آژانس دفاعی اروپا (EDA) در پیشرفتی برای تحقیقات دفاعی، با موفقیت نشان داده است که چگونه هوش مصنوعی (AI) و سیستمهای بدون سرنشین میتوانند برای کشف بمب و مواد منفجره دست ساز (IEDs) در سناریوهای مختلف با هم همکاری کنند.
به گزارش تکناک، این مانور که در 7 سپتامبر 2023 در بلژیک در مرکز کشف بمب DOVO/SEDEE برگزار شد، شامل یک سامانه بدون سرنشین هوایی (UAV) و دو سامانه بدون سرنشین زمینی (UGVs) بود که هر کدام به حسگرهای مختلف مجهز بودند.
پهپادها و UGV ها به طور مستقل برای جستجوی ماکت های مواد منفجره و بمب های دست ساز، از جمله مهمات منفجر نشده، در مناطق روستایی و شهری هماهنگ شدند.
این مانور بخشی از پروژه 1.55 میلیون یورویی هوش مصنوعی (artificial intelligence : field of computer science and engineering practices for intelligence demonstrated by machines and intelligent agents) برای تشخیص ادوات انفجاری یا AIDED بود که توسط نهاد تحقیقات دفاعی (PADR) در فراخوان سال 2019 تامین مالی شد. PADR بخشی از صندوق دفاع اروپا (EDF) است که توسط کمیسیون اروپا نظارت می شود. AIDED توسط کنسرسیومی متشکل از چهار نهاد مدیریت می شود که توسط خدمات کاربردی فضایی SME بلژیک و Fraunhofer-Gesellschaft آلمان هدایت می شود.
هدف این پروژه دستیابی به سطح سه تا چهار آمادگی فناوری (TRL) بود، به این معنی که سیستم در یک محیط مربوطه آزمایش شده است اما هنوز برای عملیاتی شدن کامل نیاز به توسعه بیشتر دارد. این نمایش نشان داد که سیستم به این سطح از بلوغ رسیده است و می تواند وظایف پیچیده ای را با کمترین مداخله انسانی انجام دهد.
این سیستم از حسگرهای مختلفی برای تشخیص استفاده می کند، مانند EMI (فلزیاب EM)، که می تواند اشیاء فلزی را در زیر زمین یا داخل اشیاء پیدا کند. همچنین رادار نفوذی زمینی که می تواند دقت بیشتری ارائه دهد اما به حرکات حامل حساس است.
طیفسنجی شکست ناشی از لیزر از یک پرتو لیزر قدرتمند برای ایجاد یک پلاسمای کوچک از یک ناحیه استفاده میکند تا توسط یک طیفسنج آنالیز شود. در نهایت یک حسگر بزرگتر برای شناسایی وسیله انفجاری استفاده می شود.
این سیستم همچنین از شبکههای عصبی و الگوریتمهای هوش مصنوعی استفاده میکند که میتوانند از دادهها برای هر نوع پردازش سیگنال حسگر یاد بگیرند. شبکههای عصبی بر روی مجموعه دادههای برچسبگذاریشده بهدستآمده در طول پروژه آموزش داده شدند. علامتگذاری تشخیصها توسط حسگرهای مختلف بخش مهمی از آزمایشها بود، زیرا بهبودهای ایجاد شده توسط الگوریتمهای هوش مصنوعی (توانایی سیستم ها برای درک، ترکیب و استنتاج اطلاعات) را نشان میداد.
حسگرهای دیگری برای الگوریتمهای محلیسازی و نقشهبرداری برای ناوبری ربات و مقابله با موقعیتهایی مانند زمانی که سیستم موقعیتیابی جهانی کار نمیکنند یا تخریب میشود، استفاده شد. کنسرسیوم با چالش هایی مانند حساسیت برخی از حسگرها به رطوبت خاک و حرکات حامل، حساسیت سیستم ها به دماهای بالا و دقت ناوبری مواجه بود. این کنسرسیوم همچنین سیستم تشخیص و اجتناب خود را برای جلوگیری از برخورد بین پهپادهایی که در ارتفاعات بسیار پایین پرواز میکنند نشان دادند.
پروژه AIDEDex
این نمایش نقطه عطفی برای پروژه AIDED بود که نشان داد چگونه می توان از هوش مصنوعی در چندین جنبه از یک محیط عملیاتی سیستم های بدون سرنشین، مانند برنامه ریزی ماموریت، خود ناوبری ، کار تیمی و شناسایی وسایل انفجاری به طور موثر استفاده کرد. این پروژه همچنین نشان داد که چگونه همکاری اروپایی ها می تواند قابلیت های دفاعی و نوآوری را افزایش دهد.
پروژه AIDED با پروژه جدیدی به نام AIDEDex که از فراخوان صندوق دفاع اروپا 2022 انتخاب شده است، دنبال خواهد شد و به تلاش ها بر روی سیستم های بدون سرنشین زمینی و هوایی برای شناسایی تهدیدهای پنهان ادامه خواهد داد. پروژه جدید 48 ماه طول خواهد کشید و شش شریک از پنج کشور عضو اتحادیه اروپا در آن شرکت خواهند داشت.
EDA از تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای بهبود قابلیت های دفاعی خود حمایت می کند و یک به مرکز همکاری دفاعی که طیف وسیعی از قابلیت های دفاعی را در بر می گیرد، تبدیل شده است.