چین در پاسخ به وضع تعرفههای تجاری جدید ایالات متحده آمریکا ،با آغاز تحقیقات درباره فعالیتهای گوگل به اتهام نقض قوانین ضدانحصار برخی کالاهای وارداتی از این کشور را مشمول تعرفههای جدید کرده است.
به گزارش تکناک و به نقل از بلومبرگ ، چین در در همین راستا، اقداماتی را علیه شرکتهای آمریکایی اتخاذ کرده و برخی کالاهای وارداتی از این کشور را مشمول تعرفههای جدید کرده است.
این اقدامات که در واکنش به سیاستهای تجاری دونالد ترامپ اجرا شده، شامل اعمال مالیات بر واردات انرژی و تجهیزات نفتی و کشاورزی از آمریکا و همچنین تحقیق درباره فعالیتهای گوگل به اتهام نقض قوانین ضدانحصار است.
دولت چین اعلام کرد که از روز سهشنبه، تعرفه ۱۵ درصدی بر کمتر از ۵ میلیارد دلار واردات انرژی از ایالات متحده و همچنین تعرفه ۱۰ درصدی بر تجهیزات نفتی و کشاورزی آمریکایی اعمال خواهد شد. این تصمیم، همزمان با اجرایی شدن تعرفههای جدید آمریکا علیه چین، اتخاذ شده است.
علاوه بر این، دولت چین از آغاز تحقیقات ضدانحصاری علیه گوگل خبر داده است. با وجود اینکه خدمات جستجوی این شرکت از سال ۲۰۱۰ در چین مسدود شده، مقامات چینی اعلام کردهاند که در حال بررسی احتمال نقض قوانین رقابتی از سوی این شرکت هستند.
در اقدامی دیگر، چین نام دو شرکت آمریکایی را در فهرست سیاه خود قرار داده است. بر اساس این تصمیم، شرکت مالک برند Calvin Klein یعنی PVH Corp. و شرکت فعال در حوزه توالییابی ژنتیکی Illumina Inc. در لیست نهادهایی قرار گرفتهاند که فعالیتهایشان در بازار چین ممکن است با محدودیتهایی مواجه شود.
همچنین، دولت چین محدودیتهای تازهای را بر صادرات فلزات راهبردی نظیر تنگستن اعمال کرده است. این فلزات نقش کلیدی در صنایع الکترونیک، هوافضا و دفاعی دارند و محدودیت صادرات آنها میتواند تأثیر قابلتوجهی بر زنجیره تأمین جهانی داشته باشد.
به نظر میرسد که شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، این اقدامات را با دقت طراحی کرده تا بدون ایجاد ضربهای جدی به اقتصاد داخلی، به آمریکا نشان دهد که توانایی وارد آوردن فشار در حوزههای مختلف را دارد. به ویژه، چین با اعمال محدودیت بر مواد معدنی حیاتی و ایجاد چالش برای شرکتهای آمریکایی، پیام روشنی به واشنگتن ارسال کرده است.
همزمان، تحلیلگران اقتصادی معتقدند که این اقدامات به گونهای تنظیم شده که از واکنش شدید بازارها جلوگیری کند. لین سونگ، اقتصاددان ارشد بانک ING در هنگکنگ، در اینباره میگوید: «در نگاه نخست، این واکنش چین چندان شدید به نظر نمیرسد، زیرا انرژی سهم کوچکی در واردات چین از آمریکا دارد. با این حال، محدودیتهای اعمالشده علیه شرکتهای آمریکایی را میتوان به عنوان هشداری به کسبوکارهایی تلقی کرد که وابستگی زیادی به بازار چین دارند.»
اعلام این تصمیمات تأثیر مستقیمی بر بازارهای مالی داشت. شاخص Hang Seng China Enterprises که شامل سهام شرکتهای چینی فهرستشده در هنگکنگ است، پس از افت اولیه ناشی از اعلام تعرفههای جدید آمریکا و اقدامات تلافیجویانه چین، با رشد ۳ درصدی مواجه شد.
در همین حال، برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که چین ممکن است اقدامات بیشتری برای تقویت اقتصاد داخلی خود انجام دهد. این در حالی است که دونالد ترامپ نیز پیش از اجرایی شدن تعرفهها، تمایل خود را برای مذاکره با شی جینپینگ اعلام کرده بود. با توجه به اینکه تعرفههای جدید چین از ۱۰ فوریه اعمال خواهند شد، احتمال باز شدن مسیر مذاکرات میان دو کشور همچنان وجود دارد.