سازمان ملل هشدار داد که هوش مصنوعی حداکثر بر ۴۰ درصد از مشاغل فعلی تأثیر خواهد گذاشت و ممکن است مسیرهای شغلی بسیاری از افراد را تغییر دهد.
به گزارش تکناک، سازمان ملل متحد در گزارشی تازه هشدار داده است که هوش مصنوعی احتمال دارد مسیر شغلی میلیونها نفر را در سراسر جهان تغییر دهد. براساس اعلام کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD)، این فناوری نوظهور تا سالهای آینده بر ۴۰ درصد مشاغل در سراسر جهان تأثیر خواهد گذاشت و کشورهای درحالتوسعه که به نیروی کار ارزان برای جذب سرمایهگذاران وابستهاند، بیشترین آسیب را خواهند دید.
در گزارش جدیدی با عنوان «گزارش فناوری و نوآوری ۲۰۲۵» که قرار است ۷ آوریل منتشر شود، UNCTAD پیشبینی کرده است که بازار جهانی هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۳ به رقم خیرهکننده ۴/۸ تریلیون دلار خواهد رسید. برای درک بهتر این عدد، کافی است بدانیم که این میزان تقریباً برابر با کل اقتصاد کشور آلمان است. با وجود مثبتبودن این رشد، سازمان ملل هشدار داده است که منافع حاصل از آن ممکن است تنها به «عدهای محدود و خاص» برسد و از دولتها خواسته است که از هماکنون برای مدیریت این تحول بزرگ چارهاندیشی کنند.
به نقل از نئووین، این نهاد بینالمللی تأکید کرده است که گرچه هوش مصنوعی تهدیدی جدی برای مشاغل سنتی محسوب میشود؛ اما میتواند فرصتهایی نیز برای ایجاد مشاغل جدید بههمراه داشته باشد؛ همانگونه که در انقلابهای صنعتی پیشین نیز چنین روندی مشاهده شده بود. برای تسهیل این گذار UNCTAD از دولتها خواسته است تا آموزش مهارتهای جدید و ارتقای مهارتهای شغلی و سازگاری نیروی کار با تحولات فناورانه را در اولویت قرار دهند.
در بخش دیگری از این گزارش، توصیههایی مشخص برای کشورهای درحالتوسعه ارائه شده است. بهزعم UNCTAD، نخستین گام برای ورود این کشورها به عرصه رقابت، فراهمسازی دسترسی همگانی به اینترنت پرسرعت است. در کنار آن، تقویت زیرساختهای پردازش و ذخیرهسازی دادهها برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی و توسعه نظامهای آموزشی برای تربیت نیروی انسانی متخصص از دیگر نیازهای فوری این کشورها محسوب میشود.

سازمان ملل برای مقابله با مشکلات جهانی ناشی از گسترش هوش مصنوعی، خواستار همکاری بینالمللی شده و پیشنهاد داده است که مرکز جهانی مشترکی برای تضمین دسترسی برابر کشورها به توان محاسباتی و ابزارهای هوش مصنوعی ایجاد شود. همچنین، این سازمان تأکید کرده است که ایجاد چهارچوبی شفاف برای افشای عمومی و گزارشپذیری، گامی ضروری برای تضمین شفافیت و پاسخگویی در حوزه AI است.
بااینحال، ناظران هشدار میدهند که تحقق این اهداف، بهویژه در کشورهای کمدرآمد، با مشکلات جدی مواجه است. کاهش کمکهای مالی آمریکا و اتحادیه اروپا درزمینه توسعه، بهدلیل تمرکز این کشورها بر افزایش توان نظامی خود، میتواند دستیابی کشورهای درحالتوسعه به نظام آموزشی پایدار و مؤثر را دشوارتر کند؛ بهویژه برای کودکانی که تنها به مدارس دولتی وابستهاند.
این گزارش باردیگر توجه جهان را به تأثیرات عمیق فناوریهای نوین بر بازار کار و نابرابری جهانی جلب کرده است. در سالهای آینده، این موضوع نقش تعیینکنندهای در سیاستگذاری اقتصادی و اجتماعی دولتها ایفا خواهد کرد.