، اما ممکن است علائمی مانند سرگیجه، فشار خون پایین و افزایش ضربان قلب نیز ایجاد کند. مهم است که علائمی را که تجربه می کنید، پیگیری کنید و در اسرع وقت به دنبال درمان باشید.
این مسئله به این دلیل است که اگر عفونت کلیه درمان نشود، می تواند به خارج از دستگاه ادراری و در خون گسترش یابد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است یک عارضه کشنده به نام سپسیس را تجربه کنید که باعث علائمی مانند افت شدید فشار خون ، آسیب اندام ها و گاهی اوقات مرگ می شود.
تغییرات ادراری
بسیاری از افراد مبتلا به عفونت کلیه متوجه تغییراتی در ادرار خود می شوند. ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را داشته باشید:
- سوزش یا احساس درد هنگام ادرار کردن
- ادرار مکرر
- اضطرار برای ادرار کردن حتی اگر آنقدر هم شدید نباشد
- ادرار تیره، بدبو، خونی یا کدر
به خاطر داشته باشید: این علائم ممکن است حتی اگر عفونت دستگاه ادراری تحتانی داشته باشید که هنوز به کلیهها سرایت نکرده است، بروز کنند. با این حال، اگر تغییرات ادراری همراه با درد پهلو و سایر علائم مرتبط با عفونت را تجربه کردید، بهتر است در مورد گزینه های درمانی خود با پزشک خود صحبت کنید.
علائم در کودکان
به طور کلی کودکان بالای پنج سال علائم عفونت کلیه را مشابه بزرگسالان تجربه می کنند. با این حال، تشخیص عفونت کلیه و UTI در کودکان کوچکتر از 5 سال اغلب دشوارتر است. این مشکل به این دلیل رخ می دهد که کودکان ممکن است همیشه ندانند که چگونه دردی را که احساس می کنند، توصیف کنند.
اگر مشکوک هستید که کودک شما ممکن است عفونت کلیه یا عفونت دستگاه ادراری تحتانی داشته باشد، بهتر است موارد زیر را بررسی کنید:
- کم اشتهایی یا مشکل در تغذیه
- کمبود انرژی
- تب با درجه پایین
با این حال، این علائم همیشه منحصر به عفونت کلیه نیستند. اگر متوجه تغییری در سلامت فرزندتان شدید، با یک پزشک اطفال صحبت کنید تا در مورد آنچه ممکن است باعث علائم او شود، بیشتر بدانید.
علائم در افراد مسن
علاوه بر علائم بارز عفونت کلیه، افراد مسن نیز در معرض خطر ایجاد تغییرات روانی و مغزی هستند. این تغییرات ممکن است شامل گیجی، مشکل در تفکر، مشکلات حافظه یا تغییر در خلق و خو باشد. حتی در افراد مسنی که از نظر مغزی مشکلی ندارند، تغییرات روانی می تواند به سرعت در طول عفونت رخ دهد.
توجه به این نکته ضروری است که این تغییرات موقتی هستند. با این حال، افراد مسن یا خانواده آنها باید برای بهبود علائم و جلوگیری از بروز عوارض بیشتر به دنبال درمان باشند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بدون درمان، عفونت کلیه می تواند عوارضی ایجاد کند که ممکن است سلامت شما را به طرز وحشتناکی به خطر بیندازد. اگر متوجه تغییراتی در الگوی ادرار خود شدید، علائم مرتبط با عفونت را تجربه کردید یا درد پهلو دارید، ضروری است که در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
همچنین اگر عفونت دستگاه ادراری تحتانی در شما تشخیص داده شده است، اما علائم شما بهبود نیافته است، یا اگر علائم شما بدتر شده است، باید به یک پزشک مراجعه کنید. پزشک شما می تواند آنتی بیوتیک متفاوتی را برای درمان عفونت به شما تجویز کند یا به شما در درک گزینه های جایگزین برای درمان کمک کند.