دانشمندان کشف کرده اند که وقتی شیرینی می خوریم، ولع ما کاهش مییابد و به جای آن میل ناگهانی به غذاهای چرب ایجاد میشود که میتواند عملکردهای متابولیک تخریب و وزن را بالا ببرد.
به گزارش تکناک، محققان دانشگاه اومئو در سوئد مکانیسم هورمونی را شناسایی کردهاند که در اثر مصرف بیش از حد قند ایجاد میشود و در نتیجه میل به غذاهای پرچرب ایجاد میشود.
در مطالعهای بر روی مگسهای میوه (Drosophila melanogaster)، مصرف قند به سرعت به سیستم غدد درون ریز پیام داد که باید برای جلوگیری از سوءتغذیه، مقداری چربی مصرف شود.
پروفسور ماتیاس آلنیوس، یکی از نویسندگان این مقاله، توضیح داد: خوردن قند زیاد میل به شیرینی را کاهش می دهد اما مصرف چربی را افزایش می دهد و بالعکس.
در سال 2022، این گروه تحقیقاتی شناسایی کردند که چگونه حتی افزایش جزئی در مصرف قند باعث ترشح هورمون هج هاگ(Hh) می شود. در حالی که گردش هورمون هج هاگ به سرکوب ادراک و ترجیح طعم شیرین کمک کرد، گیرنده های اسید چرب را تا حد زیادی افزایش داد.
در این مطالعه، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که چربی بیش از حد باعث ترشح بافت چربی Upd2 به جریان خون مگس که معادل لپتین در انسان است، میشود. این موضوع منجر به سرکوب درک طعم چربی و به جای آن افزایش میل به غذاهای شیرین شد.
پدیده های دیده شده در این مطالعه نشان می دهد که زیاده روی در مصرف قند یا چربی به هورمون های مورد نیاز نشان می دهد که کمبود ماده دیگری وجود دارد که نیاز به تعادل فوری دارد.
آلنیوس گفت: این یک جنگ بین قند و چربی است نه محدودیتی در کل کالری. احتمالاً انسانها مکانیسمهای جبرانی مشابهی با مگسها دارند، به این معنی که ما ترجیح میدهیم به اندازه قند، چربی هم داشته باشیم.
محققان قصد دارند این مطالعه را در انسان ها نیز تطبیق دهند و انتظار دارند پاسخی مشابه با محرک های هورمونی مگس داشته باشند.
آلنیو افزود: ما انسانها چربی را به عنوان یک مزه درک میکنیم، و باید دید که آیا این یافتههای تحقیقاتی در مورد ما نیز صدق میکند یا خیر.
این مطالعه در مجله Cell Reports منتشر شد.