یوتیوب از شرکتهای ضبط موسیقی درخواست کرده است تا حق استفاده از ترانههای آنها را برای آموزش ابزار تقلید صدا مبتنیبر هوش مصنوعی دراختیارش قرار دهند.
بهگزارش تکناک و بهنقل از Bloomberg، یوتیوب (YouTube : video-sharing platform owned by Google) در حال توسعهی ابزار مبتنیبر هوش مصنوعی است که به کاربران اجازه میدهد تا صدای خوانندگان معروف را هنگام ضبط صدا تقلید کنند. یوتیوب با شرکتهای موسیقی تماس گرفته تا حق استفاده از ترانهها در کاتالوگ موسیقی آنها را برای آموزش ابزار هوش مصنوعی جدید خود بهدست آورد.
تاکنون، شرکتهای بزرگ ضبط موسیقی هیچ توافقنامهای را امضا نکردهاند؛ اما منابع Bloomberg ادعا میکنند که مذاکرات بین طرفین همچنان ادامه دارد. ماه گذشته، یوتیوب چندین ابزار جدید مبتنیبر هوش مصنوعی برای خالقان محتوا رونمایی کرد؛ ازجمله پسزمینههای عکس و ویدئو تولیدشده با هوش مصنوعی و پیشنهادهای موضوعی برای ویدئو.
براساس گزارش Bloomberg، یوتیوب امیدوار بود که بتواند ابزار جدید تقلید صدا را نیز دراینمیان رونمایی کند؛ اما نتوانست در موعد مقرر با شرکتهای تولیدکنندهی موسیقی توافق کند.
درحالحاضر، مشخص نیست که آیا مذاکرات دربارهی ابزار تقلید صدا مبتنیبر هوش مصنوعی یوتیوب میتواند مشکلات احتمالی حق تکثیر که شرکتهای ضبط موسیقی مطرح کردهاند، حل کند یا خیر.
اوایل سال جاری میلادی و وقتی آهنگ ساختهشده با هوش مصنوعی به نام «Drake» در فضای مجازی پخش و پرطرفدار شد، توجه بیشتری به این موضوع جلب شد.
درحالیکه برخی از موسیقیدانان مثل Grimes موسیقی ساختهشده با هوش مصنوعی را پذیرفتهاند، بسیاری دیگر از آنها نظیر Sting و John Legend و Selena Gomez وضع قوانینی را خواستار شدهاند تا صدایشان بدون جلب رضایت آنان تقلید نشود.
درحالحاضر، موسیقی تولیدشده با هوش مصنوعی (مانند سایر انواع هوش مصنوعی مولد) بهدلیل برخی مشکلات در فضای قانونی مبهمی قرار دارد. یکی از این مشکلات تعیین حق مالکیت بر ترانههایی است که صدای منحصربهفرد هنرمندان را تقلید میکنند؛ اما مستقیماً شامل متن یا ضبطهای صوتی محافظتشده نیستند.
مشخص نیست که آموزش ابزارهای تقلید صدا براساس کاتالوگ موسیقی شرکتهای ضبط موسیقی به نقض حق تکثیر میانجامد یا خیر. بااینحال، این موضوع علاقهمندی را در توسعهی ویژگیهای موسیقی تولیدشده با هوش مصنوعی کاهش نداده است؛ چراکه در سال جاری میلادی Meta و Google و Stability AI همگی ابزارهایی برای ساخت موسیقی با هوش مصنوعی راهاندازی کردهاند.
یوتیوب خود را بهعنوان شریکی معرفی میکند که به صنعت موسیقی کمک میکند تا از فناوری هوش مصنوعی مولد استفاده کند که طبق گزارشهای Bloomberg، شرکتهای موسیقی از آن استقبال خواهند کرد. سال گذشته، آلفابت (Alphabet)، شرکت مادر گوگل و یوتیوب، در توسعهی هوش مصنوعی مولد خود بسیار فعال بوده است.
درپایان، باید به این نکته اشاره کنیم که هنوز مشخص نیست آیا میتوان بهطور قانونی به خالقان محتوا در یوتیوب ابزارهای تقلید صدا مبتنیبر هوش مصنوعی را بدون اینکه موجب رسیدگیهای قانونی متعدد درزمینه حق تکثیر شود، ارائه داد یا خیر.