گروهی از دانشمندان برجسته هشدار میدهند که آلایندههای دستساز و تغییرات آبوهوایی، هر ساله باعث مرگ میلیونها نفر در اثر بیماریهای قلبی-عروقی میشوند.
به گزارش تکناک، مجموعۀ جدیدی از اطلاعات که 3 ژوئن در مجلۀ Journal of the American College of Cardiology منتشر شد، نشان میدهد که چگونه آلودگی در تمام اشکال آن، تهدیدی بزرگتر از جنگ، تروریسم، مالاریا، اچآیوی، سل، مواد مخدر و الکل است.
تمرکز محققان بر گرم شدن کرۀ زمین، آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض دود آتشسوزیهای جنگلی است. همچنین آنها عوامل کمتر شناختهشدۀ بیماریهای قلبی از جمله خاک، آلودگی صوتی و نوری و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی را نشان دادند. این گروه تحقیقاتی شامل محققانی از دانشگاه ادینبورگ، دانشکدۀ پزشکی ایکان در مونت سینا، رصدخانۀ جهانی در کالج سلامت سیارهای بوستون، مرکز علمی موناکو، مرکز پزشکی دانشگاه ماینز و مؤسسۀ تحقیقات قلبی ویکتور چانگ است.
فهرست مطالب
نیاز فوری به نظارت بهتر
محققان اعلام کردند: نیاز فوری به بهبود نظارت بر این آلایندهها برای شناسایی جوامعی که بیشتر در معرض خطر هستند، وجود دارد. همچنین باید به دنبال درک بهتر از اینکه چگونه قرار گرفتن در معرض آلایندههای خاص خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را در سطح فردی افزایش میدهد، باشیم.
پروفسور جیسون کواچیچ، مدیر و مدیر عامل مؤسسۀ تحقیقاتی قلب ویکتور چانگ مستقر در استرالیا، گفت: باید شناخت بسیار بیشتری از خطرات آلودگی و نقشی که در ایجاد حدود 9 میلیون مرگ سالانه در جهان ایفا میکند، وجود داشته باشد.
او بیان کرد: سالانه حدود 20 میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر بیماریهای قلبی-عروقی جان خود را از دست میدهند که آلایندهها نقش فزایندهای در توسعۀ این بیماریها دارند.
آلایندهها به گوشه و کنار جهان رسیدهاند و همۀ ما را تحت تأثیر قرار دادهاند. امروزه ما شاهد آتشسوزیهای بیسابقه، افزایش دما، شلوغی و سر و صدای بیش از حد جادهها، آلودگی نوری در شهرها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی آزمایشنشده در خانههای خود هستیم.
اثرات مختلف آلودگی بر سلامت
بدن ما از هر زاویهای با آلایندهها بمباران میشود و این آلایندهها بر سلامت قلب ما تأثیر میگذارند. شواهد نشان میدهد، تعداد افرادی که به دلیل این اشکال بسیار متفاوت آلودگی به مرگ زودرس میمیرند، بسیار بیشتر از آن چیزی است که در حال حاضر شناخته میشود.
آلایندهها محرکهای شناخته شدۀ بیماریهای قلبی-عروقی هستند، امّا به روشهای مختلفی بر بدن تأثیر میگذارند. دود و سایر سموم به صورت مستقیم میتوانند به اعماق دستگاه تنفسی تحتانی استنشاق شوند و به خون برسند و سپس به سایر اندامها و سراسر بدن ما منتقل شوند. آنها میتوانند استرس اکسیداتیو را به دنبال داشته باشند، که امکان دارد به سلولها و اندامها از جمله قلب آسیب برساند.
سایر آلایندهها، مانند: آلودگی صوتی و نوری میتوانند بر الگوهای خواب تأثیر بگذارند، التهاب را تحریک کنند و سبب افزایش فشار خون و افزایش وزن بدن شوند. همچنین گرمای شدید امکان دارد تأثیرات زیادی بر کم آبی، کاهش حجم خون، افزایش فشار قلبی-عروقی و نارسایی حاد کلیه بگذارد.
شکاف در درک و جهتگیریهای آینده
پروفسور کواچیچ در این باره بیان کرد: در حالی که بسیاری از این مکانیسمهای بیولوژیکی شناخته شدهاند، ما هنوز شکاف بزرگی در درک خود از ارتباط بین آلایندهها و بیماریهای قلبی داریم.
به گفتۀ وی صدها هزار مادۀ شیمیایی وجود دارد که حتی از نظر ایمنی یا سمی بودن آزمایش نشدهاند، چه برسد به تأثیر آنها که بر سلامتی ما دارند. ما باید کشف کنیم که آیا عوامل خطرناک دیگری نیز مانند: بیماریهای زمینهای، عوامل دخیل در سبک زندگی یا محل زندگی، وجود دارند که افراد را مستعدتر کنند.
پروفسور کوواچیچ و سایر محققان میگویند که در آینده، افراد بهطور معمول برای قرار گرفتن در معرض آلایندههای بیشتری مورد آزمایش قرار خواهند گرفت و این دقیقاً مانند کودکانی است که در حال حاضر برای قرار گرفتن در معرض سرب در ایالات متحده آزمایش میشوند.
محققان تأکید دارند: در حالی که بحران زیستمحیطی قریبالوقوع و تأثیر آن بر سلامتی زیاد است، انگیزۀ زیادی برای تغییر وجود دارد. در صورتی که تغییرات آب و هوایی به سمت جلو حرکت میکند، آلودگی به هوایی که تنفس میکنیم، آبی که مینوشیم، غذایی که میخوریم و مکانهایی که در آن زندگی می کنیم نفوذ میکند، بنابراین انجام اقدامات فوری موضوعی الزامی است.
مجموعهای از توصیههای محققان:
- اعمال تغییرات سالم در طراحی شهری، مانند: افزایش پوشش درختان، وسایل ایمن سفر و کاهش استفاده از وسایل نقلیه.
- پایان دادن به صنعت سوختهای فسیلی به منظور سرمایهگذاری بیشتر در انرژیهای تجدیدپذیر و تولید انرژی پاکتر.
- برگزاری کمپینهای بهداشت عمومی در مورد خطرات آلودگی هوا.
- آموزشهای پزشکی برای انعکاس بهتر خطرات فزایندۀ آلایندهها.
آمار کلیدی:
- آلودگی هوای بیرون و داخل خانه در مجموع با بیش از هفت میلیون مرگ زودرس در سال همراه است، که بیش از 50 درصد آن به دلایل قلبی-عروقی و اغلب به بیماری ایسکمیک قلبی و سکتۀ مغزی ارتباط دارد.
- یک پنجم از کل مرگ و میرهای قلبی-عروقی ناشی از آلودگی هوا است.
- در طول موج گرما، خطر مرگ و میر قلبی-عروقی ناشی از گرما ممکن است به بیش از 10 درصد افزایش یابد.
- در ایالات متحده از سال 2002 تا کنون 77 درصد افزایش قرار گرفتن در معرض دود آتشسوزی وجود داشته است.
- در سطح جهانی، دود آتشسوزی جنگلی مسئول 339000 تا 675000 مرگ زودرس در سال برآورد شده است.
- بیش از 300000 مادۀ شیمیایی مصنوعی جدید از سال 1950 تولید شده و مشخصات ایمنی انسانی بسیاری از این مواد شیمیایی ناشناخته است.
- در اروپا تخمین زده میشود که 113 میلیون نفر تحت تأثیر سطوح صدای ترافیک طولانی مدت روز، عصر و شب با حداقل 55 دسی بل قرار دارند.