خبر خوب به علاقمندان نجوم اینکه دو مورد از زیباترین پدیدههای نجومی سال، در آسمان شبهای فروردین و اردیبهشت قرار است خودنمایی کنند.
به گزارش تکناک، بارش شهابی Lyrids و بارش شهابیEta Aquariids، آمادهاند تا آسمان شب را به صحنهای از نور و حرکت تبدیل کنند.
فهرست مطالب
بارش شهابی Lyrids از ۲۹ فروردین تا ۷ اردیبهشت
بارش شهابی لایرید از ۱۷ آوریل (۲۹ فروردین) آغاز شده و تا ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت) ادامه دارد. اوج این بارش در شبهای ۲۱ تا ۲۲ آوریل (۲ تا ۳ اردیبهشت) خواهد بود. این بارش عمدتاً در نیمکره شمالی قابل مشاهده است و منشاء آن، عبور زمین از بقایای دنبالهدار C/1861 G1 (Thatcher) است؛ دنبالهداری که هر ۴۲۲ سال یک بار به دور خورشید میچرخد.
کانون بارش در نزدیکی صورت فلکی Lyra قرار دارد که نام این بارش نیز از همین صورت فلکی گرفته شده است. اگرچه نور ماه در این زمان حدود ۴۰درصد خواهد بود و ممکن است کمی از درخشندگی شهابها بکاهد، اما بهترین زمان برای تماشای این پدیده، قبل از طلوع ماه در شامگاه ۲ اردیبهشت خواهد بود. در شرایطی با آسمان تاریک و بدون ماه، میتوان انتظار دیدن ۱۰ تا ۱۵ شهاب در هر ساعت را داشت.
نکته مهم: به دلیل موقعیت صورت فلکی لایرا در نیمکره شمالی، این بارش از نیمکره جنوبی چندان قابل مشاهده نیست.

بارش شهابی Eta Aquariids از ۳۱ فروردین تا ۳۱ اردیبهشت
درست چند روز پس از آغاز بارش شهابی Lyrids، بارش شهابیEta Aquariids از ۲۰ آوریل (۳۱ فروردین) شروع میشود و تا ۲۱ می (۳۱ اردیبهشت) ادامه خواهد داشت. اوج این بارش در ۲ تا ۳ می (۱۳ تا ۱۴ اردیبهشت) رخ میدهد. منشاء این بارش، ذرات باقیمانده از دنبالهدار معروف هالی (1P/Halley) است که هر ۷۶ سال یک بار به منظومه شمسی بازمیگردد.
کانون بارش در نزدیکی صورت فلکی دلو (Aquarius) قرار دارد و بهترین شرایط رصدی آن متعلق به نیمکره جنوبی است. در بهترین حالت، رصدگران در نیمکره جنوبی میتوانند انتظار ۵۰ تا ۶۰ شهاب در هر ساعت را داشته باشند.
در نیمکره شمالی نیز این بارش قابل مشاهده است، اما با نرخ کمتر؛ حداکثر تا ۲۰ شهاب در ساعت.
برای تماشای شهابها به تجهیزات خاصی نیاز نیست!
برای رصد این دو بارش شهابی، به هیچ ابزار خاصی احتیاج ندارید. کافیست:
- به منطقهای با آلودگی نوری کم بروید
- دید بازی داشته باشید
- آسمان صاف باشد
- و در نهایت، کمی صبر و هیجان برای دیدن زیباییهای آسمان شب!

برای بررسی دقیق زمان اوج و موقعیت مشاهده بارشها در منطقه خود، میتوانید از وبسایت Time and Date استفاده کنید.
همچنین برای دریافت تقویم کامل بارشهای شهابی سال ۲۰۲۵، تقویم سازمان بینالمللی شهابسنگها (International Meteor Organization) را دانلود کنید.
چه در نیمکره شمالی باشید و چه در نیمکره جنوبی، آسمان شبهای بهار ۱۴۰۴ آماده است تا یکی از زیباترین نمایشهای کیهانی را به شما هدیه دهد. فراموش نکنید دوربین عکاسی، لباس مناسب و یک نوشیدنی خوشمزه همراه داشته باشید، و تا میتوانید از این لحظات جادویی لذت ببرید.