نتایج یک تحقیق جدید در فرانسه نشان میدهد نوشیدنیهای بستهبندیشده در بطریهای شیشهای ممکن است میکروپلاستیک بیشتری نسبت به بطریهای پلاستیکی داشته باشند.
به گزارش تکناک، امروزه میکروپلاستیکها که ذرات ریز پلاستیکی هستند و از تجزیه پلاستیکهای بزرگتر ایجاد میشوند، در تمام بخشهای محیط زیست از خاک و هوا گرفته تا آب، گرد و غبار خانگی و حتی بدن انسان حضور دارند.
برای بررسی بهتر خطرات و افزایش آگاهی عمومی، آژانس ایمنی غذایی فرانسه (ANSES) مطالعات گستردهای روی مواد غذایی، بهویژه نوشیدنیها و غذاهای دریایی انجام داده است.
در این مطالعه، نوشیدنیهایی مانند آب، نوشابه و چای سرد بررسی شدند تا تعداد ذرات میکروپلاستیک در هر لیتر آنها مشخص شود.
برخلاف انتظار، نوشیدنیهایی که در بطریهای شیشهای بستهبندی شده بودند، مقادیر بیشتری از ذرات میکروپلاستیک داشتند، که حتی بیشتر از بطریهای پلاستیکی یا قوطیهای فلزی بود.
برای مثال:
- نوشابه، لیموناد و قهوه سرد در بطریهای شیشهای حدود ۱۰۰ ذره میکروپلاستیک در هر لیتر داشتند.
- همان نوشیدنیها در بطریهای پلاستیکی یا قوطی فلزی ۵ تا ۵۰ برابر کمتر بود.

فهرست مطالب
منشأ پنهان میکروپلاستیک در بطریهای شیشهای
دانشمندان آزمایشگاه Boulogne-sur-Mer فرانسه، منشأ اصلی آلودگی را شناسایی کردند که رنگ استفادهشده روی درپوشهای فلزی بطریهای شیشهای بود.
ذرات رنگ که به دلیل سایش یا اصطکاک از درپوش جدا و وارد نوشیدنی میشوند. رابطه بین رنگ و ترکیب شیمیایی این ذرات با رنگ واقعی درپوشها نیز این فرضیه را تأیید کرده است.
آب در بطریهای شیشهای با کمترین سطح میکروپلاستیک
آب در مقایسه با سایر نوشیدنیها، کمترین مقدار میکروپلاستیک را داشت:
آب در بطری شیشهای: حدود ۴٫۵ ذره در هر لیتر
آب در بطری پلاستیکی یا پاکتی: ۱٫۶ ذره در هر لیتر
اما چرا مقدار میکروپلاستیک در برخی نوشیدنیها بیشتر است؟ تنها پاسخ قطعی فعلاً به بطریهای شیشهای با درپوش فلزی مربوط میشود.
آیا راهحل تمیز کردن درپوش است؟
محققان برای بررسی منشأ آلودگی، آزمایشی با سه روش متفاوت انجام دادند:
- استفاده از درپوشهای نشسته و بدون تمیزکاری
- دمیدن هوا روی درپوش پیش از بستن
- دمیدن هوا و شستوشوی درپوش با آب و الکل
نتایج حیرتانگیز بود:
- درپوشهای نشسته: ۲۸۷ ذره میکروپلاستیک در هر لیتر داشتند.
- درپوشهایی که فقط هوا روی آنها دمیده شده بود: ۱۰۶ ذره داشتند.
- درپوشهای شستهشده با آب و الکل: ۸۷ ذره داشتند.
این یافتهها نشان میدهد که حتی تمیزکاری ساده درپوشها میتواند میزان آلودگی را به شدت کاهش دهد.

یافتههای مهم برای تولیدکنندگان نوشیدنی
ایزلین شایب، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی گفت: «ما انتظار داشتیم بطریهای شیشهای آلودگی کمتری داشته باشند، اما نتایج بالعکس شد.» در حال حاضر به دلیل نبود اطلاعات کافی درباره سمیت میکروپلاستیکها، نمیتوان درباره خطر مستقیم آنها برای سلامتی اظهار نظر قطعی کرد.
با وجود این، پژوهشگران معتقد هستند که یافتههای آنها فرصتی عملی برای تولیدکنندگان نوشیدنیها فراهم میکند تا با اصلاح طراحی درپوشها یا روشهای بستهبندی، میزان میکروپلاستیکها را کاهش دهند.
این تحقیق دیدگاههای سنتی درباره بستهبندی سالم را به چالش میکشد. شاید زمان آن رسیده است که بطریهای شیشهای را دوباره ارزیابی کنیم و با دیدی علمی به تأثیر بستهبندی بر سلامت مصرفکننده نگاه کنیم، چرا که حتی رنگ درپوش میتواند بر کیفیت نوشیدنی تأثیر بگذارد.