دانشمندان میگویند که رؤیاها گاهی به عنوان دروازههایی به واقعیتها و جهانهای موازی عمل و شخص را به نسخهای دیگر از خود در جهانی موازی متصل میکنند.
به گزارش تکناک، بر اساس بررسی دانشمندان این احتمال وجود دارد که رؤیاها به عنوان یک «واقعیت جایگزین» عمل کنند، جایی که ذهن میتواند به دنیایی فراتر از آگاهی فعلی دسترسی داشته باشد.
پژوهشها نشان میدهند که ساختارهای مغزی در طول خواب به شکلی فعال میشوند که ممکن است این تجربههای جایگزین را ایجاد کنند. این مطالعات به دنبال درک بهتر چگونگی ارتباط رؤیاها با حافظه، احساسات و پردازش اطلاعات هستند.
دانشمندان در مقاله تحقیقاتی خود ادعا کردهاند: «در طول تاریخ، رؤیاها بهعنوان آینهای از زندگی آگاهانه که خواستهها، ترسها و تجربیات ما را نشان میدهند، شناخته میشدند. اما به نظر میرسد رؤیاها میتوانند به عنوان راهی به بُعدهای دیگر یا حالتهای بالاتر آگاهی عمل کنند، که این موضوع نشاندهنده نقش بیشتر خواب نسبت به تصور سنتی است.»
فهرست مطالب
آیا رؤیاها بر محدودیتهای فیزیکی غلبه میکنند؟
دیوید لئونگ، نویسنده اول این مقاله گفت: «هنگامی که فرد میخوابد و رؤیا میبیند، ممکن است هوشیاری او از مرزهای فضا و زمان عبور کند.»
این موضوع به این دلیل رخ میدهد که در هنگام خواب، هوشیاری فرد کمترین تماس را با مغز منطقی، واقعیت و حواس جسمانی خود دارد. قابل توجه است که دانشمندان هنوز درباره هوشیاری انسان و محدودیتهای آن اطلاعات زیادی ندارند.
ممکن است هوشیاری نیز تجربهای شبیه به ارتباط کوانتومی داشته باشد؛ پدیدهای که نشان میدهد دو ذره میتوانند بدون توجه به فاصله بین خود بر وضعیت یکدیگر تأثیر بگذارند.
بنابراین احتمال دارد که هوشیاری نیز بتواند افراد را در جهانهای موازی تحت تأثیر قرار دهد. محققان گفتند: «این موضوع باعث بازتعریف هوشیاری به عنوان یک موجودیت گستردهتر و به هم پیوسته میشود.»
علاوه بر این، نسخههای مختلفی از یک شخص ممکن است یک ناخودآگاه جمعی مشترک داشته باشند. این مفهومی است که توسط یک روانشناس به نام کارل یونگ در اوایل دهه 1900 پیشنهاد شد.
یونگ از این مفهوم برای اشاره به بخشی از ذهن که توسط تمام انسانها به اشتراک گذاشته میشود، شامل غریزهها، خاطرات و ایدههایی که از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند، استفاده کرد.
او در یک مقاله تحقیقاتی گفت: «رؤیاها میتوانند وسیلهای برای دسترسی به این ناخودآگاه جمعی، کشف و تجربه روایت انسانی مشترکی که فراتر از یک نفر است، باشند.»
با وجود تمام این احتمالات، هیچ شواهد تجربی واقعی وجود ندارد که تأیید کند یک شخص میتواند در رویاهای خود به واقعیتهای جایگزین سفر کند.
همه خوابها شما را به جهانهای موازی نمیبرند
لئونگ بیان کرد: «به نظر میرسد که خوابهای تکراری و زنده با احساسات و خاطرات قوی به احتمال زیاد میتوانند افراد را به نسخههای جایگزین خود در جهانهای موازی ببرند.»
وی توضیح داد: «فرض کنید شما همیشه یک خواب تکراری میبینید که در دبیرستان گیر کردهاید. این خواب ممکن است نشاندهنده نگرانیهای روانشناختی مثل اضطراب درباره رشد شخصی باشد. همچنین میتواند نشان دهد که در یک واقعیت دیگر، شما هنوز در دبیرستان هستید و همان چالشهایی را دارید که در زندگی واقعی از آنها عبور کردهاید.»
همچنین خوابهای دیگر ممکن است نتیجه ذهن ناخودآگاه شما از خاطرات، تجربیات، ترسها، احساسات و خواستههای شما باشند.
در حال حاضر، هیچ راهی برای اثبات درست بودن فرضیه پیشنهادی وجود ندارد. با وجود این، خوابهای تکراری با تصاویر زنده و احساسات قوی، ممکن است نیاز به بررسی بیشتر داشته باشند، چرا که به احتمال زیاد میتوانند سرنخهایی درباره تجربیات در واقعیتهای جایگزین و جهانهای موازی ارائه دهند.
این مقاله تحقیقاتی در مجله Qeios منتشر شده است.