مطالعۀ جدیدی نشان میدهد که غذاهای فوق فرآوری شده میتوانند به اندازۀ غذاهای فرآوری نشده مغذی باشند.
به گزارش تکناک، محققان دو رژیم غذایی غربی را مقایسه کردند و دریافتند که رژیم غذایی با غذاهای فرآوری نشده دو برابر گرانتر هستند و سه برابر سریعتر منقضی میشود. این تحقیق نشان میدهد که سطح فرآوری غذا به تنهایی نمیتواند کیفیت رژیم غذایی را تعیین کند و نیازمند تعریف دقیقتری است.
در همین راستا یک مطالعۀ جدید سطح فرآوری را به عنوان معیاری برای کیفیت رژیم غذایی زیر سؤال میبرد.
تحقیقات اخیر این ایده را به چالش میکشد که غذاهای کمتر فرآوری شده سالمتر هستند و نشان میدهد که رژیمهای غذایی حداقل و فوق فرآوری شده ممکن است به یک اندازه مغذی یا فاقد ارزش غذایی باشند. این مطالعه نشان داد که رژیمهای غذایی با حداقل میزان فرآوری ممکن است پرهزینهتر و ماندگاری کوتاهتری داشته باشند، بدون اینکه مزایای تغذیهای اضافی به ارمغان بیاورند. این مطالعه بر پیچیدگی تعریف کیفیت رژیم غذایی تنها با سطوح فرآوری تأکید میکند.
فهرست مطالب
انتخابهای غذایی و سطوح فرآوری
تحقیقات جدید نشان میدهد که مصرف غذاهایی که اغلب کمتر فرآوری شدهاند، به طور خودکار یک رژیم غذایی سالم را ایجاد نمیکنند.
با مقایسۀ دو برنامۀ غذایی که منعکسکنندۀ یک رژیم غذایی معمولی غربی است (یکی با تأکید بر غذاهای کم فرآوری شده و دیگری با تأکید بر غذاهای فوق فرآوری شده)، محققان دریافتند که غذای کمتر فرآوری شده بیش از دو برابر گرانتر بود و سه برابر سریعتر به تاریخ انقضا رسید بدون اینکه ارزش غذایی اضافی ارائه کند.
یافتههای تحقیق
دکتر جولی هس که این مطالعه را رهبری میکرد، اعلام کرد: «این مطالعه نشان میدهد که میتوان رژیم غذایی کم کیفیت را حتی با انتخاب غذاهای اغلب فرآوری شده انتخاب کرد. رژیمهای فوق فرآوری شده و کمتر فرآوری شده، میتوانند به یک اندازه مغذی (یا غیر مغذی) باشند، امّا رژیمهای غذایی با فرآوری بیشتر ممکن است ماندگاری بیشتر و هزینۀ کمتری داشته باشند.»
دکتر مارک مسینا، مدیر علوم و تحقیقات تغذیه در مؤسسۀ جهانی تغذیه سویا، به تازگی یافتههای خود را در کنفرانس NUTRITION 2024 ارائه کرد.
ارزیابی کیفیت تغذیه در رژیمهای مختلف
این تحقیق جدید بر اساس مطالعهای است که این تیم تحقیقاتی در سال گذشته منتشر کرد و نشان داد میتوان یک رژیم غذایی با کیفیت بالا طراحی کرد که با دستورالعملهای رژیم غذایی مطابقت داشته باشد، در حالی که کالری بیشتر آن از غذاهای طبقهبندی شده به عنوان غذاهای فوق فرآوری شده استخراج شود. محققان برای مطالعۀ جدید، سؤال مخالفی را مطرح کردند، که آیا میتوان رژیم غذایی با کیفیت پایین ساخت که بیشتر کالری خود را از غذاهای ساده دریافت کند؟
برای پی بردن به این موضوع، آنها یک منوی کمتر فرآوری شده طراحی کردند که 20 درصد کالری خود را از غذاهای فوق فرآوری شده دریافت میکرد و یک منوی فرآوری شدۀ بیشتر که 67 درصد کالری خود را از غذاهای فوق فرآوری شده به دست میآورد.
این دو رژیم غذایی بهگونهای محاسبه شدند که دارای شاخص تغذیۀ سالم در حدود 43-44 از 100 باشند. این نمرۀ به نسبت پایینی است که نشاندهندۀ تبعیت ضعیف از دستورالعملهای غذایی برای آمریکاییها میباشد. محققان تخمین زدند که رژیم غذایی کمتر فرآوری شده 34.87 دلار در روز برای هر نفر در مقایسه با 13.53 دلار در روز برای رژیم با فرآوری بیشتر هزینه دارد. آنها همچنین محاسبه کردند که زمان متوسط تا انقضای آیتمهای رژیم غذایی کمتر فرآوری شده 35 روز در مقابل 120 روز برای آیتمهای رژیم با غذاهای فرآوری بیشتر بود.
این مطالعه توجه را به عدم ارتباط بین فرآوری مواد غذایی و ارزش غذایی جلب میکند. هس در این باره گفت: «برخی از غذاهای بستهبندی شده با مواد مغذی را میتوان به عنوان فوق فرآوری شده طبقهبندی کرد.»
هس تصریح کرد: «نتایج این مطالعه نشان میدهد که ایجاد یک رژیم غذایی مغذی بیش از توجه به فرآوری مواد غذایی است. مفاهیم غذاهای «فوقالعاده فرآوری شده» و غذاهای «کمتر فرآوری شده» باید توسط جامعۀ تحقیقاتی مشخص شود.»
روندی به نام «تغذیۀ تمیز» در مصرف مواد غذایی در درجۀ اول نشان میدهد که مصرف کمتر غذاهای فرآوری شده یک جنبۀ ضروری از الگوهای غذایی سالم است. با وجود این، تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی که اغلب حاوی غذاهای فوق فرآوری شده (UPFs) است، میتواند با توصیههای کیفیت مواد مغذی و رژیم غذایی از دستورالعملهای رژیم غذایی مطابقت داشته باشد.
اینکه رژیمی اغلب از مواد غذایی ساده تشکیل شده باشد، میتواند رژیمی با کیفیت پایین را فراهم کند، ناشناخته باقی میماند، چرا کههدف از این مطالعه مقایسۀ کیفیت رژیم غذایی، پایداری مواد غذایی و هزینۀ دو رژیم غذایی مشابه به سبک غربی، یکی حاوی انرژی اصلی از غذاهای فوق فرآوری شده و دیگری حاوی انرژی اولیه از غذاهای کمتر فرآوری شده، است.