محققان دانشگاه هاروارد کشف کردهاند که چربی ذخیرهشده عضلانی میتواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
به گزارش تکناک، بیشتر افراد میدانند که چربی شکم میتواند برای سلامت قلب خطرناک باشد، اما به تازگی محققان دانشگاه هاروارد کشف کردهاند که محل دیگری از ذخیره چربی در بدن وجود دارد که میتواند تهدیدی جدی برای سلامت قلب باشد و تاکنون کمتر به آن توجه شده است.
این تحقیق به رهبری دانشمندی به نام ویویانی تاکوتی انجام شده است. در مطالعهای که این دانشمند انجام داد، 669 نفر که به دلیل درد قفسه سینه یا تنگی نفس به بیمارستان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. نکته مهم این است که افراد مراجعهکننده هیچگونه انسداد شدید در شریانهای کرونری نداشتند. از میان این افراد، 70 درصد زن بودند و میانگین سنی آنها 63 سال بود.
پزشکان برای انجام تحقیق، ابتدا با استفاده از اسکن PET/CT قلب بیماران را مورد بررسی قرار دادند، همچنین ترکیب بدن آنها را با اسکن CT تحلیل کردند.
سپس محققان میزان چربی ذخیرهشده در عضلات هر فرد را محاسبه کردند. این اندازهگیری به آنها کمک کرد تا میزان چربی داخل عضلات را نسبت به چربی کل بدن بسنجند.
محققان شش سال بعد، دوباره بیماران را پیگیری کردند و نتایج نشان داد که افزایش چربی در عضلات میتواند خطر مشکلات قلبی را افزایش دهد. در واقع برای هر 1 درصد افزایش در چربی عضلانی، خطر ابتلا به اختلال در عملکرد رگهای خونی کوچک تغذیهکننده قلب (CMD) 2 درصد بیشتر میشود.
علاوه بر این، هر 1 درصد افزایش در چربی عضلانی باعث افزایش 7 درصدی خطر بیماریهای قلبی شدید در آینده میشود. این افزایش خطر، مستقل از شاخص توده بدنی (BMI) افراد بود.
تاکوتی توضیح میدهد که چربی ذخیرهشده در عضلات ممکن است باعث التهاب و تغییر در متابولیسم گلوکز شود و در نتیجه مقاومت به انسولین و بیماریهای متابولیک مانند دیابت را به دنبال داشته باشد. این مشکلات میتوانند به رگهای خونی و خود قلب آسیب وارد کنند.
در حالی که چربی زیرپوستی به راحتی قابل مشاهده میباشد، چربی ذخیرهشده در عضلات، کمتر در جوامع علمی مورد بررسی قرار گرفته و ممکن است راههای جدیدی برای ارزیابی خطر بیماریهای قلبی ایجاد کند، چرا که هر فرد به میزانهای مختلفی چربی در عضلات خود ذخیره میکند. بنابراین فقط تکیه بر شاخص BMI برای سنجش خطر بیماری قلبی کافی نخواهد بود.
تاکوتی اعلام کرد: «دانستن اینکه چربی عضلانی میتواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد، به ما کمک میکند تا افرادی را که در معرض خطر بالاتری قرار دارند، شناسایی کنیم، حتی اگر BMI آنها عادی باشد.»
وی تأکید کرد: «این یافتهها میتوانند در زمینه توسعه داروهای جدیدی که به کاهش چربی و بهبود سلامت قلب کمک میکنند، اهمیت داشته باشند، بهویژه داروهایی مانند سماگلوتاید (اوزمپیک)، که به تازگی نشان دادهاند در بهبود سلامت قلب مؤثر هستند.»
محققان هنوز راههایی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در افرادی که چربی عضلانی زیادی دارند، پیدا نکردهاند، اما آنها در حال بررسی تأثیر استراتژیهای مختلفی مانند: رژیم غذایی، ورزش، جراحی و استفاده از داروهای کاهش وزن هستند.
دیدگاهها 1