فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که باعث درد و حساسیت گسترده در سراسر بدن میشود. میزان درد میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد و امکان دارد مانند یک درد مبهم، سوزش یا درد خنجری حس شود.
به گزارش تکناک، علائم فیبرومیالژیا گاه به گاه ظاهر میشوند و از بین میروند. در برخی موارد امکان دارد که این علائم عود کنند و در موارد دیگر ممکن است اصلاً علائمی وجود نداشته باشد. توجه به این نکته مهم است که علائم پیشرونده نیستند، یعنی با گذشت زمان بدتر نمیشوند.
احتمال تشخیص فیبرومیالژیا در زنان بیشتر است. متأسفانه محققان هنوز علت این بیماری را نمیدانند، امّا گمان میکنند که بیماریهای التهابی و بیماریهای مرتبط با سلامت روان ممکن است خطر ابتلا به فیبرومیالژیا را افزایش دهند. علاوه بر این، عواملی مانند استرس، تغییرات هورمونی و تغییرات آب و هوا میتوانند باعث ایجاد علائم این بیماری شوند.
نزدیک به 4 میلیون بزرگسال در ایالات متحده یا 2 درصد از جمعیت، به فیبرومیالژیا مبتلا هستند. بنابراین دانستن علائم این بیماری ممکن است شما را تشویق کند که در صورت مشاهدۀ علائم، به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم درد
فیبرومیالژیا یک درد مزمن است که باعث درد و سفتی در قسمتهای مختلف بدن میشود. بهطور کلی ممکن است این درد را در بازوها، پاها، سر، قفسۀ سینه، شکم، کمر و باسن خود احساس کنید.
شدت درد فیبرومیالژیا متفاوت است. در حالی که برخی افراد دردهای مبهم را تجربه می کنند، برخی دیگر درد سوزشی یا ضرباندار دارند. ممکن است در کنار بدن درد، این موارد را نیز داشته باشید:
- درد عضلات
- مفاصل سفت
- سردرد یا میگرن
- اسپاسم عضلانی
- تورم
- درد مفصل گیجگاهی فکی (TMJ).
علائم عصبی
اکثر افراد مبتلا به این بیماری در کنار علائم درد، خستگی و مشکل خواب را نیز تجربه میکنند. اغلب هنگام بیدار شدن از خواب، بدون توجه به اینکه شب قبل چقدر خوابیدهاید، احساس خستگی شدید میکنید.
سایر علائم عصبی فیبرومیالژیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بیحسی در بازوها و پاها
- مشکل در تمرکز یا تفکر واضح
- فراموشی یا سردرگمی
- حساسیت به نور و صدا
- گیجی
- بیقراری یا بیخوابی
- سرگیجه
علائم روانی
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا در معرض خطر افزایش ابتلا به بیماریهای مرتبط با سلامت روان نیز هستند. به همین دلیل امکان دارد بسیاری از پزشکان در صورت تشخیص فیبرومیالژیا، هم داروهای ضد درد و هم داروهای ضد افسردگی را توصیه کنند. در این شرایط ممکن است موارد را زیر نیز تجربه کنید:
- پریشانی احساسی
- افسردگی
- اضطراب یا حملات پانیک
- نوسانات خلقی
- تحریکپذیری
علائم گوارشی
هنگامی که فیبرومیالژیا دارید، ممکن است مشکلات گوارشی را نیز تجربه کنید. در واقع، نزدیک به 50 درصد از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا علائم سندرم رودۀ تحریکپذیر (IBS) را نیز دارند، که عبارتانداز:
- نفخ
- یبوست
- اسهال
- درد شکم یا لگن
- حالت تهوع
- سوء هاضمه
- دفع گاز
علائم در کودکان
زنان میانسال بیشتر در معرض خطر فیبرومیالژیا هستند. با وجود این، ممکن است کودکان هم فیبرومیالژیا داشته باشند. شایعترین علامت فیبرومیالژیا در کودکان، درد گسترده است. بیشتر کودکان این درد را به صورت مبهم، سوزش یا ضرباندار توصیف میکنند.
سایر علائم احتمالی فیبرومیالژیا در کودکان عبارتاستاز:
- خستگی
- مشکل خواب
- بیقراری
- سردرد
- مشکلات گوارشی
- تحریکپذیری
- اضطراب
- غمگینی
- مشکل در تمرکز
علائم در مردان و زنان
محققان مطمئن نیستند که چرا زنان، نسبت به مردان احتمال بیشتری برای تجربۀ علائم و تشخیص فیبرومیالژیا دارند. با وجود این، کارشناسان میگویند که زنان ممکن است علائم زیر را بیشتر تجربه کنند:
- خستگی صبحگاهی
- درد در تمام بدن
- علائم IBS
- گرفتگی یا درد بیش از حد در طول قاعدگی
- سندرم پای بیقرار
- اضطراب
- افسردگی
هیچ علت شناخته شدهای برای فیبرومیالژیا وجود ندارد، امّا محققان معتقد هستند که عوامل خاصی وجود دارد که خطر را برای زنان افزایش میدهد. برخی از نظریهها نشان میدهند که تغییرات هورمونی که با چرخۀ قاعدگی و بارداری رخ میدهد، میتواند باعث تشدید علائم فیبرومیالژیا شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
فیبرومیالژیا یک بیماری جدی است که میتواند بر توانایی شما در انجام کار، رفتن به مدرسه، انجام فعالیتهای روزانه و گذراندن وقت با دیگران تأثیر بگذارد. اگر بهطور ناگهانی تجربۀ درد گسترده، خستگی مزمن، مشکل خواب، یا تغییرات شدید در خلق و خوی خود را داشتید، ضروری است که به یک پزشک مراجعه کرده و آزمایش دهید. با اینکه هیچ درمان قطعی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد، امّا درمانهایی هستند که میتواند به شما در مدیریت علائم و کاهش عود این بیماری کمک کند.