شایعات از احتمال اجرای سیستم عامل Fuchsia روی گوشیهای اندرویدی خبر میدهند. Fuchsia سیستمعاملی جدید است که گوگل برای تبلتها توسعه داده است.
بهگزارش تکناک، گوگل سیستمعاملهای مختلفی را برای دستگاههای گوناگون توسعه میدهد. اندروید روی اکثر گوشیهای هوشمند اجرا میشود و کرومبوکها از کروماواس استفاده میکنند و Wear OS برای مدیریت ساعتهای هوشمند توسعه یافته است. اخیراً سیستم عامل Fuchsia نیز به این مجموعه اضافه شده است.
در ابتدا برخی تصور میکردند که این سیستمعامل جایگزین اندروید شود؛ اما بهنظر میرسد این احتمال کم باشد. حالا شایعات جدیدی مطرح شده است که میگویند میکروفوچسیا (Microfuchsia)، نسخهی سبکتر Fuchsia، ممکن است وارد دنیای اندروید شود.
گیزچاینا مینویسد که سیستم عامل Fuchsia برخلاف اندروید و کروماواس از کرنل لینوکس استفاده نمیکند. درعوض، از Zircon استفاده میکند؛ نوع خاصی از کرنل که به میکروکرنل معروف است. میکروکرنلها ایمنتر هستند و تعداد کدهای مهم در حال اجرا روی سیستم را به حداقل میرسانند. این امر پیداکردن ضعفها را برای هکرها دشوارتر میکند.
سیستم عامل Fuchsia متنباز است؛ یعنی هرکسی میتواند آن را ببیند و بهبود ببخشد. این میتواند توسعه را سرعت بخشد و آن را حتی بهتر کند. تاکنون، Fuchsia OS بیشتر در دستگاههای هوشمند خانگی مانند Nest Hub استفاده میشود؛ اما آیا میتواند برای گوشیهای هوشمند نیز دردسترس باشد؟
Microfuchsia نسخهی کوچکشدهای از سیستم عامل Fuchsia است که برای اجرا روی ماشینهای مجازی (VM) درون دستگاههای اندرویدی طراحی شده است. این پروژه که در آوریل ۲۰۲۴ آغاز شده است، نشان میدهد گوگل شاید بخواهد از ویژگیهای امنیتی Fuchsia درون اندروید استفاده کند. ماشینهای مجازی فضای امن و محافظتشدهای برای اجرای Microfuchsia ایجاد و از تداخل آن با سیستم اصلی اندروید جلوگیری میکنند.
درحالحاضر، گوگل تجربهی استفاده از سیستمعاملهای سبکوزن درون ماشینهای مجازی را دارد. میکرودروید نسخهای کوچکشده از اندروید است که برای کارهای خاص در محیطی امن استفاده میشود. پس تفاوت Microfuchsia با میکرودروید در چیست؟ ازآنجاکه Microfuchsia از میکروکرنل استفاده میکند، حتی از میکرودروید هم میتواند ایمنتر و کارآمدتر باشد. با اجرای کدهای مهم کمتر، هدف کمتری برای هکرها وجود دارد و ممکن است همهچیز سریعتر اجرا شود.
هنوز دقیقاً مشخص نیست که Microfuchsia چه نقشی در گوشیهای اندرویدی ایفا خواهد کرد؛ اما سرنخهای اخیر در پروژهی متنباز اندروید (AOSP) نشان میدهند که شاید این دو سیستم باهم ادغام شوند. نوع جدیدی از فایل به نام APEX (پسوند بستهی اندرویدی) مشاهده شده است که بهنظر میرسد برای Microfuchsia طراحی شده است.
پروژهی خط اصلی (Project Mainline) از فایلهای APEX استفاده میکند که به گوگل اجازه میدهد تا بخشهایی از اندروید را بدون نیاز به بهروزرسانی کامل سیستم، بهروز نگه دارد. این موضوع نشان میدهد که گوگل بهطور جدی در حال بررسی افزودن Microfuchsia به اندروید است. هنوز سؤالات زیادی دربارهی Microfuchsia روی اندروید بدون جواب مانده است. برخی از این سؤالات عبارتاند از:
- چه کاری انجام خواهد داد؟ آیا Microfuchsia برخی از وظایف امنیتی که درحالحاضر میکرودروید انجام میدهد، برعهده خواهد گرفت یا کار کاملاً متفاوتی انجام خواهد داد؟
- عملکرد آن چگونه خواهد بود؟ آیا Microfuchsia از راهحلهای موجود مانند میکرودروید سریعتر و ایمنتر خواهد بود؟
- تأثیری روی کاربران خواهد گذاشت؟ آیا کاربران با اضافهشدن Microfuchsia متوجه تغییراتی خواهند شد؟ آیا میتواند باعث کندی عملکرد یا مشکلات سازگاری شود؟
هنوز مشخص نیست که Microfuchsia چه تأثیری روی اندروید خواهد گذاشت؛ اما توسعهی آن نشان میدهد که گوگل بهدنبال راههای جدیدی برای حفظ امنیت اندروید است. محیط امن مبتنیبر میکروکرنل میتواند پیشرفتی درخورتوجه برای اندروید باشد. با آشکارشدن اطلاعات بیشتر از Microfuchsia، ممکن است نحوهی تفکر ما دربارهی امنیت سیستمعاملهای موبایل تغییر کند.