دانشمندان فضایی چین، حسگر کوانتومی جدیدی ابداع کردهاند که میتواند زیردریاییهای دشمن از جمله آمریکا را با دقت ردیابی کند.
به گزارش تکناک، این فناوری جدید شناسایی مغناطیسی کوانتومی میتواند توانایی چین را در جنگهای دریایی و زیرآب به طور قابل توجهی افزایش دهد.
حسگر کوانتومی نصبشده روی یک پهپاد در آزمایشهای دریایی توانست تغییرات بسیار کوچک میدان مغناطیسی را با دقت بالا تشخیص دهد و کف دریا را با جزئیات دقیق نقشهبرداری کند. این پیشرفت میتواند کاربردهای مهمی در امنیت و دفاع دریایی داشته باشد.
فهرست مطالب
ورود رسمی چین به رقابت شناسایی زیردریاییها
این فناوری میتواند زیردریاییهای دشمن را با دقت بالا ردیابی کند و در کاربردهای مختلف دیگری نیز مورد استفاده قرار گیرد.
در گزارشی که روزنامه South China Morning Post (SCMP) منتشر کرده، آمده است که نیروی دریایی چین تاکنون از حسگرهای مغناطیسی نوری (OPM) برای شناسایی زیردریاییها استفاده میکرده است، اما این سیستمها در مناطق نزدیک به استوا، از جمله دریای جنوبی چین، دارای نواحی کور هستند. دلیل آن، موازی بودن خطوط میدان مغناطیسی زمین با سطح در این مناطق است که باعث کاهش سیگنال دریافتی میشود.
اما حسگر کوانتومی جدید چین این محدودیت را ندارد و میتواند حتی امواج دنبالهدار زیردریاییها را نیز تشخیص دهد.

معرفی نسل نوین حسگر مغناطیسی کوانتومی چین
این سامانه که CPT نام دارد، از اثر تداخل کوانتومی در اتمهای روبیدیوم بهره میبرد.
این فناوری از اثر زیمن (Zeeman Splitting) استفاده میکند؛ پدیدهای که در آن سطوح انرژی در حضور میدان مغناطیسی تغییر میکنند. در نتیجه، این سیستم هفت سیگنال رزونانس مایکروویوی تولید مینماید، که برخلاف حسگرهای مغناطیسی نوری، وابسته به جهتگیری نسبت به خطوط مغناطیسی زمین نیستند.
دقت بیسابقه حسگر کوانتومی چین در آزمایشها
این فناوری در سواحل ویهای، استان شاندونگ آزمایش شد. حسگر CPT در این آزمایش به یک پهپاد با کابل ۲۰ متری وصل شد. این کار برای جلوگیری از ایجاد اختلالات الکترومغناطیسی ناشی از خود پهپاد انجام شد. پهپاد منطقهای به اندازه ۴۰۰ در ۳۰۰ متر را بررسی کرد. نتایج اولیه دقت حسگر را ۲.۵۱۷ نانوتسلا نشان داد، اما پس از اصلاح خطا، دقت به ۰.۸۴۹ نانوتسلا رسید.
مقایسه با سیستم MAD-XR کانادا
پژوهشگران اعلام کردهاند که این فناوری در سطح سیستم MAD-XR کانادایی است، که در حال حاضر توسط نیروهای ناتو بهکار میرود. اما تیم پژوهشی به سرپرستی وانگ شوئهفِنگ از مرکز تحقیقات مهندسی کوانتوم، وابسته به شرکت علوم و فناوری هوافضای چین (CASC) گفت: «سیستم MAD-XR بسیار پیچیده و گرانقیمت است و این موضوع کاربرد عملی آن را در شرایط واقعی محدود میکند.»
به گفته این تیم، فناوری چینی CPT با هزینه بسیار پایینتری همان دقت را ارائه میدهد.

کاربردهایی فراتر از جنگ دریایی
پژوهشگران تاکید دارند که قابلیتهای این سامانه تنها به شناسایی زیردریاییها محدود نمیشود. دقت بالای آن میتواند در نقشهبرداری از مناطق تاریخی زیر آب، صفحات تکتونیکی و ذخایر نفتی نیز به کار گرفته شود.