پژوهشگران دانشگاه واترلو راهکاری ساده اما مؤثر برای مقابله با فشار خون بالا ارائه دادهاند و آن هم افزایش مصرف پتاسیم از طریق خوردن موز و کاهش مصرف نمک است.
به گزارش تکناک، بر اساس نتایج این تحقیق، افزایش مصرف روزانه پتاسیم در کنار کاهش مصرف سدیم (نمک)، میتواند به طور مؤثری فشار خون را کاهش دهد.
ملیسا استات، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: «انسانهای اولیه مقدار زیادی میوه و سبزیجات مصرف میکردند و به همین دلیل ممکن است سیستم تنظیمی بدن ما به شکلی تکامل یافته که در رژیمی با پتاسیم بالا و سدیم پایین، عملکرد بهتری داشته باشد.»
فهرست مطالب
رژیم پر نمک، کم پتاسیم
در رژیمهای غذایی مدرن، بهویژه در جوامع صنعتیشده، مصرف سدیم بالا و پتاسیم پایین است. این الگو باعث شده است که تأثیر فشار خون بالا در این کشورها بیشتر دیده شود. اگرچه تحقیقات قبلی نیز نشان دادهاند که پتاسیم میتواند فشار خون را تنظیم کند، اما پژوهشگران دانشگاه واترلو این موضوع را دقیقتر بررسی کردهاند.

آنها با استفاده از یک الگوریتم ریاضی دقیق، توانستهاند تأثیر نسبت پتاسیم به سدیم را بر سیستمهای بدن اندازهگیری و تحلیل کنند. سدیم و پتاسیم نقشهای حیاتی مانند: انقباض عضلانی و تنظیم آب بدن را برعهده دارند، بنابراین بررسی تعادل این دو ماده معدنی برای سلامت عمومی بسیار مهم است.
فشار خون در بدن مردان و زنان متفاوت است
همه میدانند که کاهش مصرف نمک، مزایای زیادی برای سلامت دارد و یکی از مهمترین آنها کاهش فشار خون است. فشار خون بالا بیش از ۳۰ درصد از بزرگسالان را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده و علت اصلی بیماریهای قلبی-عروقی و سکته مغزی است. همچنین فشار خون بالا میتواند باعث بیماریهایی مانند: نارسایی قلبی، بیماری کلیوی مزمن، آریتمی قلبی و زوال عقل شود.
سدیم و پتاسیم تأثیر پیچیدهای بر فشار خون دارند و در این فرایند، کلیهها، میزان آب بدن، هورمونهای تنظیمکننده، سیستم عصبی و قلب نقش مهمی ایفا میکنند.
جالبتر اینکه جنسیت نیز در این میان تأثیرگذار است. محققان در تحقیقات بیشماری نشان دادند که تفاوت در عملکرد کلیهها، سیستم رنین-آنژیوتانسین درونکلیوی، فعالیت عصبی سمپاتیک کلیوی و در دسترس بودن نیتریک اکسید، باعث تفاوت عملکرد تنظیم فشار خون در زنان و مردان میشود.
الگوی جدید برای درمان شخصیسازیشده
پژوهشگران دانشگاه واترلو یک الگوریتم ریاضی دقیق و مبتنی بر جنسیت طراحی کردهاند، که میتواند راهنمایی علمی برای بهبود سلامت در مردان و زنان ارائه دهد. این مدل تأثیر متقابل سیستمهای مختلف بدن بر فشار خون، از جمله کلیهها، قلب و عروق، دستگاه گوارش، هورمونها و سیستم عصبی را بررسی میکند.
با استفاده از سیستم معادلات دیفرانسیل غیرخطی پیچیده، این الگوریتم میتواند عملکرد و تعاملات سیستمهای فیزیولوژیکی مختلف بدن را توصیف کند.
طبق نتایج این تحقیق، مردان بیشتر از زنان (قبل از یائسگی) در معرض فشار خون بالا قرار دارند. با وجود این، افزایش نسبت پتاسیم به سدیم تأثیر بیشتری بر مردان دارد. به عبارت دیگر، آقایان بهتر است مصرف موز را افزایش دهند، در حالی که برای زنان، کاهش مصرف نمک اولویت بیشتری دارد.

با وجود این، محققان تأکید میکنند که مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم مانند: موز، کلم بروکلی، اسفناج، سیبزمینی شیرین و آب نارگیل، میتواند تأثیر بیشتری بر کاهش فشار خون داشته باشد تا اینکه فقط مصرف سدیم کاهش یابد.
لیست مواد غذایی سرشار از پتاسیم برای کاهش فشار خون
اگر به دنبال منابع طبیعی پتاسیم هستید، خوراکیهای زیر میتوانند به شما کمک کنند:
- موز
- آووکادو
- زردآلو و میوههای خشک
- سیب، پرتقال
- کلم بروکلی و اسفناج
- گوجهفرنگی و خیار
- سیبزمینی شیرین
- آب نارگیل
با توجه به افزایش شیوع فشار خون بالا در سراسر جهان، این تحقیق جدید در زمان بسیار مناسبی منتشر شده است. به نظر میرسد که برای حفظ سلامت قلب و کلیهها، اضافه کردن منابع پتاسیم به رژیم غذایی روزانه حتی از کاهش نمک نیز مؤثرتر باشد.