در یکی از نگرانکنندهترین رویدادهای امنیت سایبری سال جاری، فردی ناشناس با استفاده از فناوری هوش مصنوعی و یک حساب کاربری جعلی در اپلیکیشن Signal، تلاش کرده است با جعل هویت مارکو روبیو، سناتور آمریکایی، با پنج مقام ارشد سیاسی ارتباط برقرار کند.
به گزارش تکناک، این حادثه، زنگ خطر جدیدی را درباره تهدیدهای فزاینده به دلیل سوءاستفاده از هوش مصنوعی در عرصه سیاست و امنیت به صدا درآورده است.
بر اساس اطلاعات مندرج در یک سند داخلی وزارت امور خارجه ایالات متحده که توسط رسانههای مختلف مشاهده شده است، عامل این اقدام مخرب با استفاده از حساب Signal با نام نمایشی “Marco.Rubio@state.gov” که ظاهری رسمی و معتبر داشت، اقدام به ارسال پیامهای متنی و صوتی به پنج مقام عالیرتبه کرده است. سه نفر از این افراد، وزیر امور خارجه کشورهای خارجی و دو نفر دیگر از مقامات رسمی دولت آمریکا گزارش شدهاند.
در این اسناد آمده که این فرد در تلاش بوده است از طریق تماسها و پیامهای جعلی، به اطلاعات حساس یا حسابهای ارتباطی دست یابد. فرد جعلکننده در دستکم دو مورد، پیام صوتی برای مخاطبان هدف در Signal باقی گذاشته و در یک مورد، از مخاطب دعوت کرده است تا مکالمه را در همان پلتفرم ادامه دهد.

یک مقام رسمی وزارت خارجه ایالات متحده در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، ضمن تأیید جعل هویت سناتور آمریکایی با هوش مصنوعی اعلام کرد:
«وزارت امور خارجه از این حادثه آگاه است و تحقیقات لازم در اینباره در جریان است.»
وی تصریح کرد: «ما مسئولیت حفاظت از اطلاعات و ارتباطات خود را بسیار جدی تلقی میکنیم و به طور مستمر در حال ارتقای سطح امنیت سایبری برای مقابله با تهدیدهای نوظهور هستیم.»
با وجود گمانهزنیهایی درباره احتمال هدف قرار گرفتن پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا، تاکنون نام هیچیک از مقامات هدفگیریشده به طور رسمی فاش نشده و واکنشی از سوی سناتور مارکو روبیو نیز در اینباره منتشر نشده است.
این حادثه در شرایطی رخ میدهد که ایالات متحده طی سالهای اخیر چندین مورد مشابه را تجربه کرده است. سال گذشته، یک تماس رباتیکی جعلی منتسب به جو بایدن، رئیسجمهور پیشین، از رأیدهندگان خواسته بود در انتخابات مقدماتی ایالت نیوهمپشایر شرکت نکنند.
ماه گذشته نیز «سوزی ویلز»، رئیس دفتر کاخ سفید، هدف حمله جعل هویت قرار گرفت و فردی ناشناس با نفوذ به تلفن همراه وی با سناتورها، فرمانداران و مدیران ارشد تماس برقرار کرده بود.
دیوید اکسلراد، مشاور ارشد پیشین رئیسجمهور باراک اوباما، در واکنش به این اتفاق در شبکه اجتماعی X نوشت:
«یک جعلکننده با استفاده از صدای هوش مصنوعی، خود را بهجای مارکو روبیو جا زده و با مقامات بلندپایه تماس گرفته است. این واقعیت جدیدی است که باید در برابر آن دفاع کنیم، چرا که تبعات آن میتواند برای دموکراسی و جهان بسیار خطرناک باشد.»
با پیشرفت روزافزون فناوریهای هوش مصنوعی و بهویژه ابزارهای تولید صوت و تصویر جعلی، مرز میان واقعیت و دروغ بهشدت کمرنگ شده است. این حادثه نشاندهنده سطح جدیدی از تهدیدهای سایبری است که نه تنها امنیت دادهها، بلکه اعتماد عمومی به ارتباطات رسمی و نهادهای دولتی را نیز هدف قرار میدهد. کارشناسان بر این باور هستند که دولتها باید بهسرعت سامانههای راستیآزمایی، تأیید هویت و امنیت ارتباطی خود را بازنگری و تقویت کنند تا در برابر موج جدید تهدیدهای دیجیتال مصون بمانند.