فرانسه از راهاندازی پروژهای به نام Keraunos در راستای ارتباط ماهواره با زمین از طریق لیزرهای فضایی خبر داده است، که انتقال دادهها با سرعت بالا را فراهم میکند.
به گزارش تکناک، این سیستم میتواند به بهبود ارتباطات بین ماهوارهها و زمین کمک کند و قادر است دادهها را سریعتر و با امنیت بیشتر نسبت به روشهای سنتی انتقال دهد، که کاربردهای زیادی در صنایع فضایی خواهد داشت.
فناوری لیزری Keraunos، یک ارتباط لیزری پایدار است که به عنوان اولین مورد در جهان با ارتباطات نوری ماهوارهای با سرعت بالا بین یک نانو ماهواره در مدار پایین و یک ایستگاه زمینی نوری تجاری شناخته میشود.
این آزمایش در اواخر سال ۲۰۲۳ با پرتاب ماهواره Keraunos توسط آژانس نوآوری دفاعی فرانسه (AID)، بخشی از مدیریت تسلیحات فرانسه (DGA) و دو شرکت فرانسوی New Space، Unseenlabs و Cailabs آغاز شد.
هدف این آزمایش، تست ارتباطات با سرعت بالا بر اساس فناوریهای نوآورانه شرکت Cailabs بود.
این آزمایش شامل ایجاد یک ارتباط لیزری پایدار به مدت چند دقیقه بود، که امکان دنبال کردن حرکت یک نانو ماهواره در مدار پایین از یک ایستگاه زمینی نوری را فراهم میکرد. نتیجه این آزمایش در تابستان ۲۰۲۴ به ثمر نشست.
فهرست مطالب
مزایای ارتباط لیزری و نوری نسبت به ارتباط رادیویی
بر اساس گفته AID فرانسه، مزایای ارتباط از طریق ارتباط نوری به جای رادیویی شامل افزایش سرعت، افزایش رادارگریزی، همچنین آزادی از مقررات مربوط به استفاده از طیف رادیویی است.
ماهواره Keraunos توانست اختلالات ناشی از تلاطم جوی را دور بزند تا کیفیت انتقال بهینه را به دست آورد.
اوایل امسال، ناسا نیز از یک سیستم ارتباط لیزری جدید و قدرتمند برای ارسال تصاویر و ویدیوهای حیوانات خانگی محبوب به ایستگاه فضایی بینالمللی استفاده کرد.
ناسا اولین سیستم رله لیزری دوطرفه و کامل خود را از طریق این آزمایش تست کرد. این آژانس از فناوری لیزرهای فضایی برای ارسال دادهها با سرعت ۱.۲ گیگابیت بر ثانیه بهره گرفت که بسیار سریعتر از دانلود یک فیلم است.
پیش از این، آژانس فضایی ایالات متحده نیز قدرت انتقال دادههای لیزری را از طریق مأموریت Psyche خود نشان داده بود. در این آزمایش، ویدیویی از یک گربه نارنجی رنگ از طریق اتصالات لیزری به محموله DSOC (ارتباطات نوری فضای عمیق) فضاپیمای Psyche ارسال شد، که مسافتی حدود ۱۹ میلیون کیلومتر را طی کرد.
آزمایشهای ماهواره با لیزرهای فضایی
نقش فناوری شرکت Cailabs در این مأموریت بسیار مهم بود، چرا که امکان ایجاد یک گیرنده زمینی را فراهم کرد و این محدودیتها را دور زد و به اندازه کافی قابل اعتماد و مقاوم بود تا به صورت تجاری عرضه شود.
ماهوارههای نانو شرکت Unseenlabs نیز نقش مهمی در این مأموریت داشتند، چرا که فرصتی برای ادغام محموله لیزری در مهلتهای بسیار کوتاه تحمیل شده توسط سرعت New Space فراهم کردند.
این لیزرهای فضایی امکان ارسال دادهها به ایستگاههای زمینی ساخته شده توسط Cailabs را فراهم کردند.
این مأموریت موفق راه را برای استفاده از ارتباطات لیزری فضایی در پلتفرمهای موبایل، زمینی، دریایی یا هوایی هموار کرده است.
همچنین فرانسویها قصد دارند این فناوری را در سیستمهای ماهوارهای آینده وزارت نیروهای مسلح ادغام کنند.
پاتریک اوفورت، مدیر AID گفت: «من از موفقیت این اولین آزمایش ارتباطات نوری با ماهواره Keraunos که اولین نمایشگر آغاز شده توسط آژانس در حوزه فضایی است، بسیار خوشحال هستم. هدف ما این میباشد که با پروژههای آینده خود که بر اساس خلاقیت و نبوغ شرکتهای اکوسیستم در حال رشد New Space فرانسه است، به همان اندازه موفق باشیم.»
پروژه Keraunos به اهداف قانون برنامهریزی نظامی ۲۰۲۴-۲۰۳۰ کمک میکند، که هدف آن تقویت حضور و قابلیتهای فرانسه در فضا است.
ژان-فرانسوا موریزور، مدیرعامل و همبنیانگذار Cailabs نیز عنوان کرد: «موفقیت این آزمایش ارتباطات نوری، اعتبارسنجی محدوده ایستگاههای زمینی نوری Cailabs را تکمیل میکند. این موفقیت از پیشنهاد Cailabs به مشتریان ما برای ارائه یک راهحل ایستگاه زمینی-صنعتی اثبات شده پشتیبانی مینماید. این موفقیت همچنین به تأیید توانایی شرکتهای New Space مانند Cailabs در توسعه سریع و کارآمد سیستمهای بلندپروازانه برای نیروهای مسلح میپردازد.»
گزارشی از Breaking Defense ذکر میکند که Cailabs یک محصول آماده برای استفاده در راستای ارتباطات لیزری ارائه میدهد، که به هفت کشور از جمله ایالات متحده فروخته میشود.