دانشمندان نوعی آدامس ضدویروسی تولید کردهاند که میتواند ویروسهای آنفولانزا و تبخال را در دهان به دام بیندازد و غیرفعال کند.
به گزارش تکناک، این آدامس جدید که توسط دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا و همکاران آنها در فنلاند ساخته شده، قادر است ویروسهای آنفولانزای H1N1 و H3N2، همچنین ویروسهای تبخال HSV-1 و HSV-2 را در بزاق خنثی کند. این نوآوری میتواند راهی جدید برای کاهش انتقال ویروسها از طریق بزاق باشد.
این آدامس درمانی از پودر لوبیای لابلَب (گونهای از گیاه Lablab purpureus) تهیه شده، که حاوی پروتئینی طبیعی به نام FRIL است. این پروتئین خاص توانایی بالایی در به دام انداختن و خنثیسازی ویروسها دارد.
فهرست مطالب
عملکرد آدامس در آزمایشگاه
در آزمایشی با استفاده از یک شبیهساز جویدن، مشخص شد که جویدن این آدامس به مدت ۱۵ دقیقه، بیش از ۵۰ درصد از پروتئین FRIL موجود در آن را آزاد میکند. سپس بزاق شبیهسازیشده حاصل از این فرایند، مورد آزمایش قرار گرفت تا میزان خنثیسازی ویروسها اندازهگیری شود.
نتایج شگفتانگیز بودند:
- بیش از ۹۵ درصد خنثیسازی ویروسهای آنفولانزای H1N1 و H3N2
- تا ۷۵ درصد خنثیسازی ویروس HSV-1 (عامل تبخال دهانی)
- تا ۹۴ درصد خنثیسازی ویروس HSV-2 (عامل تبخال تناسلی)
پروفسور هنری دانیل، سرپرست این مطالعه گفت: «این یافتهها زمینهساز مطالعات بالینی انسانی برای بررسی تأثیر این آدامس درمانی در کاهش ابتلا و انتقال ویروسها هستند.»

جایگزینی امیدوارکننده برای واکسن
در حالی که تحقیقات برای ساخت واکسن تبخال به دلیل کمبود بودجه با چالشهایی روبهرو است، این آدامس میتواند خلأ موجود در پیشگیری از این بیماری رایج را پر کند. حتی در صورت وجود واکسن، احتمال بروز عفونتهای مقاوم به واکسن (Breakthrough Infections) وجود دارد و این آدامس ضدویروسی میتواند خطر انتقال این موارد را کاهش دهد.
بهویژه در مورد ویروسهایی مانند آنفولانزا، که واکسنهای موجود از انتقال جلوگیری نمیکنند، آدامس ضدویروسی جدید میتواند نقش مکمل مؤثری داشته باشد.
ایمنی و آینده استفاده از آدامس ضدویروسی
طبق اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، پودر لوبیای لابلَب در مقادیر کم برای انسان بیخطر است. با وجود این، اثربخشی واقعی این آدامس در دنیای واقعی مشروط به موفقیت در آزمایشهای بالینی انسانی خواهد بود.
این تحقیق بر پایه مطالعات قبلی است، که نشان داده بودند آدامس حاوی FRIL میتواند تا ۹۵ درصد ویروس کرونا (SARS-CoV-2) را در بزاق کاهش دهد و احتمال انتقال بیماری را کم کند.
کنترل انتقال ویروسها یکی از بزرگترین چالشهای جهانی در حوزه بهداشت است. استفاده از پروتئین ضدویروس طبیعی موجود در مواردی مانند لوبیای لابلَب، روشی خلاقانه و کمهزینه برای پیشگیری از انتقال ویروسهای دهانی است، که میتواند مسیر تازهای در درمان و پیشگیری از بیماریهایی مانند: آنفولانزا، تبخال و حتی آنفولانزای پرندگان ایجاد کند.