چین با موفقیت آزمایشهای کلیدی ماهواره Chutian-001 مدار بسیار پایین زمین (VLEO) را به پایان رسانده و گامی مهم در مسیر توسعه منظومه ۳۰۰ ماهوارهای برای تصویربرداری با وضوح بالا و ارتباطات برداشته است.
به گزارش تکناک، ماهواره Chutian-001 که یک سال پیش از مرکز پرتاب ماهواره Jiuquan به فضا پرتاب شد، توانست در آزمایشهای خود قابلیتهای کلیدی مانند: تصویربرداری هوشمند با وضوح بالا، پایش محیط فضایی و شناسایی اهداف در لحظه را به نمایش بگذارد. به گزارش South China Morning Post، این موفقیت به چین اجازه میدهد که از سال آینده برنامه گسترده استقرار منظومه ۳۰۰ ماهوارهای را به مرحله اجرا درآورد.
ماهواره Chutian-001 در نمایشگاه هوایی سال گذشته Zhuhai معرفی شد و طراحی خاص شبیه گلوله آن، برای کاهش مقاومت هوا در ارتفاع زیر ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل)، تحسین متخصصان را برانگیخت. ماهوارهها در این ارتفاع پایین با مقاومت شدید جو مواجه هستند، که خطر بازگشت آنها را به زمین افزایش میدهد.
هرچند حضور در مدار VLEO چالشهایی مثل نیاز به اصلاح مکرر مسیر با استفاده از پیشرانهها را دارد، اما مزایای چشمگیری مانند افزایش کیفیت ارتباطات، کاهش مصرف انرژی و بهبود وضوح تصویربرداری را فراهم میکند.

پروژه منظومه Chutian در ژوئیه ۲۰۲۳ توسط شرکت China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) و با همکاری دولت استانی Hubei کلید خورد. پس از موفقیت در آزمایشهای اولیه، CASIC قصد دارد تا پایان سال جاری، ۹ ماهواره دیگر را به مدار VLEO پرتاب کند. این پرتابها به عنوان آزمایش توانمندیهای سنجش زمین در نظر گرفته شدهاند.
شرکت CASIC در صورت موفقیتآمیز بودن این مرحله، از سال آینده به مرحله استقرار انبوه وارد میشود. هدف نهایی، استقرار منظومه ۳۰۰ ماهواره در مدار است، که پس از سال ۲۰۳۰ نیز قابلیت گسترش بیشتر را خواهد داشت.
این منظومه قابلیت پوشش جهانی مداوم را خواهد داشت و از فناوریهای نوین مانند: نور مرئی، Synthetic Aperture Radar، تصویربرداری Hyperspectral و تصویربرداری Infrared بهره خواهد برد.
به گفته Zhang Chuan، مدیر پروژه CASIC، منظومه Chutian میتواند در زمینههای متعددی مانند: امدادرسانی به بلایای طبیعی، مدیریت کشاورزی و جنگلداری به کار گرفته شود.
او در گفتوگو با China News Service در آوریل ۲۰۲۴ گفت:
«این منظومه برای مدیریت بلایای طبیعی و بحرانهای غیرمنتظره، میتواند در عرض چند دقیقه مأموریتهای شناسایی را آغاز کند و به صورت لحظهای، دادهها و تصاویر مناطق آسیبدیده را ارسال کند.»
همچنین این سامانه با توانایی انتقال داده تقریباً فوری میتواند در حوزه خدمات عمومی نیز نقشآفرین باشد. به عنوان نمونه، ارائه دادههای لحظهای درباره تراکم جمعیت در مناطق عمومی و هشداردهی به رانندگان نسبت به شرایط خطرناک جادهای از جمله این کاربردها خواهد بود.