یک مطالعه درباره عوارض دیر غذا خوردن نشان میدهد که مصرف بیش از 45 درصد از کالریهای روزانه پس از ساعت 5 عصر، میتواند باعث اختلال در سطح گلوکز بدن شود و خطرات جدی برای سلامتی به همراه داشته باشد.
به گزارش تکناک، سالها است که مردم درباره فواید خوردن شام سبک و زودتر اطلاع دارند و حالا این مطالعه، که توسط دانشگاه اوبرتا دکاتالونیا (UOC) و دانشگاه کلمبیا انجام شده است، این باور را تأیید میکند.
دکتر دیاز ریزولو، یکی از محققان این مطالعه گفت: «اگر سطح گلوکز بدن برای مدت طولانی بالا بماند، میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد و باعث مشکلات قلبی-عروقی شود، چرا که گلوکز بالا به رگهای خونی آسیب میزند، همچنین باعث التهاب مزمن میشود که مشکلات قلبی و متابولیکی را بدتر میکند.»
کارشناسان در گذشته فکر میکردند که دیر غذا خوردن باعث افزایش وزن میشود. این اعتقاد به این دلیل بود که مردم بیشتر در شب غذاهای ناسالمتری مثل غذاهای فرآوریشده میخورند و هورمونهای گرسنگی و سیری آنها در این زمان تغییر میکند.
اهمیت مطالعه در این است که نشان میدهد زمان خوردن غذاها میتواند به تنهایی بر متابولیسم گلوکز تأثیر منفی بگذارد، حتی اگر مقدار کالریهای مصرفی یا وزن و چربی بدن فرد تغییر نکند.
دیر غذا خوردن در برابر زود غذا خوردن
این مطالعه روی 26 نفر بین 50 تا 70 سال انجام شد، که اضافه وزن یا چاقی داشتند و به پیشدیابت یا دیابت نوع 2 مبتلا بودند. در این مطالعه، محققان میزان تحمل گلوکز افراد را مقایسه و آنها را به دو گروه تقسیم کردند:
- گروه زود غذاخور: افرادی که بیشتر کالری روزانه خود را قبل از عصر مصرف میکردند.
- گروه دیر غذاخور: افرادی که بیشتر از 45 درصد کالری خود را بعد از ساعت 5 عصر میخوردند.
هر دو گروه میزان کالری یکسانی مصرف میکردند و غذاهای مشابهی میخوردند، اما زمان مصرف غذاها متفاوت بود.
نتایج نشان داد که گروه دیر غذاخور تحمل گلوکز ضعیفتری دارند، حتی اگر وزن و نوع رژیم غذایی آنها مشابه باشد. همچنین این افراد تمایل داشتند در عصر، کربوهیدراتها و چربیهای بیشتری مصرف کنند.
دکتر دیاز ریزولو، متخصص چاقی و دیابت، توضیح داد: «بدن در شبها نمیتواند به خوبی گلوکز را متابولیزه کند، چرا که تولید انسولین کاهش مییابد و حساسیت بدن به این هورمون کم میشود. این موضوع به دلیل تغییرات ساعت بیولوژیکی بدن است، که با روز و شب تنظیم میشود.»
این مطالعه نشان داد که زمان خوردن غذا میتواند تأثیر زیادی بر سلامت داشته باشد. دکتر دیاز ریزولو توصیه میکند که بیشتر غذاها در طول روز، به ویژه در وعدههای صبحانه و ناهار مصرف شوند و از خوردن غذاهای فرآوریشده و فست فود، به ویژه در شب، خودداری شود.
این تحقیق در مجله “Nutrition & Diabetes” منتشر شده است.