با پایان جنگ ۱۲ روزه تحمیلی اسراییل علیه ایران حجم گمانه زنی ها مبنی بر خرید تسلیحات نظامی مورد نیاز توسط کشورمان در برخی رسانه های جهانی بالا گرفته است.
به گزارش تکناک، در حالی که در سوی مقابل برخی کشورهای اروپایی و آمریکا انتقال تجهیزات نظامی و مهمات به اسراییل را آغاز کرده اند این توقع و انتظار می رود تا کشورمان نیز برای ارتقا توان دفاعی خود نسبت به تامین نیازهای خود اقدام کند و سطح آمادگی اش را بالا ببرد.
در این ارتباط در روزهای اخیر خبرهای مختلفی از مذاکرات ایران با چین برای خرید جنگنده و تسلیحات نظامی به گوش رسیده که هیچ کدام به شکل رسمی تایید نشده است.
در آخرین اخبار انتشار یافته گفته شده ایران پس از توافق آتشبس با اسرائیل، سامانههای موشکی زمین به هوای چینی دریافت کرده است.
بر این اساس این منابع میگویند جمهوری اسلامی ایران در حال مبادله نفت با موشکهای دفاع هوایی چینی است تا قابلیتهای دفاع هوایی خود را بازسازی کند.
میدلایستآی نوشت: ایران سامانههای پدافند هوایی زمین به هوای ساخت چین را تحویل گرفته است؛ اقدامی که در چارچوب تلاشهای سریع تهران برای بازسازی سامانههای دفاعی تخریبشده توسط اسرائیل در جریان درگیری ۱۲ روزه اخیر صورت میگیرد. این موضوع را منابعی به وبسایت «میدلایستآی» اطلاع دادهاند.
در ادامه این مطلب آمده است: بر اساس گفتههای یک مقام عرب آگاه از اطلاعات، این سامانهها پس از آن به ایران تحویل داده شدند که یک آتشبس غیررسمی میان ایران و اسرائیل در تاریخ ۲۴ ژوئن برقرار شد.
مقام عرب دیگری که به شرط فاش نشدن نامش به دلیل حساسیت موضوع با «میدلایستآی» صحبت کرده، گفته است متحدان عرب آمریکا از تلاشهای تهران برای «تقویت و بازسازی» سامانههای دفاع هوایی خود مطلع هستند و کاخ سفید نیز از پیشرفتهای ایران در این زمینه خبر دارد.
این مقامات نگفتند ایران از پایان درگیری تاکنون چند سامانه موشکی زمین به هوا (SAM) از چین دریافت کرده است، اما یکی از آنها اظهار داشت ایران هزینه این سامانهها را با ارسال نفت پرداخت میکند.
تکذیب مبادلات نظامی چین با ایران
اما در سوی مقابل سفارت چین در اسرائیل گزارش ها رسانه ها مبنی بر انتقال تجهیزات تولید موشک یا سیستمهای دفاع هوایی به ایران را رد کرد. این سفارت تأکید کرد که چین قاطعانه با گسترش سلاحهای کشتار جمعی مخالف است و هرگز به کشورهای درگیر در جنگ سلاح صادر نمیکند.
سفارت چین در پاسخ به روزنامه اسرائیل هیوم اظهار داشت: «سفارت محتوای این گزارش را نادرست میداند. چین به عنوان یک اصل، قاطعانه با گسترش سلاحهای کشتار جمعی و سیستمهای پرتاب آنها مخالف است و به طور مداوم قابلیتهای اجرایی خود را در زمینه عدم گسترش سلاحهای کشتار جمعی تقویت میکند.»
این سفارت همچنین تأکید کرد که «چین هرگز به کشورهای درگیر در جنگ سلاح صادر نمیکند و کنترلهای دقیقی بر صادرات اقلام دو منظوره اعمال میکند. چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، رویکردی محتاطانه و مسئولانه در مورد صادرات کالاهای مرتبط با امور نظامی دارد.
در حالی که بازار گمانه زنی و تکذیب کردن ها حسابی داغ است آنچه به مهم به نظر می رسد تلاش های کشورمان برای ارتقا سطح آمادگی دفاعی خود برای تهاجم های احتمالی آینده از مسیرهای مختلف است و در این بین چین به عنوان یک شریک اقتصادی راهبردی و یکی از کشورهای پیش رو در حوزه توسعه جنگ افزار می تواند در صورت فراهم بودن بستر لازم گزینه ای مناسب برای تامین نیازهای ایران در حوزه نظامی باشد.