تأثیر نوشیدنی‌های انرژی‌زا بر ایست قلبی ناگهانی

(زیرنویس تصویر: یک مطالعه جدید با تمرکز بر 144 بازمانده که 5 درصد آنها قبل از ایست قلبی خود خود نوشیدنی‌های انرژی‌زا مصرف کرده بودند، ارتباط بین مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا و ایست قلبی ناگهانی را در بیماران مبتلا به بیماری‌های ژنتیکی قلبی تجزیه و تحلیل کرد. علیرغم فقدان شواهد مستقیم و علنی، این مطالعه همراه با نظرات متخصصان، در مورد خطرات ناشی از محتوای بالای کافئین و مواد تشکیل‌دهنده غیرقابل تنظیم در نوشیدنی‌های انرژی‌زا هشدار می‌دهد. به بیمارانی که شرایط ژنتیکی مستعد دارند، توصیه می‌شود در مصرف این گونه نوشیدنی‌ها احتیاط کنند)

تحقیقی جدید، خطرات مرتبط با مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا را بر ایست قلبی ناگهانی بررسی کرد و نشان داد که شاید یکی از عوامل مؤثر در این زمینه باشد.

به گزارش تک‌ناک، مطالعۀ جدید منتشر شده در Heart Rhythm، خطرات مرتبط با مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا را در میان بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی-ژنتیکی بررسی کرد. این تحقیق که در کلینیک مایو انجام شد، شامل 144 بازمانده از ایست قلبی ناگهانی بود که 7 نفر از این بیماران (5 درصد)، کمی قبل از حملۀ قلبی خود، نوشیدنی‌های انرژی‌زا مصرف کرده بودند.

اگرچه این مطالعه رابطۀ علت و معلولی مستقیمی ایجاد نکرد، امّا توصیه به احتیاط درمورد مصرف چنین نوشیدنی‌هایی داشت و پزشکان پیشنهاد می‌کنند که بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی، نوشیدنی‌های انرژی‌زا را در حد اعتدال مصرف کنند.

دکتر مایکل جی. آکرمن، محقق اصلی این مطالعه گفت: بازار نوشیدنی‌های انرژی‌زا در ایالات متحده بسیار داغ است. رشد مداوم چنین نوشیدنی‌هایی در چند سال گذشته، نگرانی‌هایی را در مورد اثرات ترکیبی مصرف کافئین و مواد اضافی غیرقابل تنظیم در این نوشیدنی‌ها ایجاد کرده است. نوشیدنی‌های انرژی‌زا توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید نمی‌شوند، بنابراین تحقیق در مورد اثراتی که این نوشیدنی‌ها بر روی بیماران می‌گذارند از اهمیت بالایی برخوردار است.

مواد تشکیل‌دهنده و خطرات نوشیدنی‌های انرژی‌زا

نوشابه‌های انرژی‌زا حاوی کافئین بین 80 تا 300 میلی‌گرم در هر قوطی هستند. همچنین بیشتر این نوشیدنی‌های انرژی‌زا علاوه بر کافئین، مواد محرک دیگری مانند تورین و گوارانا را دارند که توسط FDA تنظیم نشده‌اند. فرض بر این است که این مواد بسیار تحریک‌کننده و تنظیم نشده، ضربان قلب، فشار خون، انقباض قلب و رپلاریزاسیون قلبی را به شیوه‌ای که باعث آریتمی شود،‌ تغییر می‌دهند.

دکتر ایهود چورین، یکی از نویسندگان این مطالعه عنوان کرد: تعیین علت احتمالی آریتمی شامل پرس‌وجو در مورد قرار گرفتن در معرض احتمالی سموم یا داروها است. تعداد فزاینده‌ای از مواد در رژیم غذایی استاندارد دارای اثرات قلبی ناخواسته هستند، که باعث پدید آمدن یک عامل جدید در مصرف سابقۀ بالینی بیمار می‌شوند و غذاهای آریتموژن نام دارند، که نوشیدنی‌های انرژی‌زا در این دسته قرار می‌گیرند. یافته‌های گزارش‌شدۀ این مطالعه در چارچوب مجموعه‌ای از شواهد، نشانه‌های اثرات آریتموژنیک برخی غذاها به‌ویژه زمانی که در مقادیر یا غلظت‌های زیاد توسط بیماران پرخطر مصرف می‌شوند را بررسی کرد.

تحقیق در مورد مشکلات قلبی

محققان علاوه بر بررسی مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا در میان گروهی از بازماندگان ایست قلبی ناگهانی، نوع مشکل قلبی و شرایط نزدیک به زمان رخداد آن مانند ورزش و سایر عوامل استرس‌زا که با ژنتیک مرتبط هستند را نیز از نزدیک بررسی کردند.

دکتر آکرمن در این زمینه توضیح داد: در حالی که به نظر می‌رسید یک رابطۀ زمانی بین مصرف نوشیدنی انرژی‌زا و ایست قلبی ناگهانی هفت بیمار وجود دارد، تعداد بی‌شماری از آریتموژن‌ها می‌توانستند به یک آریتمی مرتبط با بیماری قلبی-ژنتیکی نیز منجر شوند. متغیرهایی مانند: کم خوابی، کم آبی، رژیم غذایی یا رژیم فستینگ، مصرف همزمان داروهای QT یا دورۀ پس از زایمان به این مشکل دامن می‌زدند. به این ترتیب، مصرف غیرمعمول نوشیدنی‌های انرژی‌زا به احتمال زیاد با سایر متغیرها ترکیب می‌شود تا طوفان کاملی از عوامل خطرناک ایجاد کند که باعث ایست قلبی ناگهانی در این بیماران می‌شود.

وی تأکید کرد: اگرچه خطر نسبی یافتۀ ما اندک است و خطر مطلق مرگ ناگهانی پس از مصرف یک نوشیدنی انرژی‌زا حتی کمتر دیده می‌شود، امّا بیماران مستعد مشکلات ژنتیکی-قلبی باید خطرات و مزایای مصرف چنین نوشیدنی‌هایی را بدانند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.